Foto: Shutterstock
Vasarā galīgi prāts nenesas uz ogu lasīšanu, tīrīšanu, apstrādi un tad glabāšanu vēlākiem mēnešiem, tomēr slinkuma pārvarēšanai ir savi labumi – ziemā būsim pateicīgi paši sev, ka saldētavā glabāsies vasaras garša, pēc kuras būsim jau tik ļoti sailgojušies. ''Tasty'' piedāvā pat trīs pārbaudītas metodes, kā sasaldēt saldās sārtvaidzītes zemenes.

Viena no populārākajām metodēm ir ogu sablendēšana un saldēšana šķidrā konsistencē. Šis variants ir ērts, jo tiek iegūta viendabīga masa, taču pēc atsaldēšanas nav daudz veidu, kā zemenes izmantot. Tā kā masa ir šķidra, tā der ideāli zemeņu zupām, ķīseļiem, kokteiļiem un desertiem, kur nav vajadzīgas veselas ogas. Grūtākais šajā zemeņu saldēšanas veidā ir trauku piemērošana – maisiņi ne vienmēr ir tie parocīgākie gan masas iepildīšanai, gan vēlāk uzglabāšanai, jo tie var ieplīst un tad masa izlīt, vēl pirms sasalšanas. Savukārt no kārbām pēc tam ir sarežģītāk izliet atlaidināto zemeņu masu vai iegūt tikai daļu no sasaldētā.

Vienkāršākais veids – noplēst ogām zaļos kātiņus, sabērt maisiņos, kastītēs un likt saldētavā veselas ogas. Vieni tās pārber vēl ar cukuru, citi nepievieno neko, bet šādā veidā ogas vismaz saglabā savu formu un ir daudzveidīgāk pielietojamas. Jāņem gan vērā, ka ogas sasals lielākā gabalā un ne vienmēr tās izskatīsies tik perfektas, kā pa vienai saldētas, bet te liela loma bijusi tam, kā ogas iepriekš sagatavotas saldēšanai. Nedrīkst saldēt slapjas, bojātas ogas, tāpat jāizvairās no traukiem, kas ogas cieši saspiež, arī tad var sanākt, ka beigās ir viens liels zemeņu klucis. Saldējot veselas ogas, ieteicams vispirms tās izlikt uz kāda lēzena šķīvja, paplātes, apsaldēt kādu brīdi tādā veidā un tikai tad likt kopējā traukā vai maisā – tad ogas labāk saglabāsies.

Ja laika ir nedaudz vairāk, iesaku pamēģināt zemenes pēc tīrīšanas sagriezt šķēlēs. Pārbērtas ar nelielu daudzumu cukura, tās garšos vēl izteiktāk, nezaudējot zemenēm raksturīgo arī pēc atlaidināšanas. Zemeņu šķēlītes varēs arī izmantot dažādu kūku, plātsmaižu, desertu gatavošanā, turklāt arī dekorēšanā tās visai labi noderēs. No visiem zemeņu saldēšanas variantiem tieši šis, pēdējais, iemantojis vislielāko uzticību, jo ogas vislabāk saglabā garšu, smaržu, konsistenci un pat pēc pusgada glabāšanās saldētavā, joprojām garšo pēc vasaras.

Foto: Shutterstock

Ņem vērā!

  • Izvēlies traukus, maisus, kas nav pārāk lieli un ietilpina ogas aptuveni vienai izmantošanas reizei. Jo lielākā porcijā saldēsi ogas, jo lielāka iespējamība, ka ogas sasals kopā.
  • Saldē tikai tīras, nebojātas, stingras ogas!
  • Izmanto tikai saldēšanai paredzētos maisiņus, citādi ogas pielips pie maisa.
  • Ja izmanto kastītes, noteikti pārklāj virsmu ar foliju vai uzliec vāku.
  • Uzglabā ogas saldētavā pēc iespējas noslēgtākā veidā, lai tās neuzsūktu smakas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!