Šīs nedēļas bagātīgā gavēņa recepšu apkopojuma "galvenās varones" ir uzturvērtīgās zivis un jūras veltes, ko piedāvājam baudīt salikumā ar makaroniem. Šāda ātri un vienkārši pagatavojama maltīte būs izcila izvēle, pie viena gādājot arī par to, lai gavējot neciestu tava veselība un nepasliktinātos ādas stāvoklis, kas, cīnoties ar pavasara nogurumu un vitamīnu deficītu, ir īpaši svarīgs faktors.Tiem, kuri īsākā vai garākā laika periodā nolēmuši atteikties no gaļas ēdieniem, būtu jo īpaši ieteicams ēdienkarti dažādot ar zivīm un jūras veltēm. Papildus olbaltumvielām, šie vērtīgie produkti satur arī veselībai svarīgās nepiesātinātās Omega–3 taukskābes, vitamīnus un minerālvielas. Turklāt zivis un jūras veltes, salīdzinot ar gaļu, organismam ir vieglāk pārstrādājamas.
Nav mazsvarīgi arī tas, ka zivis, salīdzinot ar gaļu, ir arī daudz ātrāk pagatavojamas. Daudz izdevīgāk būs pirkt ne krietni dārgās filejas, bet visu zivi, jo, nedaudz patrenējoties un "piešaujot roku", zivi it vienkārši var izfilēt arī mājas apstākļos. Noskaties šo video, kā filējama forele un liec šos padomus aiz auss, lai pielietotu praksē. Iegūtās filejas varēsi izmantot pēc saviem ieskatiem, bet zivs galvu (noteikti atdali žaunas!), asti, spuras un mugurkaulu gan nemet ārā, bet izmanto aromātiska zivju buljona pagatavošanai.
Ja nevēlies aizrauties ar filēšanu, tas nebūt nav obligāti, jo pat liela izmēra menca, lasis vai forele iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī izcepsies 30 minūšu laikā. Lai aiztaupītu sev zvīņu tīrīšanu un zivs atbrīvošanu no asakām, vari zivis bez liekas ķēpāšanās izcept sālī (padomu, kā to izdarīt, meklē šeit), no gatavās zivs līdz ar sāli atdalot ādu. Šādi pagatavotus, maigos un nepārspējami sulīgos laša, foreles, mencas skumbrijas vai kādas citas tavām garšu kārpiņām tīkamas zivs gabaliņus būs pavisam vienkārši atdalīt, lai pēdējā brīdī pievienotu krēmīgai pastas mērcei vai izmantotu gardu makaronu salātu pagatavošanai.
Ar garnelēm viss ir vēl vienkāršāk, jo tās būs gatavas jau pāris minūšu laikā. Vienkāršs, bet ļoti garšīgs veids, kā garneles "sapārot" ar makaroniem: strauji apcep tās uz pannas izkausētā sviestā, papildinot ar sīki sakapātiem ķiplokiem un rozmarīnu, un tad samaisi ar spageti, lingvini vai jebkura cita veida pastu. Asu garšu cienītāji šo pašpietiekamo kombināciju var papildināt ar sīki sakapātu čili piparu. Ja izmanto tīģergarneles, tad pirms apcepšanas un pievienošanas makaroniem tās, ērtākas baudīšanas labad, atbrīvo no čaulām.
Tā kā garneles ir salīdzinoši dārgs produkts, ja vēlies saimniekot taupīgi un ar apdomu, tās ir jāizmanto no ūsām līdz pat astei, tādēļ pēc garneļu lobīšanas nesteidzies vieglu roku izmest atkritumos to čaulas un galvas, jo no tām pavisam vienkārši var pagatavot daudzveidīgi izmantojamu buljonu ar īpaši bagātīgu garšu. Kā tas darāms, stāstījām te.
Auksti un karsti kūpināts lasis
Īpaši bagātīgu garšu makaronu ēdieniem piešķirs kūpināts lasis. Maldās tie, kuriem šķiet, ka šādas "gastronomiskās izvirtības" ir pārlieku dārgs prieks: ar šo produktu nav nepieciešams pārlieku šķiesties – pietiks vien ar pāris šķēlītēm auksti kūpināta laša, lai makaronus ieceltu jaunā garšu kvalitātē, bet karsti kūpināta laša "asaka", kurai klāt ir arī gana daudz sulīga mīkstuma, daudzos lielveikalos un tirgū ir nopērkama par pavisam "draudzīgu" cenu.
Krabju nūjiņas un konservēts tuncis
Ēdienkartes dažādošanai pa reizei vari pagatavot makaronu salātus, papildinot tos ar krabju nūjiņām. Kā veikalā izvēlēties kvalitatīvas krabju nūjiņas un ko par šo produktu saka uztura speciāliste Eva Kataja, uzzināsi šajā rakstā.
Arī konservēts tuncis ir ģeniāli vienkārši izmantojams produkts, kas ļoti labi sader ar dažādu veidu makaroniem gan siltajos ēdienos, gan salātos, kas būs īpaši parocīgi arī līdzņemšanai uz darbu.
