Foto: Shutterstock
Rudens raža atnesusi kādu ļoti garšīgu un ilgi gaidītu velti – ķirbjus! Lielais dārzenis (kas patiesībā ir milzu oga) ir ļoti gards kā cepts, tā vārīts un sutināts. Vajag tikai atrast kārdinošāko recepti un ķerties pie darba – tāpēc izvēlējāmies mūsuprāt gardākās ķirbju izmantošanas receptes iedvesmai.

Viens no visvienkāršākajiem ķirbja pagatavošanas veidiem ir tā cepšana. Ķirbi atliek iztīrīt no sēklām, sagriezt gabaliņos, izkārtot uz cepešplāts un pievienot garšvielas un piedevas. Piemēram, ķirbjiem ļoti piestāv muskatrieksts, rozmarīns un timiāns. Vari apviļāt ķirbjus pirms cepšanas eļļā, pārkaisīt ar sāli, pipariem, pielikt kādu timiāna zariņu vai ievīstīt bekona šķēlēs un – krāsnī iekšā! Pēc cepšanas vēl siltās šķēles vari pārkaisīt ar rīvēto cieto sieru vai zilā siera drumstalām.

Ļoti gardas ir arī krēmīgās ķirbju zupas, kuras ir iespējams pagatavot visdažādākajās garšu variācijās, atkarībā no pievienotajiem produktiem. Ķirbi zupā vari izvārīt vienu vai likt klāt burkānus, tomātus, lēcas, turku zirņus un pat kukurūzu. Bet izteiksmīgākai garšai novāri krēmzupas sastāvdaļas dārzeņu vai gaļas buljonā. Lai zupa būtu maigāka, tai pievieno saldo krējumu vai kausēto sieru.

Ja nu zupas un vienkārši cepti ķirbji nevilina, var atrast arī kādu citu pagatavošanas paņēmienu. Piemēram, no sarīvētiem ķirbjiem sanāks kā gardas pankūciņas, tā vienkāršs sacepums. Bet, ja mājās ir daudz nelielu ķirbīšu, tos vari pagatavot pildītus – ar rīsiem un gaļu vai citiem gardumiem.

Lai labi garšo!

Ķirbju pankūkas ar sieru

Foto: Shutterstock

Rudenīgas ķirbju pankūkas ar sarīvētu sieru. Pasniedz, kamēr vēl siltas, kopā ar grieķu jogurtu vai skābo krējumu.

Lasīt vairāk

Vienkāršais ķirbju un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkāršs ķirbju un siera sacepums, kas būs gatavs pusstundā. Pasniedz to tāpat vai kopā ar svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Rudenīgais ķirbju sautējums ar kokosriekstu pienu un turku zirņiem

Foto: Shutterstock

Aromātisks un sildošs ķirbju sautējums rudenīgām pusdienām vai vakariņām. Sautējumu maigāku padarīs pievienotais kokosriekstu piens, bet mazliet svaiga aromāta piešķirs piparmētras.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts ķirbis ar timiānu

Foto: Shutterstock

Krāsnī ceptas, mazliet pikantas ķirbja šķēlītes ar olīveļļu, ķiplokiem un timiānu. Būs garšīgi ēšanai tāpat vai kā piedeva pie gaļas kartupeļu vietā.

Lasīt vairāk

Viltotie makaroni – spageti ķirbis ar pētersīļiem un Parmezāna sieru

Foto: Shutterstock

Visai neparasti spageti, kas pagatavoti no īpašas šķirnes ķirbja. Maltītes pagatavošana gan prasīs kādu laiku, bet rezultāts noteikti būs tā vērts.

Lasīt vairāk

Lēcu sautējums ar ķirbi un desiņām

Lasīt vairāk

Ķirbju, burkānu un lēcu krēmzupa

Foto: Shutterstock

Lieliska, krāsaina ķirbju krēmzupa, kuru papildina gan burkāni, gan selerijas, gan lēcas. Turklāt tā kā zupai netiek pievienots nedz sviests, nedz krējums, tā ir vieglāka nekā ierastās krēmzupas. Šīs zupas recepte līdz mums atceļojusi no Palestīnas, bet izmantotie produkti ir ierasti arī mūsu virtuvē.

Lasīt vairāk

Sēņu un ķirbju veģetārais velingtons

Ja viesos gaidāt veģetāriešus, tad pēc šī ēdiena baudīšanas viņi jūs mīlēs un nēsās uz rokām – tik gards tas ir.

Lasīt vairāk

Cepti pildītie ķirbīši ar dzērvenēm un riekstiem

Foto: Shutterstock

Atraktīvi un kārdinoši, pildīti mazie ķirbīši ar dzērvenēm un riekstiem. Pasniedz kā pamatēdienu vai kā piedevu pie gaļas ēdieniem.

Lasīt vairāk

Riekstu jeb sviesta ķirbja zupa ar tomātiem un sarkanajām lēcām

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojama fiksā zupa pusdienām. Šķīvī veselīgais un maigās garšas riekstu ķirbis mīsies ar novārītajām sarkanajām lēcām. Patīkamākai garšai pievienoti arī tomāti, aromātiskais ķiploks un nedaudz garšvielu.

