Foto: Shutterstock
Ķiploks ir viens no tiem garšaugiem, kas brīnumaini pārvērš jebkura ēdiena garšu. Specifiskā aromāta dēļ nav jāatsakās no ķiploka, tikai jāprot to pareizi pagatavot!

Turpinājumā – sešas viltības no pašu pieredzes, kā arī portāla RealSimple.com, ko der ielāgot, lai vēl vairāk iemīlētu šo kolosālo garšaugu.

Cept – veselu!

Ķiplokus vislabāk cept nevis pannā, bet cepeškrāsnī, turklāt – veselus! Tieši cepeškrāsnī ķiploks maģiski pārvēršas, kļūstot par karamelizētu brīnumu, kurš ēdienu pacels jaunā līmenī. Cepeškrāsnī cepti ķiploki lieti noderēs gan salātu aizdaram, gan dažādām mērcēm.

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Noņem ārējo, sauso mizu un nogriez ķiploka "cepurīti" – apmēram puscentimetru no garšauga augšējās daļas. Dāsni apslaki ar olīveļļu, pārkaisi ar sāli un pipariem. Ietin ķiploku folijā un liec cepties, līdz daiviņas kļūst mīkstas.

Pannā – 30-45 sekundes!

Ja receptei nepieciešami pannā apcepti ķiploki, karsē tos ne ilgāk par 30-45 sekundēm. Pretējā gadījumā ķiploks piedegs un kļūs rūgts.

Griezt vai spiest?

Ja ēdienam nepieciešama izteiktāka ķiploku garša, izmanto ķiplokspiedi, bet, ja vēlies ne tik izteiktu aromātu, labāk daiviņas sagriezt šķēlītēs vai sakapāt. Bet, ja vēlies teju nemanāmu ķiploka klātbūtni, pievieno veselas daiviņas.

Rīvēti ķiploki

Ne visiem lemts rīkoties ar šefa nazi kā īstiem virtuoziem. Ko darīt, ja receptē nepieciešami kapāti ķiploki? Bez raizēm! Ķiploku var sasmalcināt ar smalko siera rīvīti. Dari to tieši virs gatavojamā ēdiena, lai nezaudētu aromātisko ķiploka sulu.

Ar citronu pret ķiploku

Viens no ķiploka mīnusiem – spēcīgais aromāts un lipīgā sula, kas iesūcas roku ādā. Vienkāršākais veids, kā no tā atbrīvoties – pēc ķiploku kapāšanas vai griešanas ierīvēt rokas ar citrona miziņu. Maģija!

Glabā pareizi!

Teorētiski ķiploks ir viens no tiem pārtikas produktiem, kam nav derīguma termiņa. Tomēr ņem vērā – maksimālā garša un aromāts saglabājas apmēram divus mēnešus. Ja kaut daiviņa jau noplēsta, atlikušais ķiploks jāizmanto 10 dienu laikā. Šo garšaugu glabā sausā un vēsā vietā, bet ne ledusskapī, jo tur tas zaudē ne tikai savu aromātu, bet arī garšas īpašības.

Tasty.lv iesaka - ķiploku eļļa

Vai zināji, ka olīveļļā iemērcot dažas nomizotas ķiploka daiviņas, eļļa iegūs patīkamu garšu un aromātu? Nav nemaz jāpērk atsevišķi eļļa ar piedevām, pagatavo to pats, un izmanto salātu mērcēm, gaļas cepšanai un picas mīklas maliņu iesmērēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!