Foto: Shutterstock
Pagājušajā nedēļā pati novēroju, kā cilvēki gaida patiesi garās rindās pie mājas dizaina un remonta preču veikaliem, lai iegādātos jaunas lietas un piešķirtu rozīnīti savam dzīvoklim vai mājai. Virtuvē katru dienu pavadām tik daudz laika, gatavojot mīļajiem gardumus, ka gribas, lai tā izskatās skaisti. Parasti nav nemaz nepieciešams kārtīgs remonts un jaunas iekārtas iegāde, tikai atliek nomainīt dažus akcentus, lai sajustos atkal labi savā virtuvē.

Krāsu spēles dod jaunu elpu

"Pirmā izmaiņa, ko vērts apsvērt – nokrāsot sienas. Dažkārt nevajag mainīt pašu virtuves iekārtu, bet telpa pamainās, nokrāsojot sienas un nomainot grīdlīstes. Būs pavisam jauns efekts ar minimāliem līdzekļiem," stāsta interjera dizainere Anita Lūse. "Ja tas nešķiet pietiekami, var pārkrāsot virtuves skapīšus (ja materiāls to atļauj) vai nomainīt virsmu. Mans klients reiz nolēma nomainīt tikai virtuves fasādes durtiņas, atstājot veco korpusu, un tas iedeva virtuvei jaunu elpu. Galdnieki var izgatavot durtiņas no jauna kā individuālu pasūtījumu. Ļoti daudz var panākt, tikai nomainot virtuves furnitūru – rokturus. Šobrīd daudzi izvēlas misiņa vai zelta rokturus, matētus un melnus, bet vienkāršus un lakoniskus, bez nekādiem ''kruzuļiem". Piedāvājums ir milzīgs – gan lētāki, gan dārgāki –, un uzreiz mainīsies kopējā sajūta," stāsta Anita.

Interjera dizainere skaidro, ka, izvēloties krāsu, jāskatās, kas telpā jau atrodas, kāds ir esošais grīdas segums. "Ja telpa ir maza un nav daudz dabīgā apgaismojuma, ieteiktu gaišus toņus, vienmēr skaists ir gaiši pelēks un balts. Daudzi baidās no baltās krāsas virtuvē, bet baltā ir ļoti pateicīga krāsa, jo tad iespējams izpausties ar citām niansēm. Varbūt nevajadzētu virtuvē krāsot ārkārtīgi spilgtus un košus toņus, bet labāk pieklusinātus un pasteļtoņus, lai ir patīkama un harmoniska gaisotne." Kā stāsta Anita, šobrīd ļoti aktuāls ir salvijas zaļais tonis. "Tas ir pieklusināts un daudz parādās tieši uz virtuves skapīšu fasādēm. Idejiski tas parāda, ka daba ienāk virtuvē. Bet šī tendence vienmēr bijusi aktuāla."

Trīs slāņu apgaismojums un augu dārziņš

Apgaismojums ir svarīgs punkts, ko Anita Lūse iesaka izvērtēt. "Virtuve ir ļoti funkcionāla telpa, un apgaismojums ir nozīmīgs. Ja, piemēram, virtuves augšējos skapīšos nav iestrādāts apgaismojums, iesaku par to padomāt. Var iegādāties LED lentas, kuras ir paslēptas augšējos skapīšos, tad uz virsmas iegūsim funkcionālu apgaismojumu, kas arī atsvaidzinās virtuves iekārtu." Virtuves apgaismojumu varētu sadalīt trīs slāņos. "Ir telpas centrālais apgaismojums, tad ir dekoratīvās gaismas, kas ir iekārtas virs galda vai letes vai piestiprinātas pie sienas, un tad – tehniskais apgaismojums, kas paslēpts skapīšos." Ja šie trīs slāņi nav esošajā virtuvē, dizainere iesaka tos pievienot.

Vēl var atsvaidzināt virtuvi, ienesot tajā augus, izveidojot mini dārziņu un audzējot pašiem savus zaļumus. "Tas mūsdienās ir jauns trends, ieteiktu apsvērt domu par tāda izveidi. Veikalos tagad nopērkamas speciālas augu kastes, kurās varam izaudzēt dažādus zaļumus."

Ar aizkaru maiņu var daudz panākt, un tas nav salīdzinoši dārgi. "Ja iespējams sezonā nomainīt aizkarus, rodas citas sajūtas. Pavasarī un vasarā tie var būt košākos toņos, ziemā un rudenī – mierīgākos. Nomainīt aizkarus ir visvieglāk, jo pat sienas nokrāsošanai ir jāsaņemas. Ja mājās ir 2–3 komplekti, kurus pamainīt, virtuve varētu nekad neapnikt."

Anita Lūse uzskata, ka svarīgi atsvaidzināt virtuvi ne tikai ārēji, bet arī iekšēji – veidojot labu organizāciju. "Ieteiktu izmest ārā pilnīgi visu, kas vairs nepatīk un nefunkcionē, kā arī netaupīt liekus priekšmetus. Tie aizņem vietu un rada smagnēju sajūtu. Man liekas, ka latviešiem ir īpašība, ka mēs saglabājam traukus pat tad, ja tiem nodauzīti stūrīši, jo visām lietām ir kaut kādas sentimentālas atmiņas vai skaidrojums. Bet es ieteiktu bez žēlastības mest ārā visu, kas vairs nekalpo, kas ir nedaudz ieplīsis. Un saglabāt vai nopirkt pāris trauku komplektus sev un viesiem, kas ir skaisti."

"Trendīgās" lietas

Mūsdienās tendence ir izvēlēties dabīgus un kvalitatīvus materiālus, tādus, kas ilgtermiņā kalpos ilgāk un būs ekoloģiski, elpojoši, – stāsta interjera dizainere. "Mākslīgie materiāli palikuši iepriekšējā ērā. Es ieteiktu izvēlēties koku, akmeni, ir ļoti plašs piedāvājums. Ilgtspējība un dabiskums ir tas, kas pasaulē šobrīd aktuāli." Trends, kas joprojām populārs, ir taisīt virtuves virsmu un aizmugurējo paneli vienā materiālā. "Ja ir akmens uz virsmas, tad sienas panelis ir tieši tāds pats, un virsma it kā turpinās uz sienas. Tas ir labs akcents. Ja telpā ir šāds paņēmiens, citur virtuvē vairs akcentus nevajag. Īpaši, ja ir grezns akmens ar rakstu, tas veidojas kā mākslas darbs." Un vēl viens trends, kas ir aktuāls jau vairākus gadus, ir matēti materiāli un virsmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!