Foto: Shutterstock
Lai arī mūsu augļu dārzos persiki un nektarīni ir liels retums, nevarētu teikt, ka tirgus plačos un lielveikalos nevar atrast sulīgos augļus, kas jūlijā un augustā nobriest siltākās zemēs. Kā nopirkt tos gardākos un nevilties, ka vidus tomēr vēl ir ciets? Un kā iegūt glītas daiviņas, līdz ar kauliņu neizmetot daļu sulīgā augļa mīkstuma?

Persiki un nektarīni, augļu nodaļās gozējoties, izskatās gana līdzīgi. Atšķirības pazīme ir augļa miziņa – ja nektarīniem tā ir gluda un spīdīga, tad persikiem mīksta un pūkaina. Savukārt garšas ziņā nektarīni būs nedaudz skābāki, bet persikiem raksturīgas medainas garšas nianses.

Pievērs uzmanību krāsai

Augļu gatavību lielā mērā var noteikt pēc krāsas. Ja redzi, ka vietām persiks vai nektarīns vēl ir zaļš, piemēram, pie kāta daļas, visticamāk, auglis noplūkts pārāk agri un vēl nav nogatavojies. Šādus augļus jāatstāj istabas temperatūrā vismaz uz divām dienām un jāļauj nogatavoties. Meklējot augļus tirgū, nereti tur tie pārgriezti uz pusēm, ļaujot aplūkot vidus daļas krāsu. Šādās reizēs pievērs uzmanību mīkstuma krāsai – oranžākie augļi būs saldāki un aromātiskāki, norāda ''The Kitchn''. Savukārt augļa miza var būt dažāda – gan sarkana, gan oranža, un ne vienmēr tas ir rādītājs augļa gatavībai.

Nektarīnu gatavību var noteikt, tos viegli piespiežot – ja tie ir cieti un no iespiešanas nepaliek mīkstāki, tādus pirkt nevajadzētu. Savukārt tos, kas pēc konsistences šķiet mīksti, ir gana gatavi. Ja no augļa var viegli nokniebt palikušo kāta daļiņu augšpusē, arī tas liecina, ka auglis ir gana gatavs. Persiku piedāvājumā var atrast arī pavisam nelielus augļus, kas izskatās gluži kā saspiesti – šie mazās formas persiki būs saldāki un ar mazāku kauliņu, turklāt pēc garšas tie teju vienmēr ir ļoti saldi.

Ja tomēr gadījies iegādāties ne tos gatavākos augļus, te būs padomi, kā tos lietderīgi izmantot.

Foto: Shutterstock

Augļu uzglabāšana

Gan nektarīni, gan persiki jāglabā kādā traukā istabas temperatūrā, piemēram, caurdurī, kur notiek gaisa apmaiņa. Noteikti neliec ledusskapī vēl negatavus augļus – tad tie nenogatavosies. Ja iegādāti jau ļoti gatavi augļi, tad gan tos var likt ledusskapī, lai tie neturpina gatavoties un nesabojājas pirms laika.

Augļu sagriešana

Ja paredzēts augli izmantot bez miziņas, tad zini, ka nektarīniem visvieglāk to noņemt ar mizotāju, ko parasti liekam lietā burkānu, kartupeļu mizošanā. Savukārt persikiem miza pati viegli nolobīsies, ja iemērksi uz 30 sekundēm verdošā ūdenī un tad pārliksi bļodā ar aukstu ūdeni un ledus gabaliem. Kraso temperatūru ietekmē miziņa viegli atdalīsies no augļa un nomizosies bez speciāliem rīkiem.

Augļu sagriešanai daiviņās vislabāk izmantot šādu metodi – vispirms augli griez uz pusēm (pa līniju, kas auglim izveidojusies no kāta daļas līdz apakšai) līdz kauliņam un tad ar pirkstu palīdzību griez katru augļa pusi savā virzienā, līdz tas atdalās no kauliņa. Vienā pusītē paliks kauliņš – to viegli izgriezt ar mazu nazīti vai izgrebt ar karoti. Ja vēlies vienāda izmēra daiviņas, veic šādus iegriezumus ne tikai vidusdaļā, bet viscaur riņķī auglim un tad griežot katru augļa pusi savā virzienā, daiviņas viegli atdalīsies no kauliņa.

Pagatavo vasarīgus salātus, sulīgu pīrāgu vai kādu desertu ar sulīgajiem vasaras augļiem, iedvesmojoties no ''Tasty'' recepšu krājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!