Lasīt vairāk

Pildīts ķirbis ar malto gaļu, tomātiem un sieru

Foto: Privātais arhīvs

Pavisam rudenīga un garda recepte, kurā skaisti pasniegts oranžais ķirbis – tas pildīts ar malto gaļu, tomātiem, cukīni gabaliņiem un pat sieru. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska, kura piedalās Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Ķirbju un burkānu krēmzupa maizes kukulītī

Foto: Privātais arhīvs

"Ķirbju krēmzupa ir mans top rudens ēdiens, turklāt to var gatavot tik dažādās variācijās, ka tā nekad neapnīk," par savu zupu stāsta Zane. Konkursam viņa piedāvā ļoti sātīgu (tas nav pārspīlēti teikts, jo, pēc autores vārdiem, pat zupas skeptiķi bija labi paēduši) ķirbju krēmzupu, kas pasniegta kraukšķīgā maizes kukulītī, ko pēc tam gardu muti notiesāt. Starp citu, pagatavojot šo zupiņu, nebūs arī trauki jāsmērē!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts sviesta ķirbis ar ķiplokiem un salviju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viegls un sātīgs pamatēdiens vai piedeva pie gaļas ēdieniem - krāsnī cepts sviesta ķirbis, kuru papildina sīpolu daiviņas un ķiploka asumiņš.

Lasīt vairāk

Spageti ķirbis ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Nabaidies no vārda ķirbis un izmēģini sagatavot spageti ķirbi. Kā jau nosaukums norāda, gala rezultātā tiks iegūtas samērā garas ķirbja šķiedras, kas ārēji atgādina spageti. Ķirbis ir daudz veselīgāks par miltu spageti, turklāt to tieši tāpat kā tradicionālo spageti var pasniegt kopā ar visām klasiskajām spageti mērcēm. Piedāvājam ļoti garšīgu spageti ķirbja sagatavošanas veidu ar ķiplokiem un sviestu. Šādi sagatavotu spageti ķirbi var papildināt ar jebkuru mērci vai pasniegt kā pamatēdienu.

Lasīt vairāk

Veģetārais čili

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tradicionāli čili con carne gatavo no maltās gaļas, taču nezinātāji pat nepateiks, ka šajā receptē no gaļas nav ne kripatiņas, jo tā aizstāta ar soju, tāpēc netrūkst ne sātīguma, ne arī tipiskā garšvielu pikantuma.

Lasīt vairāk

Sviesta ķirbja un saldās kukurūzas zupa

Foto: Vida Press

Maiga zupa, kurā ir visgardākais ķirbis no visiem, kura garšā ir vieglas riekstu notis. To visu papildina saldā kukurūza, bet muskatrieksts piešķir bagātīgu garšu.

Lasīt vairāk

Cepta ķirbja salāti ar rukolu un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Vēl viena ideja, kā pagatavot ķirbi - ātri, sātīgi un veselīgi!

Lasīt vairāk

Ātrais ķirbju karijs

Foto: Shutterstock

Ķirbis kokosriekstu pienā ar pistācijām, papildināts ar aromātiskām indiešu garšvielām, patīkami pārsteigs pat tos, kuri ar šo lielo, oranžo ogu ir uz "jūs".

Lasīt vairāk

Spageti krēmīgā ķirbja mērcē ar vistas fileju un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Šinī ēdienā ķirbis kombinācijā ar ķiplokiem, saldo krējumu un čili veido zīdaini krēmīgu mērci, kas ļoti "piestāv" vistas filejai. Valrieksti un timiāns spageti piešķir rudenīgas garšas nianses.

Lasīt vairāk

Ātrā ķirbju–piena zupa ar mannu

Foto: Shutterstock

Veselīga un ātri pagatavojama ķirbja zupa ar mannu - garšīgs veids, kā mazos kārumniekus iepazīstināt ar lielo, oranžo ogu. Ja vēlies, vari zupai pievienot nedaudz sviesta - tas garšu padarīs īpaši bagātīgu.

Lasīt vairāk

Ķirbju biezeņzupa ar pētersīļiem un baltmaizes grauzdiņiem

Foto: Shutterstock

Ķirbju biezeņzupa ar baltmaizes grauzdiņiem būs īstais ēdiens jaukai vakarēšanai ģimenes vai draugu lokā. Recepti iesaka Lido šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Ābolu un ķirbju pankūkas

Foto: Shutterstock

Ābolu un ķirbju pankūkas - paēst un panašķēties visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Ar malto gaļu pildīts ķirbis

Foto: Shutterstock

Pildīts ķirbis ar malto gaļu - pagatavot nav tik sarežģīti, kā varētu likties.

