Foto: Shutterstock

Tie, kuriem konditoreja nav sveša lieta, būs jau dzirdējuši par gardo šokolādes glazūru franču gaumē jeb ganašu (ganache). Tā ir visvienkāršākā kausētas tumšās šokolādes un saldā krējuma glazūra, ko ziežam uz tortēm, kēksiem, kūkām, kā arī glazējam konfektes un trifeles. Ganaša nosaukums ir krietni eksotiskāks par tā gatavošanas veidu, jo pamata ganaša krēms sastāv vien no divām sastāvdaļām. Taču, lai to pagatavotu ideālu, ir daži principi, kas jāievēro.

Īpaši aktuāls ganašs kļūst pirms svētkiem, kad iecerēts gatavot franču Ziemassvētku ruleti jeb "Ziemassvētku pagali", kā arī mājās virpināt apaļas trifeles, ko pasniegt kā saldas dāvanas. Pēc izmantošanas mērķa, izšķir trīs veidu ganašus jeb šokolādes krēmus – pildījuma ganašu, glazūras ganašu un putoto ganašu, norāda "Dessertolicious".

Kūku pildījumam un trifelēm paredzēto ganašu parasti gatavo no tumšās šokolādes un saldā krējuma, izmantojot attiecību 2:1 – uz 200 gramiem šokolādes lej 100 mililitrus krējuma. Vispirms šokolādi salauž un saber bļodiņā. Saldo krējumu uzsilda un pārlej pāri šokolādes gabaliņiem. Tad šokolādi maisa, ļaujot tai karstajā krējumā izkust, līdz iegūta vienmērīga masa. Iegūto ganašu nedaudz atdzesē, lai tas nebūtu pārlieku karsts, un tad klāj starp biskvīta kārtām, pildot kūku. Ja ganašu izmanto trifeļu velšanai, to atdzesē ilgāku brīdi, līdz ganašs kļuvis remdens un ar to var darboties ar rokām.

Glazēšanai paredzēto ganašu gatavo mazākās proporcijās – 1:1. To gatavo tāpat, kā biezāko ganašu, taču iegūtā masa būs daudz šķidrāka un plūstošāka. Glazūrai paredzēto ganašu lej pāri kūkām vai glazē tajā konfektes, ļaujot tam sastingt.

Bet putoto ganašu izmanto kūku un kēksiņu dekorēšanai, līdzīgi kā sviesta krēmu. Šokolādes un saldā krējuma attiecība ir 1,5:1. Gatavo līdzīgi, kā iepriekšējos divus ganaša veidus – krējumu uzsilda un pārlej šokolādes gabaliņiem. Ļauj tiem 10 minūtes nostāvēties, tad apmaisa šokolādes masu, lūkojoties, lai šokolāde būtu izkususi. Bet pēc tam ganašu saputo ar putojamo slotiņu vai mikseri, ļaujot glazūrai kļūt gaisīgākai. Pēc tam ganašu ievieto ledusskapī un ļauj tam atdzist, lai varētu ziest uz kūkas.

Tāpat jebkuru ganašu var papildināt ar citām sastāvdaļām. Ja šokolādes ganašam pievienosi sviestu, tas kļūs spīdīgāks – tas jo īpaši noder glazēšanai. Pildījuma ganašus vari papildināt ar sasmalcinātiem riekstiem. Bet jebkuru no trim ganaša veidiem var padarīt garšas ziņā izteiksmīgāku, ja tiem pievieno rumu vai kādu citu konditorejā bieži izmantotu alkoholu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!