Foto: Shutterstock
Ziemas sezonā, kad līdz jaunajai sēņu ražai jāgaida teju gads, šampinjoni ir īsts glābiņš. Tie jebkuram ēdienam piešķir patīkamu sēņu garšu un var būt noderīgi daudzos dažādos veidos - zupās, sacepumos uz grauzdētas maizes šķēles, salātos u.tt. Turklāt šampinjonus uzturā var lietot gan ceptus, gan vārītus, arī marinētus, sālītus un pat svaigus - gan kā uzkodu, gan kā piedevu salātiem vai citiem ēdieniem. Šampinjoni maina uzskatu arī par ideju "jo pārtika krāsaināka, jo veselīgāka". Šīs mazās, baltās sēnes ir bagātīgs daudzu organismam nepieciešamu un svarīgu uzturvielu avots. Atceries, ka šampinjonu labākie draugi ir timiāns un rozmarīns - šie zaļumi šampinjonu garšu padara intensīvāku un piesķir tai meža sēņu notis.

Šampinjonus nevajag ilgi mazgāt, jo tajos ir daudz ūdens. Vislabāk sēnes ir nomazgāt sietā zem tekoša ūdens un ļaut tam notecēt.

Šampinjonus nav ieteicams vārīt uz pārāk lielas vai pārāk mazas uguns, jo tad tie kļūst cieti un to garša pasliktinās. Smalki sagrieztas sēnes ir gatavas pēc 10 līdz 15 minūtēm, bet lielas – 20 līdz 25 minūtēm.

Šampinjonu ēdieniem var pievienot dārzeņus, sīpolus, dilles, pētersīļus, ābolu. Sēņu ēdieniem nepievieno asas garšvielas, lai nepazustu sēņu patīkamā garša.

Ledusskapī šampinjonus svaigus vari uzglabāt 3 – 4 dienas.

Lai sēnes "elpotu" un nekļūtu miklas, tās glabā ledusskapī papīra turzā vai dvielī. Pirms likšanas ledusskapī, šampinjonus nevajag mazgāt, jo mitrums tos ātri sabojā.

Svaigi šampinjoni ātri uzsūc svešas smaržas, tāpēc pasniedzot galdā svaigus, pirms tam tos vari uz mirkli iemarinēt visdažādākajās mērcēs.

Olu, kartupeļu un šampinjonu salāti

Foto: Shutterstock
Ja pa rokai ir vārītas olas un kartupeļi, bet ledusskapī aizķērusies marinētu šampinjonu un kukurūzas bundža, šos salātus var pagatavot ļoti ātri!

Lasīt vairāk

Sēņu risoto

Foto: Vida Press
Brīnišķīgi krēmīgs, turklāt vienkārši pagatavojams tradicionālais itāļu ēdiens. No brīža, kad rīsiem pievienosi pirmo buljona porciju, līdz gatavam risoto paies vien 20 minūtes! Ja pa rokai nav baraviku, droši vari tās aizstāt ar citām sēnēm, kas pirms ēšanas nav jāvāra, - gailenēm, šampinjoniem, bekām!

Lasīt vairāk

Baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem

Sātīgai maltītei - baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Šampinjonu krēmzupa

Kas var būt labāks par aromātisku un tumīgu krēmzupu no šampinjoniem? Nesteidzieties iebilst - šampinjonu krēmzupai ir brīnišķīgs un maigs sēņu aromāts... Bet, pats galvenais - zupu var pavisam vienkārši pagatavot!

Lasīt vairāk

Ar sieru pildīti šampinjoni un cūkgaļas kotletītes ar seleriju biezeni

Foto: Privātais arhīvs
Ideju, kā vakariņās pārsteigt vīra kungu, pagatavojot ar sieru pildītus šampinjonus ar cūkgaļas kotletītēm un pienā vārītu seleriju biezeni, iesaka Sintija Bīriņa.

Lasīt vairāk

Burkānu 'nageti' ar šampinjonu mērci

Foto: Shutterstock
Cepti burkānu "nageti" ar šampinjonu mērci izdosies pat tiem, kas ikdienā reti gatavo ēst.

Lasīt vairāk

Sēņu - dārzeņu un rīsu zupa

Foto: Shutterstock
Sātīga un ātri pagatavojama sēņu - dārzeņu un rīsu zupa.

Lasīt vairāk

Šampinjoni maigā marinādē

Foto: Shutterstock
Pārlietus ar ātro eļļas marinādi, šampinjonus vari uzglabāt ledusskapī vai citā vēsā vietā aptuveni trīs mēnešus. Tos varēsi pievienot gan salātiem, gan zupām, sautējumiem un mērcēm vai izmantot svētku uzkodu pagatavošanai.

Lasīt vairāk

Siltie vistas akniņu salāti ar mājās marinētiem šampinjoniem

Foto: mosfood
Koša un garšīga maltīte vakariņām vai pusdienām - siltie salāti ar vistas akniņām un šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!