Foto: Shutterstock
Slavenā Švarcvaldes ķiršu torte ir īstena Švarcvaldes vizītkarte, jo šo saldo kārumu iecienījuši gardēži dažādās pasaules malās. Šis vācu konditorejas mākslas šedevrs var lepoties ar visai senu vēsturi, jo 2015. gadā atzīmēja savu simtgadi. Pateicoties čaganajām putukrējuma kupenām un tajās gluži kā sniegā iegrimušajiem konservētajiem ķiršiem, Švarcvaldes torte būs īsti piemērota Ziemassvētku vai Jaunā gada mielastam, tādēļ uzzini, kas jāņem vērā, lai to pagatavotu.

Kā jau tas bieži mēdz gadīties ar leģendārām receptēm, arī par Švarcvaldes tortes (Schwarzwälder Kirschtorte) rašanos un vēsturi klīst dažādi nostāsti. Populārākais no tiem vēsta, ka ķiršu tortes dzimtene nav vis Švarcvalde, bet gan Bonna, kur kafejnīcā "Arend" pirms vairāk kā 100 gadiem strādājis švābu pilsētiņā Ridlingenā dzimušais konditors Jozefs Kellers. Tiek uzskatīts, ka tieši šis kungs 1915. gadā radīja un ieviesa kafejnīcas piedāvājumā Švarcvaldes torti. Starp citu, apmeklējot Bonnu, joprojām var doties uz kafejnīcu, lai nobaudītu gabaliņu kūkas, vien ņemot vērā, ka tā mainījusi nosaukumu, no "Arend" pārtopot par "Agner", skaido "Deutsche Welle".

Vēlāk Kellers pārcēlies uz Bodenas ezera apkaimi un atvēris tur savu iestādījumu, kura piedāvājumā esošā treknā, kalorijām bagātā, bet ļoti gardā kūka ātri vien iemantojusi plašu popularitāti. No šī brīža tad arī sākās Švarcvaldes tortes popularitātes vilnis, pamazām iekarojot arvien jaunus piekritējus visā pasaulē. Viens no Kellera mācekļiem savulaik esot pamanījies saglabāt meistara ar roku pierakstīto recepti, un nu šī relikvija glabājoties kādā Švarcvaldes pilsētiņas Tribergas konditorejā.

Foto: Shutterstock

Ir vēl kāda populāra versija, kas vēsta, ka Švarcvaldes tortes dzimtene esot Tubingena. Turklāt recepte esot radusies 15 gadus vēlāk – 1930. gadā, kaut gan tortei raksturīgais sastāvdaļu salikums – konservēti ķirši ar putukrējumu – šī reģiona desertos esot bijis populārs jau daudz senāk, tāpat arī paradums papildināt desertu ar šļuciņu ķiršu šņabja.

Atstājot simtgadīgās tortes patiesās izcelsmes izpēti vēsturnieku rokās, piebildīsim tikai, ka mūsdienās, lai nogaršotu patiesi autentisku Švarcvaldes torti, vajadzētu doties tieši uz šo Vācijas reģionu, jo vietējie konditori tur godā tradīcijas un ar vāciešiem raksturīgo pedantismu seko, lai receptūra tiktu ievērota bez mazākajām izmaiņām. "Deutche Welle" atklāj, ka reizi divos gados Todtnaubergas pilsētiņā notiek īpašs Švarcvaldes ķiršu tortei veltīts festivāls, ko kārumnieki varēs apmeklēt arī 2018. gada aprīlī, nodegustējot dažādu konditoreju darinājumus un speciālos semināros apgūstot Švarcvaldes tortes darināšanas prasmes pie vietējiem meistariem.

Kamēr līdz Švarcvaldes ķiršo tortes festivālam jāgaida vairāki mēneši, iemēģini roku, un, ņemot vērā mūsu izsmeļošos padomus, pagatavo šo gardēžu iecienīto kārumu saviem spēkiem. Soli pa solim sekojot "Tasty" norādījumiem, tev viss noteikti izdosies, pat ja gatavosi Švarcvaldes torti pirmo reizi.

Kā gatavot biskvītu Švarcvaldes tortei

Foto: Shutterstock


Švarcvaldes ķiršu kūku parasti tapina divos etapos – biskvītu izcep iepriekšējā dienā, bet pilda un garnē nākamajā.

