Mūsu platuma grādos daudzi kariju joprojām asociē tikai un vienīgi ar dzeltenas krāsas pulverīti, kas safasēts paciņās atrodams teju jebkura lielveikala garšvielu stendā. Taisnības labad jāsaka, ka minētais rūpnieciski ražotais produkts ir tikai vāja atblāzma no tās aromātu un garšu buķetes, ko sniedz svaigi pagatavota karija masala ("masala" nozīmē "garšvielu maisījums"). Tādēļ šoreiz skaidrosim, kas tad ir karijs, un iedrošināsim tevi kaut reizi pamēģināt pagatavot šo eksotisko, gardo un patīkami sildošo maltīti mājās, jo patiesībā tas ir pavisam vienkārši,
Karijs tiešām ir garšvielu maisījums, bet tas var būt pagatavots gan sausā, apgrauzdētā un samaltā, gan pastas vai mērces veidā. Par kariju dēvē arī ēdienu, kas pagatavots ar karija pastas vai garšvielu maisījuma piedevu, pievienojot gaļu, dārzeņus, kokosriekstu pienu vai jogurtu un citas sastāvdaļas. Rezultātā tiek iegūts gards, sildošs un ļoti aromātisks sautējums, kas īpaši gada aukstajos mēnešos būs lielisks ēdienkartes papildinājums arī mūsu platuma grādos.
Tā kā mums ikdienā ierasts lietot tikai sāli, piparus, dilles, ķimenes un lauru lapas, tad bieži vien tieši karija šķietamais asums un dažādu garšvielu pārbagātība ir tā, kas daudziem liek atmest domu pagatavot šo tiešām garšīgo ēdienu.
Galvenās karija garšvielas ir: kumins, kurkuma, sīpoli un ķiploki, koriandra sēklas, sieramoliņš, kanēlis, muskatrieksts, ingvers, melnie pipari, krustnagliņas, čili pipari, kardamons, fenheļa sēklas un melnās sinepju sēklas.
Kariju gatavošanas nobeigumā var iebiezināt ar zirņu miltiem vai samaltiem riekstiem, bet skābumu regulē ar tomātiem, tamarindu, laima sulu vai mango pulveri. Mēs iesakām iebiezināšanai izmantot arī ūdenī iejauktus miltus vai kartupeļu cieti.
Lasi tālāk un uzzini, ar ko pasniegt kariju un kā to ātri pagatavot.
Dzeltenais, sarkanais un zaļais – Taizemes kariji
Interneta vietne "Temple of Thai" skaidro, ka visplašāk pazīstami ir tieši sarkanais, zaļais un dzeltenais kokosriekstu piena karijs.
Zaļā karija pastas jeb "kreung gaeng keo wahn" pamatā ir zaļie čili pipari, Šalotes sīpoli, citronzāle, baltie pipari, kinza, ķiploki, laima lapas, garneļu pasta. Tam parasti pievieno liellopu, vistu vai zivju pelmeņus, bet zaļais karijs lieliski papildinās arī lasi, foreli, garneles vai pat pastas ēdienus. Zaļais karijs tiek uzskatīts par visasāko zaļo čili piparu dēļ.
Sarkanā karija pastas jeb "kreung gaeng phet daeng" galvenās sastāvdaļas ir kaltēti čili, kurkuma, Šalotes sīpoli, krustnagliņas, ķiploki, kumins, laima miza, citronzāle, kinza, jūras sāls, garneļu pasta un galangala sakne. To izmanto vistas, pīles, liellopa, cūkgaļas ēdienu pagatavošanai, kā arī "stir fry" tipa dārzeņu ēdienu papildināšanai.
Dzeltenais karijs jeb "gaeng leung" ir tajiešu Indijas karija interpretācija. Tās sastāvā ir Šalotes sīpoli, ķiploki, ingvera sakne, kaltēti čili pipari, kurkuma, koriandrs, citronzāle un gatavais karija pulveris (tajiešu versijā tā sastāvā parasti ir kurkuma, kanēlis, sinepes un pipari). Maigu dzeltenā karija pastu izmanto zivju sautējumos vai gatavo kopā ar kokosriekstu pienu, vistas gaļu, sīpoliem un kartupeļiem.
Ar ko pasniegt kariju
Izcili gardu un irdenu rīsu pagatavošanas noslēpumus atradīsi šeit, bet kā mājās vienkārši pagatavot "naan" maizi, uzzināsi šajā receptē.
Karijs lieliski garšos pasniegts arī ar tvaicētiem vai krāsnī ceptiem dārzeņiem, kartupeļiem, bulguru vai kuskusu. Šādā veidā pasniegti lieliski garšos arī cepti un vārīti pelmeņi.
Pavisam vienkārša vistas karija recepte iesācējiem
Lai karijs padotos gards, nebūt nav nepieciešams izpirkt tukšu visu austrumu garšvielu veikaliņu vai pievienot tam krietnu daudzumu čili piparu. Karijs, gluži tāpat kā daudzi ēdieni, ir radies nabadzības dēļ, cilvēkiem mēģinot atrast radošu pielietojumu mājās un tuvākajā apkārtnē atrodamajiem produktiem, tādēļ arī tu vari pagatavot kariju no sastāvdaļām, kas ir visiem pieejamas mūsu platuma grādos, turklāt variējot proporcijas un asuma pakāpi.