Pasta ar kūpinātu lasi un avokado
"Tā kā man ir ieildzis periods, kad ne pa kam negribas stāvēt pie plīts, izlīdzos ar ātri pagatavojamām receptēm no sērijas "ja jums mājās nekā nav, izņemiet no ledusskapja...". Šoreiz tiešām nebija nekā, bet bija aizķēries kūpināts lasis, saldais krējums ar pēdējo realizācijas termiņa dienu un nedaudz sākotnējo spozmi zaudējis avokado." - gardās receptes rašanās aizkulises atklāj kulinārā bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.Foto recepte: pannā gatavota krēmīga pasta ar tunci
Ierastākā prakse ir novārīt makaronus un tad tos sajaukt ar atsevišķi sagatavotu mērci, taču šis pagatavošanas veids būs kas jauns. Kaut reizi to izmēģinot, nemaz vairs negribēsies vārīt makaronus atsevišķi, jo šī metode ir ģeniāla! Saber pannā visas sastāvdaļas un gaidi, līdz viss gatavs!Makaroni ar garnelēm un zirnīšiem
Ļoti ātri pagatavojama un garšām bagātīga makaronu maltīte ar garnelēm un zaļiem zirnīšiem. Tas viss šķīvī mīsies ar skābeno citronu un sāļo cieto sieru.Ātrie makaroni ar kūpinātu lasi krēmīgā mērcē
Makaroni ar kūpinātu lasi – garda maltīte vien 30 minūtēs.Spageti Vidusjūras gaumē ar tunci, tomātiem un paipalu olām
Vienkārša recepte, lai gada aukstajā laikā nedaudz ienestu svaigo Vidusjūras garšu. Svarīgi izvēlēties labas kvalitātes tunci. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore, un "Dobeles dzirnavnieks".Tunča salāti ar makaroniem un dārzeņiem
"Kā visiem labi zināms, slinkums ir vislabākais progresa virzītājs. Jautāsiet, kāds tunča salātiem sakars ar progresu? Mans vīrs neēda tunci (līdz šo salātu pagaršošanai!), bet pēc šīs receptes gatavoto ēdienu apēda divas papildporcijas un pieprasīja to pašu arī nākamajā dienā. Un tad arī nākamajās brīvdienās. Un tagad piesakos konkursam!" raksta Liene, kura piedalās makaronu salātu recepšu konkursā.Makaronu sacepums ar lasi, garnelēm un zaļajiem zirnīšiem
"Laikam jau visvienkāršāk ir kaut ko pagatavot, par pamatu izmantojot makaronus," norāda receptes autors Aivars. Šī recepte piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" konkursā.Krabju salāti ar sieru un makaroniem
"Aši pagatavojams ēdiens, kurš mūsu piknikos un ne tikai tajos (arī brīvdienās brokastīs) aiziet uz uz urrā. Ilgākais – sagaidīt, kamēr atdziest makaroni! Tādēļ mēdzu šos salātus gatavot, ja no citām ēdienreizēm pārpalikuši makaroni," raksta receptes autore Evita. Tā piedalās makaronu salātu recepšu konkursā.Fusilli pasta ar fenheli, konservētiem tomātiem un krabju gaļu
Sātīgām pusdienām – mīksti novārīti fusilli makaroni ar apceptu fenheli, konservētiem tomātiem un gardu krabju gaļu. Maltīti pasniedz, kamēr vēl silta. Ja ir vēlēšanās, pēc pasniegšanas maltīti var apkaisīt ar labi kūstošu cieto sieru.Spageti ar tomātiem, čili un garnelēm
Klasiskie spageti mazliet citādākā gaismā – ar apceptām garnelēm, mīkstiem konservētajiem tomātiem un mazliet čili asumiņam. Kontrastu maltītei piešķirs zaļās pupiņu pākstis (var izmantot gan svaigas, gan saldētas), bet izteiktu garšaugu aromātu – dilles.Pikantais spageti ar sardīnēm, olīvām un čili pipariem
Šīs būs īsti bagātīgas pusdienas vai vakariņas izsalkušajiem! Spageti vienā šķīvī draudzējas ne tikai ar sardīnēm, bet arī ķiplokiem, citrona suliņu, un ko daudz pikantāku – čili pipariem.Gliemežvāku makaronu salāti ar tunci un dārzeņiem
Vienkārša, dekoratīva un svaigi garda ideja launagam vai vieglām vakariņām - gliemežvāku formas makaronu salāti ar tunci un dārzeņiem. Labi garšo gan vēl silti, gan arī atdzisuši.'Knorr' receptes: Tagliatelle makaroni ar tunci
Ļoti vienkārši un ātri pagatavojama vakariņu ideja.Pannā cepts lasis ar tagliatelle makaroniem un tomātu un pesto mērci
It kā izsmalcināta, bet tajā pašā laikā vienkārša recepte, kas vakariņu vai pusdienu reizei piešķirs īpašu noskaņu.Garneles ar dārzeņiem un spageti
Garneles ar spageti vieglām un ļoti gardām pusdienām.Interesanta recepte itāļu virtuves mīļotājiem.Penne makaroni 'Ganu gaumē' ar mīdijām un tīģergarnelēm
Viesnīcas "Baltic Beach Hotel" restorāna "Caviar Club" šefpavāra Kristapa Jokmaņa recepte - Penne makaroni "Ganu gaumē" ar mīdijām un tīģergarnelēm.Pasta ar garnelēm krēmīgā tomātu un siera mērcē
Ne vienmēr, lai pagatavotu sātīgas un gardas vakariņas, stundām ilgi jāstāv pie plīts. Neatceros, kur šo recepti pirms vairākiem gadiem atradu, bet nu jau vairākus gadus krēmīgā tomātu un siera mērce ar garnelēm ir manā biežāk gatavoto recepšu sarakstā. Ātri un vienkārši, turklāt ļoti garšīgi! Šo ēdienu ēd un slavē pat tie, kuri apgalvo, ka jūras veltes viņiem negaršo.Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi
šeit