Foto: Shutterstock
Tapas – tā spāņi dēvē nelielas uzkodas, kas tradicionāli tiek baudītas pie vermuta, heresa vai alus. Viena no vienkāršākajām, bet tajā pašā laikā garšīgākajām un populārākajām spāņu uzkodām ir "niknie kartupeļi" jeb "patatas bravas" – vārīti vai apcepti zeltainu kartupeļu gabaliņi ar "alioli" ķiploku mērci un salsas "brava" mērci, kuras pamatā ir tomāti, etiķis un čili pipari. Izklausās garšīgi, vai ne? Ne velti viena zeltaino kartupelīšu porcija Spānijā maksā vidēji 3–5 eiro, bet, sekojot mūsu padomiem, varēsi pagatavot "patatas bravas", kas būs tikpat garšīgi kā Spānijā, turklāt izmaksās stipri vien lētāk.

Ir vairāki varianti, kā gatavot zeltainos spāņu kartupelīšus – mēs piedāvāsim divus populārākos, lai tu tos varētu izmēģināt un izvēlēties sev tīkamāko. Lai pagatavotu "patatas bravas", tev būs nepieciešamas tikai pāris pavisam vienkāršas sastāvdaļas: kartupeļi, eļļa, sāls un paprikas pulveris. Un, protams, mērces, bet par to pagatavošanu parunāsim vēlāk.

Iesākumā jāizvēlas vārīšanai paredzēti kartupeļi (šķirne, kurā ir iespējami mazāk cietes). Kartupeļus nomizo, sagriez neregulāros, palielos, aptuveni 3x3 cm gabaliņos, noskalo aukstā ūdenī un rūpīgi nosusini ar papīra dvieli. Tas nepieciešams, lai kartupeļos nebūtu pārlieku daudz cietes, iesaka "BBC Good food".

Pirmajā variantā rīkojas šādi: sagatavotus kartupeļus liek verdošā ūdenī un vāra aptuveni 3–4 minūtes, tad nokāš, izklāj vienā kārtā uz papīra dvieļa un ļauj pilnībā nožūt. Tad kartupeļus nelielām porcijām liek iepriekš uzkarsētā eļļa un vāra, līdz tie ir zeltaini.

Otrajā variantā sagrieztos, noskalotos un nosusinātos kartupeļus apvāra eļļa un tad cep cepeškrāsnī, līdz tie ir gatavi.

Izklausās vienkārši un tā arī ir, bet, lasot tālāk uzzināsi, kādu eļļu izvēlēties, kādā temperatūrā cept un kādas mērces izvēlēties "patatas bravas" pasniegšanai.

Kādu eļļu izvēlēties 'patatas bravas' gatavošanai


Foto: Shutterstock

"Eļļai, kuru izvēlas dziļajai vārīšanai, ir jābūt augstam degšanas punktam jeb temperatūrai, kurā var gatavot produktus bez dūmošanas, tādēļ tai noteikti jābūt rafinētai vai daļēji rafinētai. Ja eļļa būs pirmā spieduma, tā saturēs daudzas, nelielas mikro šķiedras, kas karsēšanas laikā degs un eļļa dūmos. Taču rafinēta eļļa ir attīrīta un apstrādāta augstās temperatūrās un tai ir augstāks degšanas punkts. Tādēļ kartupelīšu fritēšanai noderēs rafinēta rapšu, saulespuķu, kukurūzas, sojas, kokosriekstu un avokado eļļa," skaidro šefpavārs Ēriks Dreibants.

Kopējam taukvielu daudzumam ieteicams 4 reizes pārsniegt kartupeļu daudzumu. Vārot eļļā, kartupeļi jāliek ar tādu aprēķinu, lai tiem nebūtu par "knapu" – atsevišķiem gabaliņiem ir brīvi jāvārās, lai tie nesalīp un nesaskaras viens ar otru.

Padoms: eļļai var pievienot nedaudz brendija vai degvīna, tad taukvielas būs mazāk jūtamas gatavā produktā.

Lasi tālāk un uzzini, kādā temperatūrā cept kartupelīšus, lai tie būtu zeltaini un kraukšķīgi, nevis apdeguši, bet iekšā pusgatavi.


Kādā temperatūrā cept 'patatas bravas'

Foto: Shutterstock

Fritējot nedrīkst lietot pārāk lielu uguni, arī tā straujāk sadedzina eļļu. Augstās temperatūrās vārot kartupeļus, tie no ārpuses strauji apdegs, bet iekšpusē vēl būs jēli.

