Foto: Shutterstock

Aukstajā rudens sezonā, kad atgriežamies pie prāvajiem pusdienu un vakariņu šķīvjiem, kuros izkārtota gaļa, dārzeņi un kāda mērce, vairāk uzmanību pievēršam tam, kā sastāvdaļas pasniegtas un kā garšo. Kas jādara, lai vārot, tvaicējot, sautējot ziedkāposti saglabātu maigo garšu, burkāni - saldumu, bet pupiņas neizjuktu? Zināšanas atsvaidzināt palīdzēs šie nelielie padomi, kā ar minimālu piepūli pagatavot dārzeņus maltītei garšīgi.

Vārīšana ir tas paņēmiens, kas ļauj dārzeņiem pievienot garšvielas gatavošanas laikā. Taču karstajā ūdenī bieži vien var arī pārvārīt sastāvdaļas, un kartupeļi, burkāni vai brokoļi izjūk, kā arī ūdens "savāc" dārzeņu garšu. Bet ātri pagatavojamie dārzeņi, piemēram, pupiņu pākstis, pieprasa piedevas, piemēram, sviestu vai eļļu. Tieši tāpēc pākstis garšo tik labi salātos.

Tvaicēšana ir vēl viens lielisks gatavošanas paņēmiens, ar ko saglabāt dārzeņiem raksturīgo garšu. Turklāt dārzeņi būs pavisam nedaudz kraukšķīgi. Tomēr šī metode derēs tad, ja tiek gatavota neliela porcija, tāpēc vispiemērotākie tvaicēšanai būs brokoļi, ziedkāposti un burkāni.

Sautēšana ir visvienkāršākais un patīkamākais dārzeņu gatavošanas veids, jo, gatavojot sautējumu, dārzeņiem pievieno arī ķiplokus un sīpolus garšai, dažādus zaļumus un garšvielas. Kas jāievēro, sautējot dārzeņus? Tie jāpievieno katliņā pakāpeniski, lai visi dārzeņi būtu gatavi vienlaicīgi, tāpēc, vispirms noteikti jāpievieno cietie kartupeļi un burkāni, pēc tam brokoļi un ziedkāposti, bet beigās - pupiņas un zirņi.

Apcepšana pannā ir vienkāršs veids, kā apbrūnināt sīpolus, burkānus, bietes un rāceņus. Taču šeit jāņem vērā tas, ka pannā nedrīkst būt stāvgrūdām pilna – lai ikviens gabaliņš veiksmīgi karamelizētos, tam vajadzīga telpa. Bet pannas vāks palīdzēs dārzeņiem saglabāties mīkstiem, jo mitrums neiztvaikos.

Kā apstrādāt brokoļus, ziedkāpostus un citus dārzeņus?

Foto: Shutterstock

Visvienkāršāk sagatavot cepšanai un vārīšanai ir kartupeļus – tie vien jānomizo, jānomazgā un jāsagriež sev vēlamajā formā. Kubiņos zupai, daiviņās cepeškrāsnij, salmiņos cepšanai pannā vai uz pusēm, ja kartupelis būs galvenā maltītes sastāvdaļa.

Tāpat ir ar burkāniem – tos vienkārši sagriež vidēji biezās ripiņās. Vislabākie gatavošanai būs nelieli, košas krāsas un gludi burkāni. Pārauguši burkāni būs rūgti un ar kokainu piegaršu. Gatavošanas laikā burkāni kļūst aizvien saldāki, tāpēc tie ir ideāli piemēroti teju visām pagatavošanas tehnikām.

Ziedkāposti jeb puķkāposti jāmeklē tādi, kuru galviņas ir gaišas, nav nekādu nobružājumu un brūnumu. Apstrādājot ziedkāpostus, nogriež tiem lapas un rūgtāko dārzeņa daļu – kātiņus. Lai gan ziedkāposta "ziediņu" plūkšana garantē to, ka maltītē būs skaisti gabaliņi, tas ir laikietilpīgi. Visātrāk ziedkāpostu būs sagriezt ar nazi, pārgriežot ziedkāpostu uz pusēm, un pēc tam jau sīkākās daļās. Ziedkāpostus var gan cept cepeškrāsnī, gan tvaicēt, gan sautēt, gan apcept uz pannas, gan vārīt. To pagatavošana aizņem samērā īstu laiku.

Ja pieliekamajā vēl rūpīgi noglabātas sarkanās bietes, arī tās būs lieliska piedeva rudenīgām maltītēm. Svaigās bietes var apcept cepeškrāsnī kopā ar citiem dārzeņiem. Bet salātos un zupās tās labāk izmantot vārītas vai marinētas. Ja bietes vāra, tad ar visu mizu – pēc vārīšanas miziņa ļoti viegli nonāks nost no sarkanā bietes mīkstuma.

Bet, ja tiek gatavots visu bērnu bieds - brokolis, tad vislabāk tas garšos vārīts vai sautēts. Kā sagatavot brokoļus gatavošanai? Vispirms ar nazi nogriež brokoļa "ziediņus", lai tie būtu nelielu kumosu lielumā. Bet pēc tam nelielos gabaliņos sagriež arī brokoļa kātiņu, kuru pievieno tai pašai zupai vai sautējumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!