Foto: Shutterstock

Dabiskie izejmateriāli Lieldienu olu krāsošanai latviešiem nudien nav sveši – mēs protam olas nokrāsot kā sīpolu mizās, tā sarkanajā kāpostā, zāļu tējās, kurkumā, kafijā, mellenēs, bietēs un izmantojot citas veltes. Šogad par īstenu interneta trakumu kļuvušas mirdzošas olas, kas izskatās kā maziem dimantiņiem nosētas un ir krāsotas, izmantojot… vīnu! Kā tādas nokrāsot mājās pašam?

Paldies sociālajiem tīkliem un satura radītājiem, kuri vispirms to izmēģina mūsu vietā! Pēc tam, kad skeptiķu ziņkāre apmierināta, neredzētu olu krāsošanas metodi var izmēģināt, nesatraucoties par rezultātu. Pēdējās nedēļas laikā sarkanvīnā krāsotās mirdzošās Lieldienu olas pārņēmušas arī latviski runājošo "TikTok" un "Instagram", kas apliecina – vīnā krāsotas olas tik tiešām izdodas, un tās pēc tam var droši nolobīt un ēst.

Kā nokrāsot olas sarkanvīnā?

Princips ir pavisam vienkāršs – vajadzīgas vien olas, lēta sarkanvīna pudele (tik tiešām, nav vērts veikalā atstāt vairāk par 3–4 eiro), kuru bez žēlastības novārīt, un mazāka diametra katliņš ar augstām malām, lai vīns olas nosedz. Krāsošanai drošāka izvēle būs baltas čaumalas olas, tomēr derēs arī gaiši brūnas olas, pat ja efekts nebūs tik košs.

Ieliec olas katliņā, pārlej ar vīnu, kad sāk celties garaiņi – vāri olas 10 minūtes. Pēc tam katliņu noņem no plīts, atstāj olas sarkanvīnā, līdz šķidrums atdzisis, un tad novieto vēsā vietā uz nakti. Nakts laikā olas teicami nokrāsosies, kļūs tumši violeti sarkanīgas, bet ap olas čaumalu parādīsies kristāliski mirdzumiņi. Olas izņem no sarkanvīna, noliec uz papīra dvielīša, lai nožūst. Ieteicams tās neberzēt un speciāli neslaucīt, lai kristāli, kas izveidojušies, nenobirtu un efekts saglabātos.

Lūk, uzskatāmi to parāda satura veidotāja, fitnesa trenere Nora Svece!

View this post on Instagram

A post shared by Nora Svece (@ms.svece)


Vai šādas olas ir droši pēc tam ēst? Karsēšanas laikā alkohols zaudē savu stiprumu, tāpēc nebūtu jāuztraucas, ka olas būs "iereibušas". Var gadīties, ka nedaudz iekrāsojas olas baltums, ja olas čaumalā ir mikroplaisas, tāpēc vārīšanas laikā katliņā tās liec ļoti uzmanīgi!

Kā savā "TikTok" kontā pastāsta atraktīvais garšīgo lietu meistars Rihards Vizla, olas pēc lobīšanas ir tādas pašas, kā jebkuras citas Lieldienās nokrāsotās.

@meat_bae Var vai nevar ēst spīdīgās oliņas ? #olas #lieldienas #ēdiens #review ♬ original sound - Rihards Vizla

Kāpēc sarkanvīnā krāsotās olas mirdz un kādu vīnu labāk izvēlēties?


Iegūt Lieldienu olas, kas tik tiešām būs ar izteiktu toni, palīdzēs izteikti pigmentēts vīns. Skaidrojumu savā blogā "Unraveling Wine" sniedz someljē no Krētas Anna Marija Kamburakis. Viņa iesaka izvēlēties sarkanvīnu, kas darināts no "Mourvedre", "Syrah", "Zinfandel" vai "Malbec" vīnogām. Šie izteikti pigmentētie vīni palīdzēs arī visparastākajām bēšajām/miesaskrāsas olām nokrāsoties. Someljē arī norāda, ka kristāliņi, kas veidojas ap olas čaumalu, ir dabiski.

"Vīna dimanti" jeb kristāliņi, kas nereti parādās arī vīna korķu un pudeļu apakšā, ir ierasta lieta, kas nav reti sastopama. Tie ir tartrāta kristāli, kas ir vīna blakusprodukts, skaidro vīna eksperti vietnē "Decanter". Ja šādus kristālus atrodi neatkorķētā vīna pudelē, uztraukumam nav pamata – garšu, aromātu un kvalitāti tas neietekmē.

Kāpēc kristāliņi veidojas ap olām? Pateicoties vīna temperatūras maiņai. Vīns vislabāk kristalizējas, ja tas nonāk vēsā vidē, tāpēc pēc novārīšanas ap olām pieķeras mirdzošie "vīna dimanti", jo šķidrums atdzisis, bet ola ir saķeres punkts (gluži kā korķis vīna pudelē).

Vai olas var nokrāsot arī rozā vīnā? Te kāds "TikTok" piemērs parāda, ka var gan!

@eva_wincer Ответ пользователю @Kartavaya эксперимент удался😀Мерцающие яйца на пасху в розовом вине😍очень красивые получились нежно лиловые💜 #пасхалки #пасхалка #пасхальноеяйцо #мерцание #яйцопашот #яйцочеллендж #кулич #куличи ♬ оригинальный звук - eva_wincer

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!