sīpolloki
Foto: Shutterstock
Pavasaris pavisam noteikti ir lociņu laiks – uz palodzēm podiņos iebakstīti sīpoli, no kuriem spraucas ārā zaļie gardumi, bet maltītēm tos cenšamies pievienot arvien biežāk. Ja sīpollokus uz savas palodzes pats neaudzē, bet gan pērc buntītes veikalā vai tirgū, tad aktuāls būs jautājums par to, kā tad zaļumus pareizi uzglabāt, lai tie pēc divām dienām jau nebūtu apvītuši. Lūk, daži ieteikumi, lai lociņi ilgāk būtu svaigi!

Viens no paņēmieniem – lokus ielikt kastītē, kurā izklāts mitrs papīra dvielis. Vienkārši ieliec traukā pārlocītu papīra dvieļa sloksni, uzpilini nedaudz ūdens, lai tas būtu mitrs, bet pārlieku nemirktu ūdenī, un tad virsū izkārto lokus. Kastītei uzliec vāku un liec to ledusskapī. Šādi uzglabāti loki būs svaigi vairākas dienas, jo mitrums neļaus tiem izkalt.

Bet, ja vēlies, lai loki saglabātu savu svaigumu pat ilgāk nekā nedēļu, nāksies tos likt vertikāli burciņā. Tāpat kā audzējot lokus pašam, arī pirktos sīpollokus, ja tiem vēl nav nogriezta saknīšu daļa, vari glabāt ledusskapī burciņā, kurā ieliets mazliet ūdens, iesaka "Cook's Illustrated". Kā atklājuši izdevuma virtuves eksperti, sīpollokus ieliekot burciņā, nepieciešams neliels daudzums ūdens, kas nosegtu tikai saknītes. Lokiem virsū uzliec aizspiežamu plastmasas maisiņu, nenostiprinot to pārāk stingri, lai paši loki neapkaltu aukstumā, bet būtu mitrumā. Ja ūdeni nomaina ik pēc trim dienām, sīpolloki svaigi saglabājas pat divas nedēļas.

Ātrie vistas tako ar gvakamoli

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam ātrie un veselīgie tako, ko pagatavot no vakardienas vistas. Ja ir vēlēšanās, var izmantot jau gatavu gvakamoli, bet svaiga garšos daudz labāk.

Lasīt vairāk

Čili sautējums ar sieru un lociņiem

Foto: Shutterstock

Gards un sātīgs sautējums ar malto gaļu un pupiņām ir kā radīts, lai sasildītos vēsā, nemīlīgā dienā.

Lasīt vairāk

Fiksie kefīra mīklas plācenīši ar sīpollokiem

Foto: Shutterstock

Ja nevari izšķirties par to, ko gatavot – pīrādziņus vai pankūkas – šie sulīgie kefīra mīklas plācenīši ar olu un zaļajiem lociņiem būs īsts zelta vidusceļš. Turklāt tie ir pagatavojami nieka 15 minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Siera salāti ar lociņiem un pētersīļiem

Foto: Shutterstock

Variācija par klasiskajiem siera salātiem, kas pagatavoti no Krievijas siera. Šoreiz ar olām un pētersīļiem.

Lasīt vairāk

Zirņu un sīpolloku krēmzupa

Foto: Shutterstock

Vasarīgi krēmīga un garda biezzupa, kas būs gatava pasniegšanai vien 10 minūtēs. Tik tiešām – ja zirnīši, sīpolloki un buljons jau sagatavoti, gatavošana aizņems ļoti maz laika.

Lasīt vairāk

Avokado un olu salāti ar zaļumiem

Foto: DELFI

Ļoti ātri un ļoti vienkārši salāti, ko pagatavot no pāri palikušajām vārītajām olām un gataviem, bet ne pārāk mīkstiem avokado. Pētersīļu un lociņu vietā var izmantot arī citus zaļumus, piemēram, kinzu.

Lasīt vairāk

Vistas šnicele ar lociņu pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un garšaugiem bagāta šniceļu recepte – tās apvārtītas ne tikai miltos un rīvmaizē, bet arī sakultā olā, kurai pievienoti lociņi un pētersīļi. Gardākām pusdienām klāt arī lociņu pesto, bet kā piedevas var izvārīt kartupeļus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!