Biskvītam būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 6 olas;
  • 120 g cukura;
  • 60 g miltu;
  • 60 g kartupeļu cietes;
  • 60 g kakao pulvera;
  • 1 TK cepamā pulvera.

Pārslacīšanai:

  • 5 ĒK "Kirshwasser" jeb ķiršu šņabja;
  • 5 ĒK ķiršu kompota šķidruma vai ķiršu sulas;
  • 1 ĒK cukura.
Olu baltumus atdala no dzeltenumiem.

Olu dzeltenumus saputo ar 4-5 ĒK silta ūdens un pusi cukura.

Olas baltumus atsevišķā traukā saputo stingrās putās, pieliek atlikušo cukuru un vēl paputo. Saputoto olas baltumu iecilā dzeltenumos.

Miltus, kakao, cieti un cepamo pulveri samaisa. Uzsijā pa virsu olu masai un visu uzmanīgi iecilā.

Ieliek tortes formā (26 cm diametrā) un 200*C cep apmēram 30 minūtes.

Gatavu izņem no formas, atdzesē, sagriež 3 plāksnēs.

Biskvīta samitrināšanai samaisa ķiršu sulu, ķiršu šņabi un cukuru.

Padoms: ja torti ēdīs arī bērni, šņabi nepievieno, aizstājot to ar attiecīgu daudzumu kompota vai ķiršu sulas.

Kā gatavot pildījumu un krēmu Švarcvaldes tortei

Foto: Shutterstock


Švarcvaldes tortes pildījumam būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 1 glāze konservētu ķiršu bez kauliņiem (350g);
  • 250 ml ķiršu sulas;
  • 3 ĒK cukura;
  • Šķipsniņa kanēļa;
  • 2 ĒK kartupeļu cietes;
  • 5 ĒK "Kirschwasser" jeb ķiršu šņabja.

Krēmam:

  • 800 ml 35% saldā krējuma;
  • 50 g cukura;
  • 50 g pūdercukura;
  • 1 paciņa vaniļas cukura;
  • 3 paciņas putukrējuma stindzinātāja (kopā 24 g).
Gatavo pildījumu. Konservētos ķiršus sietā notecina, dažus atstāj dekorēšanai. 250 ml sulas ar cukuru un kanēli uzvāra. Cieti iemaisa nelielā daudzumā auksta ūdens, pievieno uzkarsētajai ķiršu sulai un maisa, līdz sāk sabiezēt, tad pievieno ķiršus un uzmanīgi iemaisa pildījumā, lai ķirši neizšķīst.

Uzvāra līdz burbulim, noņem no uguns, mazliet atdzesē un iemaisa ķiršu šņabi (ja torti paredzēts ēst arī bērniem, šņabi nepievieno).

Gatavo krēmu. Putukrējuma stindzinātāju, cukuru, pūdercukuru un vaniļas cukuru samaisa. Saldo krējumu sāk putot, kad tas sakults viegli vijīgās putās, pa daļām pievieno un iemaisa cukura-stindzinātāja maisījumu, turpinot putot, līdz iegūts stingrs putukrējums.

Kad tortes biskvīts, pildījums un krēms ir sagatavots, to var sākt likt kopā. Lasi tālāk un uzzini, kā tas darāms.

Kā pareizi likt kopā Švarcvaldes ķiršu torti kārtu pa kārtai

Foto: Shutterstock


Uz tortes pamatnes liek pirmo biskvīta kārtu un pārslaka ar iepriekš sagatavoto maisījumu. Uz biskvīta ziež pusi ķiršu pildījumu, pašas maliņas atstājot brīvas.

Uz pildījuma izkārto ¼ daļu no krēma. Tālāk atkal liek biskvīta kārtu, samitrina, liek pildījumu un ¼ daļu krēma, tad uzliek pēdējo kārtu un samitrina.

Virspusi un malas apsmērē ar atlikušo krēmu, pārkaisa ar sarīvētu tumšo šokolādi. Dekorē ar krēmu un ķiršiem.

Uz nakti torti liek ledusskapī, lai visas garšas kārtīgi "saprecas".

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!