Foto: Shutterstock
Perfekti izceptas jēra ribiņas, sulīgs vistas cepetis vai ideāls steiks vienmēr iepriecinās ēdājus. Tomēr gaļas gatavošana nereti mēdz būt piņķerīga – te krāsns nav tik karsta, te grilā nav vāka ar temperatūras noteicēju. Kā zināt, kad ir tas brīdis, kad gaļa ir visgatavākā?

Gaļas gatavības noteikšana slēpjas ne vien vizuālajā izskatā un sulu krāsā, bet arī iekšējā temperatūrā. Kulinārie speciālisti no "Cook's Illustrated" izstrādājuši precīzu tabulu, pēc kuras noteikt katra gaļas veida ideālo pasniegšanas temperatūru. Jānorāda, ka to noteikt palīdzēs virtuves termometrs ar adatu – tas ir lielisks palīgrīks gatavošanai, kas pateiks priekšā temperatūru ne tikai gaļai, bet arī konditorejas krēmiem un pat ievārījumiem.

Jēra un liellopa gaļa:

  • Jēla (rare) – 50°C
  • Vidēji jēla (medium-rare) – 54-55°C
  • Vidēja (medium) – 60°C
  • Vidēji gatava (medium-well) – 65-66°C
  • Gatava (well-done) – 70°C

Liellopa un jēra gaļu gatavo pēc katra gaumes – citam steiki patīk vidēji gatavi, citiem gandrīz jēli.

  • Maltā gaļa – 70°C

Malto gaļu nemēdz atstāt pusjēlu, tāpēc maltās gaļas plācenīša iekšējai temperatūrai jābūt vienmērīgai.

Cūkgaļa:

  • Vidēja – 60°C
  • Gatava – 75°C

Vistas gaļa:

  • Baltā gaļa – 60°C
  • Tumšā gaļa – 80°C

Baltā gaļa vistai ir vietās, kur ir tīra fileja, bet tumšā gaļa meklējama citos izcirtumos.

Kā mērīt gaļas temperatūru?

Steikiem un karbonādēm termometru dur gabaliņa sānos. Šādā pašā veidā mēra temperatūru vistas gaļas gabaliņiem – stilbiņiem (kājiņās), filejai. Maltās gaļas plāceņiem, burgeriem termometru iedur līdz vidum. Cepešiem temperatūru mēra, iedurot virsmā, slīpā leņķī. Veselam putna cepetim temperatūru mēra divās vietās – krūtiņā un stilbā –, lai pārliecinātos, ka gaļa gatava ēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!