Lasīt vairāk

Ķirbju un burkānu zupa ar kausēto sieru un ķiploku grauzdiņiem

Foto: Privātais arhīvs

Vēl vienu gardu ķirbju zupu Tasty.lv "Zupu konkursam piedāvā lasītāja Krista Dzērve, rakstot: "Lai gan neviens no mums nav zupu mīlis, un ģimenē jāpabaro trīs vīrieši, ķirbju biezzupa ir iecienīta un vismaz pāris reizes rudenī tiek celta vakariņu galdā." Šķiet, ka ķirbju zupa patiešām rudenī tiek mīlēta.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts ķirbis ar zilo sieru, tomātiem un valriekstiem

Foto: Privātais arhīvs

Krāsnī ceptas ķirbja šķēles vislabāk garšos vēl karstas, bet lielās, saulainās ogas fani labprāt šo ēdienu baudīs arī aukstu.

Lasīt vairāk

Ķirbju un burkānu salāti ar āboliem

Foto: Shutterstock

Kad maltīti gribas papildināt ar ko svaigu un veselīgu, pagatavo šos atspirdzinošos ķirbju un ābolu salātus ar kraukšķīgām ķirbju sēkliņām.

Lasīt vairāk

Sviesta ķirbja tarte ar salviju un cieto sieru 'Džiugas'

Foto: Publicitātes foto

Rudens sezonā gribas baudīt karstus, sātīgus, mājīgumu izstarojošus ēdienus, tāpēc vakariņu ēdienkartei piedāvājamm pagatavot sviesta ķirbja tarti, kam pievienota salvija. Par rudens tartes pavadoni kļūs cietais siers "Džiugas", kas maltītei sniegs sevišķi bagātīgu, bet vienlaikus arī patīkami maigu pēcgaršu.

Lasīt vairāk

Ar malto gaļu, rīsiem un fetas siera drumstalām pildīts ķirbis

Foto: Shutterstock

Īpaši sulīgs un kārdinošs veids, kā pagatavot rudens ražas karali – ķirbi. Maltā gaļa ar dažādām piedevām labi sader ne vien ar papriku vai kabačiem, bet to var pildīt arī nelielos ķirbīšos, īpašam sulīgumam pievienojot pildījumam arī fetas siera drumstalas.

Lasīt vairāk

Gruboto ar ķirbi un zilo sieru

Foto: Publicitātes foto

Tuvojoties Latvijas dzimšanas dienai, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu "Elvi" piedāvā latviska gruboto recepti ar ķirbja gabaliņiem. Īpaši labi krēmīgā grūbu putra garšos, ja pasniegsi to ar cepta bekona kraukšķīšiem un gorgonzolas sieru.

Lasīt vairāk

Pannā cepti ķirbji

Foto: Shutterstock

Apceptos ķirbjus var pasniegt tūdaļ karstus no pannas, lai saglabātu zeltaino garoziņu. Pirms pasniegšanas var pārliet ar krējumu, pievienot svaigo sieru vai pārkaisīt ar zaļumiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un ķirbju sautējums ar vistas gaļu

Foto: Shutterstock

Gards dārzeņu sautējums ar vistas gaļas gabaliņiem. Lai dārzeņi saglabātu garšu un formu, tos nepārsautē.

Lasīt vairāk

Saldais ķirbju plovs ar sviestu un rozīnēm

Foto: Shutterstock

Salds un sātīgs ķirbju plovs ar rozīnēm un kausētu sviestu gardām brokastīm vai launagam.

Lasīt vairāk

'Penne' pasta krēmīgā ķirbju mērcē

Īsta ģimenes maltīte, jo ar krēmīgo mērci pat nemanot arī mazajiem var "iemānīt" brīžam ne vienmēr mīlēto ķirbi. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore un "Dobeles dzirnavnieks".

Lasīt vairāk

Pufīgās ķirbju pankūkas

Foto: Shutterstock

Zeltainas un čaganas ķirbju pankūkas – īsts rudens sezonas kārums!

Lasīt vairāk

Vienkāršais kartupeļu un ķirbju sautējums

Foto: Shutterstock

Sātīgs un vienkārši pagatavojams kartupeļu un ķirbju sautējums. Tas lieliski garšos lieliem un maziem ēdājiem gan kā piedeva, gan kā pamatēdiens.

Lasīt vairāk

Ķirbju sacepums ar sieru Provansas gaumē

Foto: Shutterstock

Izsmalcinātu garšu cienītājiem - ķirbju sacepums Provansas gaumē ar krēmīgu pildījumu un zeltainu siera garoziņu.

Lasīt vairāk

Fantastiski garšīgi makaronu salāti ar ceptu ķirbi un divu veidu akniņām

Foto: Privātais arhīvs

"Manu ciemiņu, draugu un paziņu vispieprasītākie salāti ar makaroniem. Izskatās ļoti labi un garšo arī lieliski," par savu recepti raksta Aigars. Tā piedalās makaronu salātu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Pikantais cūkgaļas sautējums ar ķirbi un pupiņām

Foto: Shutterstock

Sātīgs sautējums, kura košās krāsas un pikantā garša priecēs acis un sasildīs vēsajās rudens dienās. Vari eksperimentēt, timiānu aizstājot ar rozmarīnu, oregano vai karija pulveri, jo tas tikai padarīs šo jau tā gardo gaļas ēdienu vēl izteiksmīgāku.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!