Lai pagatavotu Taizemes virtuves tradīcijās ieturētu vistas kariju, tev būs nepieciešamas četras vistas filejas un šādas mērces sastāvdaļas:
- 500 ml konservētu tomātu;
- 1/2 sīpols;
- 4 ķiploka daiviņas;
- 1 laims (miza un sula);
- 1/2 paprikas;
- 1/2 čili pipars;
- 1/2 ĒK brūnā cukura;
- 2 ĒK rīvēta ingvera;
- 1 sauja kinzas vai bazilika lapu;
- 1 TK sāls;
- 1 bundža kokosriekstu piena (to vari aizstāt ar saldo krējumu vai bezpiedevu jogurtu).
Nomizo sīpolu un ķiplokus. Paprikai izņem sēklotni, sagriež lielos gabalos. Čili nogriež kātiņu. Laimam izspiež sulu, norīvē mizu uz smalkās rīves. Ingveru nomizo, sarīvē. Virtuves kombainā vai ar rokas blendera palīdzību sasmalcina visas karija mērces sastāvdaļas (izņemot kokosriekstu pienu) viendabīgā masā.
Uzkarsētā pannā lej mērci un, kad mērce sāk burbuļot, ik pa laikam apmaisot, sutina to 4–5 minūtes, tad pievieno kokosriekstu pienu un vistas filejas gabaliņus. Kad karijs sāk burbuļot, turpina to uz lēnas uguns gatavot vēl 5–8 minūtes.
Pārkaisa ar čili, kapātiem zaļumiem un pasniedz ar tvaicētiem rīsiem.
Padoms: vistu vari aizstāt arī ar garnelēm, pelmeņiem, tvaicētiem dārzeņiem vai iepriekš apceptām gaļas bumbiņām.
Lai labi garšo!
Lūk, iedvesmai vēl 12 karija receptes no "Tasty.lv" arhīva.
Vista 'Tikka Masala' mērcē
Garda, sutināta gaļas maltīte indiešu gaumē – vista, kas marinēta karija pastā. Sautēto gaļas mērci ēd kopā ar "pilau" rīsiem vai apceptiem kartupeļiem. Bet veselīgākai maltītei rīsus vai kartupeļus aizvieto ar lapu salātiem.
Rīvmaizē ceptas garneles ar rīsiem un karija mērci
Garda un sildoša maltīte pusdienām vai vakariņām. Aromātiskie basmati rīsi ar dārzeņu karija mērci un kraukšķīgām garnelēm.
Ātrais ķirbju karijs
Ķirbis kokosriekstu pienā ar pistācijām, papildināts ar aromātiskām indiešu garšvielām, patīkami pārsteigs pat tos, kuri ar šo lielo, oranžo ogu ir uz "jūs".
Vistas gaļas un konservētu tomātu sautējums
Sautējums, kurā lielisku garšu veido ne vien konservētie tomāti un vista, bet arī druska karija pastas, svaigie čili pipari un kurkuma. No čili klātbūtnes šķīvī nevajag baidīties – maltīte nebūs pārmērīgi asa, ja čili tiks pienācīgi iztīrīts no sēkliņām.
Fritēti pelmeņi pikantā dārzeņu karija mērcē
Pāris minūšu laikā pagatavotiem kraukšķīgiem fritētajiem pelmeņiem var piešķirt Taizemes virtuvei raksturīgu garšu buķeti, pasniedzot tos ar aromātisku, turklāt ļoti vienkārši un ātri pagatavojamu dārzeņu karija mērci. Šādā veidā pasniegti lieliski garšos arī cepti un vārīti pelmeņi.
Liellopa gaļas un ķirbja sautējums ar kariju
Ķirbju laiks klāt! Ja domā, kā pārstrādāt pašu vai lauku radu dārzā nobriedušo milzu ogu, un garšo karijs, šī ir recepte, kas jāizmēģina! Vēl gardāks būs, ja izmantosi sviesta ķirbi.
Ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem
Recepte gavēņa laikam - sātīgs ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem, pupiņām, zirnīšiem un rozīnēm.
Sātīgais un sildošais dārzeņu sautējums ar kokosriekstu pienu
Līdz ar pirmajām patiesi aukstajām ziemas dienām, rodas vēlme vakariņās pasniegt kaut ko sildošu un sātīgu, un šādam kārdinājumam nevajag pretoties. Tā kā pēc svētkiem šķiet, ka gaļa baudīta par daudz, tad dārzeņu ēdieni atslodzei ir tieši laikā. Tāpēc padalos ar savu iecienīto sautējuma recepti, kas varbūt nav tā fotogēniskākā, tomēr neliek vilties nevienā gatavošanas reizē.
Sulīgi vistu šķiņķīši kokosriekstu karija mērcē
Lieliska recepte marinētu vistas šķiņķīšu pagatavošanai ar kokosriekstu pienu un kariju. Pasniedz ar basmati rīsiem un sakapātu kinzu.
Pikantie vistas stilbiņi indiešu gaumē
Pikanti un ātri pagatavojami vistas stilbiņi jogurta marinādē. Pasniedz ar maigu jogurta mērcīti, lai gaļa nebūtu pārlieku asa.
Sulīgi vistas gabaliņi ar papriku aromātiskā tomātu mērcē
Ātri pagatavojams vakariņu ēdiens – sulīgi vistas gabaliņi ar papriku un sīpoliem, sautēti sulīgā, viegli pikantā tomātu mērcē. Šķipsna kumina (vari izmantot arī ķimenes) piešķirs šim vienkāršajam ēdienam vēl bagātīgāku garšu un aromātu.
Lēcu un saldo kartupeļu karijs
Brīnišķīgs, smaržīgs, nedaudz eksotisks un sātīgs vakariņu sautējums. Pēc garās darba dienas viegli un ātri pagatavojams. Pasniedz ar karoti jogurta un gabalu nāna maizes.