Ķiploks ir daudzu ēdienu neaizstājama garšviela. Tagad augustā, kad sākas ķiploku novākšana, var iegādāties brīnišķīgus Latvijas laukos audzētus ķiplokus. Kas būtu jādara, lai šo vērtīgo garšaugu varētu sataupīt līdz pavasarim? Dažādus ieteikumus ķiploku glabāšanai sniedz portāls Povarenok.

Viens no drošākajiem veidiem, kā ķiplokus var saglabāt līdz pavasarim, ir tos glabāt sālī. Burkā ieber apmēram 3 cm vai vairāk sāls. Uz tā vienā kārtā liek ķiploku galviņas, apmēram vienādi lielas, pēc tam atkal uzber sāli un atkal liek ķiplokus. Pirms ķiplokus sāk kārtot burkā, tiem ir jābūt sausiem, attīrītiem no zemes, kā arī sālij ir jābūt sausai. Burku ar ķiplokiem glabā sausā, vēsā vietā.

Ne mazāk efektīvs veids, kā saglabāt ķiplokus, ir tos glabāt auduma maisiņos. No blīva un elpojoša auduma pašuj nelielus maisiņus. Tos piepilda ar sīpolu mizām un tikai pēc tam mizās gulda ķiplokus.

Ķiplokus var glabāt arī sausos, izsijātos koku pelnos, zāģu skaidās. Šādi glabājot, ķiploki nedrīkst būt tīrīti.

Ķiplokus var glabāt arī, uzmanīgi apgriežot saknītes un apdedzinot pamatnīti. Šis ir ļoti darbietilpīgs paņēmiens, bet efektīvs. Ķiploki saglabājas īpaši aromātiski.

Lai kuru veidu tu izvēlētos ķiploku glabāšanai, vissvarīgākais to uzglabāšanā ir sauss gaiss, lai ķiploki neatrastos mitrumā. Ne velti Latvijas lauku mājās virs plīts visu ziemu karājās ķiploku pīnes, skaisti ķiploku vaiņagi. Šādu glabāšanas veidu gan atkārtot var tikai virtuvēs ar malkas plīti.

Ja ziemas periodā ķiploki vienalga sākuši bojāties, tad tos pārskata un izlasa tās galviņas, kas iebojājušās. Notīra daiviņas, izgriežot bojātās vietas, sakapā, liek burkā, aplej ar eļļu un glabā ledusskapī, līdz patērē. Bet negaidi ziemu – kaut ko ķiplokaini pikantu var pagatavot jau šodien! 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!