Eļļai jābūt 130°–140°C karstai, jo tad kartupeļi nesadegs. Eļļu uzkarsē uz nelielas uguns un nekādā gadījumā neļauj tai burbuļot vai kūpēt – tā ir zīme, ka eļļa ir pārāk karsta. Eļļas temperatūru visērtāk ir izmērīt ar virtuves termometru. Taukvielu temperatūru var noteikt arī pēc dažām vienkāršām pazīmēm:

  • uzkarsētā eļļā iemet mīklas vai baltmaizes pikucīti, ja taukvielas ap pikucīti paliks nekustīgas – taukvielas nav uzkarsušas;
  • taukvielas nedaudz čurkst – 130–140°C ( vidēja temperatūra);
  • taukvielas ap pikucīti virst – 150–160°C (karsta temperatūra);
  • ja pikucītis momentā apdeg un rodas deguma smaka, tad taukvielas ir ļoti uzkarsētas – virs 170–190°C (ļoti karsta temperatūra).

Kā jau iepriekš minējām, kartupeļu apcepšanai būs nepieciešama tieši vidēja temperatūra.

Tagad ienācis laiks uzzināt, kādi ir divi veidi, kā vari pagatavot "niknos kartupeļus".

Divi 'patatas bravas' gatavošanas veidi

Foto: Shutterstock

Ja izmanto fritēšanai iepriekš apvārītos un nosusinātos kartupeļu gabaliņus, tad tos katliņā vai dziļajā pannā uzkarsētā eļļā nelielās porcijās apcep, līdz tie ir zeltaini no visām pusēm. Tad liec uz papīra dvieļa, notecini lieko eļļu, pārkaisi ar sāli un paprikas pulveri (ieteicams izvēlēties kūpinātas paprikas pulveri, jo tam ir piesātinātāka garša). Kartupeļi ir gatavi!

Ja izmanto nevārītus sagrieztos, noskalotos un nosusinātos kartupeļus, tad tos, gluži kā pirmajā variantā, apvāri eļļa, tad liec uz papīra dvieļa un notecini lieko eļļu. Pēc tam vienā kārtā izliec tupeņu gabaliņus uz plāts, kas iepriekš izklāta ar cepamo papīru.

Liec iepriekš līdz 220 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un nogatavini, cepot 10 minūtes. Pēc cepšanas kartupeļus pārkaisi ar sāli un kūpinātas paprikas pulveri.

Kamēr kartupeļi cepas, pagatavo mērces.


Kā pagatavot mērces 'patatas bravas' pasniegšanai

Foto: Shutterstock

Zeltainie un kārdinoši kraukšķīgie kartupeļu gabaliņi jau tāpat ir gardi, bet pasniegti ar aromātisku mērci, tie garšos patiešām izcili.

Lai pagatavotu aso "brava" salsas mērci, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 3 ĒK eļļas,
  • 1 sasmalcināts sīpols,
  • 4 lielas, sasmalcinātas daiviņas ķiploka,
  • 1 svaigs, sasmalcināts čili,
  • 1/2 TK paprikas pulvera,
  • 240 ml sasmalcinātu tomātu,
  • 1 ĒK cukura,
  • 3 ĒK sarkanvīna etiķa,
  • sāls pēc garšas.

Pannā uzkarsē eļļu, liek cepties sīpolus, pēc pāris minūtēm pievieno ķiplokus. Kad sīpoli apcepušies, liek klāt čili, cukuru, sāli un cep 3–4 minūtes. Pievieno tomātus, paprikas pulveri, etiķi un turpina cept vēl 4–5 minūtes.

Mērcei ļauj nedaudz nostāvēties, un tad to pārlej pāri kartupeļiem. Kartupeļus pirms pasniegšanas var arī iemaisīt mērcē un ātri apcept 1–2 minūtes.

Ja asas mērces tev nav pa prātam, nepievieno čili piparus vai pagatavo "patatas bravas" pasniegšanai maigo "alioli" mērci pēc šīs receptes.

Pavisam vienkārši pagatavojama, bet ne mazāk garšīga ir ķiploku–krējuma mērce. Recepti meklē te.

Atceries, ka "niknie kartupeļi" jāceļ galdā un jābauda nekavējoties, jo atdziestot tie zaudē savu kraukšķīgumu, labo garšu un izskatu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!