Foto: Shutterstock

Lielajā ķirbju klāstā, kas nu pieejams teju visur, jo raža ir tik bagāta, ka vēl novembrī visaktuālākās ir ķirbju zupu receptes, var atrast tādas ķirbju šķirnes, kas pārsteidz ar savu garšu. Tāds ir arī spageti ķirbis – tam ir izteikti šķiedrains vidus, no kura pagatavot garšīgu maltīti, kas patiešām atgādinās garos makaronus. Taču kas jāzina, lai spageti ķirbi pagatavotu patiešām garšīgu? Piecus nelielus padomus sagatavojis portāls "Thekitchn".

Nedaudz par pašu spageti ķirbi – tas reizēm tiek dēvēts arī par spageti dārzeni. Spageti ķirbis var būt gan krēmīgi baltā krāsā, gan izteikti dzeltens, gan gaiši oranžs. Savu stiegraino tekstūru ķirbis iegūst tad, kad tiek pagatavots. Svaiga ķirbja mīkstums ir stingrs un viendabīgs. Uzturvērtības ziņā tas ir lielisks dārzenis, jo satur maz kaloriju, tas ir bagātīgs ar beta karotīnu un A vitamīnu, kā arī B grupas vitamīniem.

Ja ķirbis ir pārāk ciets, lai to pārgrieztu uz pusēm – cep veselu

Ņemot vērā to, ka spageti ķirbis ir no cietajiem, tā pārgriešana var sagādāt pūliņus. Ko darīt, ja ļoti gribas to nogaršot, bet atgriezt neizdodas? Vienkārši jāliek cepeškrāsnī vesels un jācep aptuveni stundu. Kad ķirbis būs izcepies, tas būs mīkstāks un to veiksmīgi varēs pārgriezt uz pusēm.

Garākām ķirbja "nūdelēm" – griez to šķērsām

Tā kā ķirbja viducī esošās šķiedras izkārtojušās riņķveidīgi, vislabāk mazo, bet stipri cieto ķirbi griezt šķērsām, nevis vertikāli. Tātad, ja ķirbis ir ovālas formas, tad visgarākos "makaronus" ar dakšiņas palīdzību no tā izgrebt, ja tas pārgriezts horizontāli uz pusēm. Velkot dakšiņu uz riņķi gar ķirbja mīkstumu, dzeltenā dārzeņa makaroni būs izteikti gari.

Foto: Shutterstock

Gatavošanas metodes

Kas attiecas uz spageti ķirbja pagatavošanu, visgardākais tas būs cepts cepeškrāsnī – to var cept gan veselu, kā minējām jau iepriekš, gan pārgrieztu uz pusēm. Cepeškrāsnī to var arī tvaicēt, novietojot trauku ar ūdeni krāsns apakšā, tieši zem ķirbja, kas uzlikts uz restītēm.

Ķirbis mikroviļņu krāsnī?

Lai gan ciets, spageti ķirbis ir pateicīgs arī gatavošanai mikroviļņu krāsnī. Tāpēc, ja ir slinkums slēgt iekšā cepeškrāsni, mikroviļņu krāsns var būt palīgs. Pirms tam gan ķirbis jāpārgriež uz pusēm un jāiztīra no sēklām. Ķirbi ar mīkstuma pusi uz leju ieliek karstumizturīgā traukā, kurā ieliets pavisam nedaudz ūdens. Trauku liek mikroviļņu krāsnī un gatavo ķirbi 10–15 minūtes.

Spageti ķirbja "nūdeles" – aizvietotājs makaroniem

Spageti ķirbja stiebriņi garšas ziņā un tekstūras ziņā gan nav gluži tas pats, kas spageti makaroni. Taču tāpēc, ka forma būtiski neatšķiras, ķirbi var pagatavot tāpat, kā teju jebkuru recepti, kuros nepieciešami spageti. Ķirbja stiebriņi garšos lieliski kopā ar kādu ķiploku, olīveļļu un nelielu daudzumu garšvielu. Tāpat, tam var pievienot sarīvētu Parmezāna sieru vai citu sātīgāku sastāvdaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!