Foto: LETA
Tiešsaistes ceļveža "TasteAtlas" veidotāji publicējuši tradicionālo pasaules sliktāko ēdienu antireitingu. Tam var nepiekrist, to var apšaubīt un mēģināt pašiem pārbaudīt informāciju – varbūt viss nav tik slikti. Galu galā cilvēki dažādās valstīs šos ēdienus izvēlas, un ļoti labprāt!

Top 5 sliktākie pasaules virtuves ēdieni pēc "TasteAtlas":

  1. "Hákarl" – islandiešu delikatese, kas pagatavota no fermentētas haizivju gaļas
  2. Jeruzalemes kugels— pikants sacepums no plānām nūdelēm, kas pārklātas ar karamelizētu cukuru.
  3. "Ramen" burgers – amerikāņu burgers, kurā ierastās maizītes aizstāj nūdeļu bulciņas.
  4. Sklandrausis – ar burkāniem vai kartupeļiem pildīts rudzu maizes pīrāgs, pārkaisīts ar cukuru vai ķimenēm.
  5. "Chapalele" – čīliešu maizītes, kas gatavotas no kartupeļiem un miltiem. Tās tradicionāli pagatavo tvaicējot vai "curanto" – zemē izraktā bedrē, kurā gatavo ēdienu.

Igauņu un lietuviešu ēdieni antireitingā vispār netika iekļauti, bet Somiju pārstāv trīs ēdieni. 40. vietu ieguva spinātu zupa ar pienu, sviestu un miltiem. 68. vietā ierindotas lakricas konfektes, bet 72. vietā "Kalakukko" – rudzu pīrāgs ar zivi un speķi.

Vēl mazāk paveicās zviedriem. Milzīgais "Calscrove", ko izgudroja "Tre Cronor" restorānā, ieņēmis augsto 6. vietu. Iedomājieties pārlocīto "calzone" picu, kurā iekšā ir vesels hamburgers un frī kartupeļi! 42. vietā ir aukstā teļa gaļa "Kalvsylta", bet 69. pozīcijā, uzreiz pēc somu saldumiem "Salmiakki", – zviedru asinsdesas. 74. vietā – augļu zupa. 81. – "Skansk spettkaka" – konusveida kūka no olām, cukura un kartupeļu miltiem, kas ļoti atgādina lietuviešu šakoti.

Nežēlastībā krituši arī daži poļu ēdieni, piemēram, zupa no subproduktiem "Czernina" (18. vieta), ko gatavo no pīles vai zoss asinīm, zemeņu zupa "Zupa truskawkowa", kurā bez saldētām vai svaigām zemenēm ir cukurs, skābais skrējums, var būt arī nūdeles un piparmētra, turklāt šī nav aukstā zupa (30. vieta). Mums varētu šķist neparasti, bet 33. vietā šajā sarakstā ir "Kiełbasa parówkowa" – pavisam normāla, glīta cūkgaļas sardele! Tuvāk beigām, 83. vietā, ierindots maltās gaļas ēdiens "Pieczeń z mięsa mielonego", kas faktiski ir kotlete – gatavots no malās gaļas, maizes, sakapātiem sīpoliem, ķiploka un olām un cepts pannā.

"TasteAtlas" ir tiešsaistes enciklopēdija, kurā tiek apkopota informācija par dažādu valstu tradicionālajiem ēdieniem, pārtikas produktiem, kā arī veidots autentisku restorānu ceļvedis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!