Foto: Shutterstock
Lēti un garšīgi ir veids, kā paēst vēlamies katru dienu. Bet, ņemot vērā pārtikas cenu un citu izdevumu kāpumu, kam ienākumi līdzi skriet nespēj, pašlaik jautājums par lētu paēšanu ir kļuvis vēl aktuālāks. Turklāt gribas taču ēst arī garšīgi, nevis grauzt sausus makaronus vai zaļus kartupeļus. Piedāvājam iepazīties ar vairākiem ieteikumiem, kā iespējams samazināt izdevumus pārtikai, kā arī receptēm, kas neparedz lielas izmaksas.

Jau labu laiku modē ir lieta, ko sauc par ēdienreižu plānošanu. Tas ir efektīvs veids, kā taupīt gan laiku, gan līdzekļus. Galvenais ietaupījuma avots – samazinās izdevumi pusgatavām maltītēm, našķiem, kad esi izsalcis, un impulsīviem pirkumiem, kas nozīmē krietni mazāk pārtikas atkritumos. Ja esi no tiem, kas pārtiku neizmet un izmanto visu līdz pēdējam kumosam, vari sev pasist uz pleca, bet tas nenozīmē, ka tavā pārtikas budžetā nav iespējams ietaupīt.

Maltīšu un iepirkšanās plānošana īpaši aktuāla kļuva, sākoties Covid-19 pandēmijai. "Tasty" lasītājiem piedāvāja drošas iepirkšanās ceļvedi, kurā daudzi ieteikumi nav zaudējuši aktualitāti arī šodien. Ar ko sākt maltīšu plānošanu? Ar pārskatu par to, kas vispār atrodas tavā ledusskapī un pieliekamajā. Tad izveido sarakstu un cilpo uz veikalu. Ja ir laiks un vēlēšanās ietaupīt vēl vairāk, gatavojot ēdienkarti ilgākam laikam, ieteicams izpētīt, kuriem produktiem attiecīgajā periodā veikalā ir atlaides. Tāpat atceries, ka sezonas produkti parasti ir lētāki. Varbūt novembris nav īstais laiks, kad sevi lutināt ar ķiršiem un avenēm?

Es pati šonedēļ atļāvos sevi iepriecināt ar mandarīniem, ko nedēļu iepriekš neiegādājos augstās cenas dēļ, bet nupat mazajā piemājas veikaliņā tiem bija brīnišķīga atlaide. Veikalā gāju ar mērķi nopirkt augļus, bet, kurus no tiem nesīšu mājās, izlēma cena. Jā, iespējams, kāds sauks mani par dullu izšķērdētāju, jo āboli noteikti bija daudz lētāki. Jā, bija. Bet te nu ir nākamais ieteikums – nepērciet visu, kas ir lēts, tikai tāpēc, ka tas ir lēts. Es esmu lieliska ābolu lasītāja, bet ne ēdāja. Man tie, visticamāk, vienkārši sapūtu. Būtu bez augļiem un bez naudas.

Arī Alina, kas salīdzinoši īsā laikā spēja iekrāt 4800 eiro, atgādina, ka neapēsti pārtikas produkti liecina – ir iespējams ietaupīt. Viņa arī iesaka pārtikas budžetu plānot mēnesim, nevis nedēļai, jo būs nedēļas, kad jāiegādājas dārgāki produkti ilgākam laikam. Es, piemēram, diezgan bieži gatavojot izmantoju sojas mērci, tāpēc pērku lielo pudeli. Nedēļas (drīzāk – mēneša vai divu) griezumā varbūt tiešām lētāk nopirkt mazo pudelīti, bet ilgtermiņā manā virtuvē tas būtu finansiāli bezatbildīgs lēmums.

Pati ēdienreižu plānošanai pievērsos Covid-19 pandēmijas sākumā, jo bija vairāk laika gatavot un, sargājot sevi un citus, negāju uz veikalu. Manas galvenās mācības bija, ka visi ieteikumi jāsalāgo ar savu dzīvesveidu un vajadzībām. Ja dzīvo viens, ieteikumi, kas paredzēti daudzbērnu ģimenēm, var nederēt, un otrādi. Augļus un dārzeņus es tāpat iegādājos biežāk nekā reizi nedēļā. Ja tomēr visu pērku uzreiz, nedēļas sākumā salātos lieku gurķus un tomātus, bet beigās – burkānus un bietes, jo tie tik ātri nesabojāsies. Attiecīgi veidoju arī savu maltīšu plānu.

Vēl viena lieta, ko noteikti ieteiktu ņemt vērā – salāgojiet savu ēdienreižu plānošanu ar citām aktivitātēm. Ja man paredzēta ļoti aizņemta nedēļa, nemēģinu sevi mānīt, ka nu tik gatavošu katru dienu un tā ietaupīšu naudu. Es nopērku pelmeņus vai uzvāru makaronus un salātu gatavošanu aizstāju ar tomātu nomazgāšanu vai kāda burkāna nomizošanu. Man garšo.

Bet tiem, kam negaršo pelmeņi ar majonēzi un nesagriezti burkāni bez piedevām, piedāvāju ielūkoties vērtīgajās "Tasty" receptēs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!