Foto: Shutterstock

Gatavošanas veids, kas radies vēl krietni pirms ledusskapju izgudrošanas, palīdzēja pagatavoto uzglabāt ilgāk. Augstas raudzes restorānu ēdienkartes galvenais spēlētājs. Pieejams arī veģetārās versijas, lai gan pārliecināti konfita fani pret to iebilst. Konfits drīkstot būt tikai no gaļas, ideālā variantā – pīles. Kā tad ir?

Konfits skan nāvīgi smalki un dārgi, tas nu ir skaidrs! Taču pirmsākumi šim franču virtuves ēdienam ir diezgan prozaiski. Tas radās, ne jau lai pārsteigtu restorāna viesus, bet vienkārši, lai gaļu varētu ilgāk uzglabāt. Konfitēšana ir franču konservēšanas tradīcija, lai ilgstoši varētu uzglabāt pīles, zosu, cūkas vai citu gaļu. Pirmās trīs bija vairāk izplatītas konfitos, jo kā pīles un zosis, tā cūkas ir no treknā gala, un konfitēšana nozīmē gaļas pagatavošana taukos. Tauki iztek, un gaļa lēnām sutinās. Pēc pagatavošanas gaļu saliek podos, toveros un citos traukos, pārlej ar taukiem un uzglabā.

Latviešiem konfits ir no cūkas ar iesauku “tušonka”. Paceļ roku, kurš atceras puslitra burciņas, kur salikta sautēta cūkgaļa ar pārlietiem taukiem?

Francija, īpaši ziemeļrietumu apgabals, bija slavens ar pīļu aknu "foie gras". Lai gan par francūžiem nemēdz runāt kā par taupīgu nāciju, taču arī viņi tādi ir. Trekni nobaroto, aptaukojušos pīli pēc aknu pastētes pagatavošanas, lika sutināties pašas taukos līdz gaļa atdalās no kauliem.

Svarīgākais noteikums konfita pagatavošanai ir lēna vārīšana, drīzāk pat sutināšana. Laikā, kad elektrības cenas kāpj debesīs, ir saprotams, ka konfits lētāks nepaliks.

Foto: Shutterstock

Vai konfits var būt veģetārs? Franču virtuves fani un gardēži noteikti skaļi iebildīs, jo kādi tad burkānam tauki, kur tad tos var sautēt? Un kādus taukus iztecināt tomātam? Taču, ja talkā ņem olīveļļu, tad var pagatavot dārzeņu konfitu. Princips paliek tas pats – lēna sutināšana taukvielās (šajā gadījumā eļļā)

Kas tad vajadzīgs dārzeņu konfitam? Karstumizturīgs trauks, kur sautēt dārzeņus, extra virgin olīveļļa (pirms pievienošanas svarīgi pagaršot, lai nav pārāk intensīva garša. jo neitrālāka eļļa, jo labāk), dārzeņi un garšaugi, kā arī garšvielas.

Ķirštomātiņus, redīsus, sviesta pupiņas, ķiplokus un citus mazizmēra dārzeņus negriež, lielākos sašķēlē gabalos vai saslaidina garos stienīšos. Dārzeņi liekami vienā kārtā, cieši cits pie cita un pārlejami ar eļļu tā, lai visi noklāti. Ja dārzeņi palieti tikai līdz pusei, tad gatavošanas laikā tie būs jāapgroza.

Tālāk jāapbruņojas ar pacietību, jāuzliek virtuves taimeris, lai neaizmirstu konfitu cepeškrāsnī. Tā jāsakarsē apmēram uz 100 grādiem un dārzeņi eļļa tur jāatstāj vismaz uz 2- 3 stundām.

Šādi pagatavotus dārzeņus var ledusskapī uzglabāt vairākas nedēļas, var ēst arī uzreiz pagatavotus, eļļu noliet un izmantot to citu ēdmaņu gatavošanai, jo tā būs piesūkusies ar gatavotā dārzeņa un garšaugu aromātu. Tā teikt ieguvums no dārzeņu konfitēšanas ir divi vienā!

Lai silti un sātīgi konfiti, bet draudzīgi elektrības rēķini!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!