Foto: Shutterstock
Gluži kā mēs nevaram iedomāties Ziemassvētku laiku bez mandarīniem un piparkūkām, tā Portugālē šis laiks nav iedomājams bez "Bolo Rei" jeb ķēniņkūkas. Sukādēm un riekstiem pildītā, reibinoša citrusaugļu aromāta apvītā kūka visās mājās tiek ēsta no Ziemassvētkiem līdz pat Zvaigznes dienai, kas tiek svinēta 6. janvārī un Portugālē tiek dēvēta par "Dia de Reis" jeb Ķēniņu dienu.

Kā vēsta leģenda, ķēniņkūka simbolizē trīs Austrumu ķēniņu dāvanas Jēzus bērniņam: kārdinošā garoziņa – zeltu, sukādes un rieksti – mirres, bet "Bolo Rei" debešķīgais aromāts – vīraku.

Kūkas recepte uz Portugāli 19. gadsimtā esot atceļojusi no Francijas, kur šis debešķīgi gardais kārums bijis cieņā jau kopš Saules karaļa jeb Luija XIV valdīšanas laikiem 17. gadsimtā.

Pirmā vieta, kur Portugālē "Bolo Rei" tikusi cepta un tirgota ir "Confeitaria Nacional" jeb 1829. gadā atklātā Nacionālā konditoreja – vieta, kur noteikti jāiegriežas katram gardēdim, apmeklējot Lisabonu, atklāj kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce-Palma, kura vairākus gadus dzīvojusi Portugālē, tādēļ šīs valsts virtuve un kulinārās tradīcijas viņai ir tuvas un pazīstamas.

Interesants ir fakts, ka portugāļi kūkā parasti iecep kaltētu cūku pupu, kas ir pamats tradīcijas turpināšanai, proti, – tam, kurš dabū kūkas gabalu ar pupu, nākamgad kūka ir "jāuzsauc" visai kompānijai. Tāpat arī portugāļi kūkā mēdzot iecept laimestu – mazu porcelāna figūriņu, parasti ķēniņa simbolu, kas atradējam sola nest veiksmi.

"No šī produktu daudzuma sanāk viena ļoti liela vai divas mazākas kūkas. Ar vienu "mazo" kūku pilnīgi pietiek, lai uzcienātu 15-20 cilvēkus. Gribu vēl piebilst, ka kūka nav no slapjajām, tā ideāli sader ar tēju vai kafiju," pārbaudītu recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce-Palma.

180Minūtes
19Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

900 gmilti11 g“Dr.Oetker” sausais raugs150 mlremdens ūdens1 šķipsnasāls1 smalki sarīvēta apelsīna miziņa1 smalki sarīvēta citrona miziņa4 olas200 gkausēts sviests200 mlportvīns (der arī Marsala vai šerijs)100 grozīnes130 gžāvētas aprikozes50 gžāvētas dzērvenes220 gaugļu sukādes160 gdažādi rieksti ola vai olas dzeltenums pārziešanai rieksti cukuroti augļi pūdercukurs Laiks būt radošam

Sagatavošana

1

Palielā bļodā ieber raugu, sajauc ar ūdeni un piemaisa klāt 250 gramus miltu. Ja nav iespējams visus miltus iemaisīt, pielej vēl mazliet ūdens. Bļodu apsedz ar dvielīti un atstāj uz stundu uzrūgt.

2

Sagriež sīkāk aprikozes un riekstus. Bļodiņā saber visus augļus un riekstus, aplej ar 200 ml Porto vai cita stiprinātā vīna.

3

Kad pagājusi stunda un raugs sācis darboties, mīklai klāt pieber atlikušos 650 g miltu, cukuru, pieliek sāli, citrona un apelsīna miziņu. Pielej klāt visu šķidrumu no augļiem, kas nav uzsūcies, un sākam mīcīt mīklu. To var darīt gan ar roku, gan mikseri ar mīklas uzgaļiem, gan jebkuru citu uzparikti, kas paredzētam šādam nolūkam.

4

Mīcot pievieno olas, bet pa vienai, ne visas uzreiz. Beigās iemīca kausēto sviestu, tikai jāatceras, ka tas nedrīkst būt pārāk silts!

5

Kad mīkla ir kārtīgi izmīcīta, pievieno izmērcētos augļus un riekstus. Kārtīgi iemīca, nolīdzina virsmu, viegli apkaisa ar miltiem, apsedz ar drāniņu un atkal atstāj uzrūgt. Tas prasīs kādu pusotru stundu, atkarībā no temperatūras telpā.

6

Uzkarsē krāsni līdz 180°C.

7

Veido vienu vai divas kūkas. Jāsaka gan uzreiz, ka vienai kūka būs nepieciešama ļoti liela panna, jo es dalu mīklu divās daļās un vienas kūkas diametrs man sanāk ap 28 cm. Uzklāj uz pannas cepamo papīru un uzliek mīklu. Atrod vidus punktu un izveido tur palielu caurumu tā, lai kūka izskatās pēc Adventes vainaga. Atstāj uz 30 minūtēm uzrūgt.

8

Apsmērē ar olu visu kūkas virsmu un dekorē ar cukurotajiem augļiem, riekstiem un pūdercukuru. Portugāļi dekorēšanai mēdz izmantot lielas cukuroto augļu plāksnes zaļā, sarkanā un dzeltenā krāsā. Arī pie mums tādas var nopirkt – ir manītas Centrāltirgus piedāvājumā.

9

Cep kūku aptuveni 45 minūtes.

Lai gards, ka nenoēsties!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!