Foto: Shutterstock
Tagad, kad zaļās pupiņas, sviesta pupiņas un cūku pupas sasniegušas ražas pilnbriedu, ir vērts padomāt par pupiņu pākšu un izlobīto pupiņu saglabāšanu ziemas sezonai. Kā pareizi saldēt pupiņas, lai tās pēc atlaidināšanas nebūtu ar rūgtu piegaršu?

Visa panākumu atslēga slēpjas ne tikai saldēšanai paredzēto pupiņu šķirņu izvēlē, bet arī termiskajā apstrādē. Pirms pupiņas svaigas saber saldēšanai paredzētajos maisiņos vai kastītēs, ir vērts tās noblanšēt. Tas nepieciešams, lai pēc daudziem mēnešiem atkausētās un pagatavotās pupiņas nebūtu ar rūgtu garšu.

Ja saldēšanai izvēlies pupiņas pākstīs (zaļās pupiņas, dzeltenās sviesta pupiņas vai kādas citas), tad pārliecinies, lai tās būtu tiešām izaugušas, nav zaļas, ar neieskrambātām pākstīm un košu, izteiksmīgu krāsu. Tām nevajadzētu būt pāraugušām, citādi tās būs stiegrainas. Pupiņas pirms saldēšanas noskalo, apgriez tām galus un sagriez tik lielos gabaliņos, cik vēlies. Bet cūku pupas pirms saldēšanas izlobi no pākstīm.

Kad pupiņas noskalotas un sagrieztas/izlobītas, tās saber lielā katlā, kurā burbuļo verdošs ūdens. Pupiņas blanšē 2-5 minūtes, atkarībā no pākšu vai izlobīto pupiņu lieluma. Pēc tam uzreiz pupiņas atdzesē aukstā ūdenī. Tas nepieciešams, lai tās strauji beigtu gatavoties.

Pēc tam, kad pupiņas atdzesētas, tās nokāš. Noblanšētās un saldēšanai sagatavotās pupiņas sapilda kastītēs vai saldēšanas maisiņos – sausas, lai tās nesasaltu vienā lielā klucī. Maisiņus/ kastītes cieši noslēdz, ar kādu noturīgu rakstāmo uzraksta datumu, kad sasaldētas un ievieto saldētavā.

Kad gatavojies pupiņas atkal izmantot gatavošanā, pirms tam tās nebūs jāatlaidina. Vienkārši saber zupas vai sautējuma katlā. Tā kā pupiņas pirms saldēšanas ir noblanšētas, to gatavošanas laiks būs īsāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!