Foto: Lita Vitone

Decembris oficiāli ir pelēko zirņu mēnesis. Nemaz nerunājot par Ziemassvētkiem, kad pelēkie zirņi ir obligāta prasība latviešu svētku galdā. Visbiežāk latvietis zirņus ēd ar speķa un sīpolu mērci un klāt piedzer kefīru, lai vēderam viss mierīgi. Lai gan teju ikviens prot izvārīt zirņus, ielūkojāmies, kādas metodes praktizē zemnieku saimniecībā "Zutiņi" un tāpat padalīsimies ar to, kādēļ zirņi pirms vārīšanas ir jāmērcē.

"Zutiņu" saimnieki stāsta, ka zirņu vārīšanai ir divas metodes. Iepazīsimies ar tām!

1. variants: "Irdeni miltaini zirņi"

Kad zirņi krietnu brīdi vārījušies un nu jau teju gatavi, piešauj tiem sāli, vēl mirkli pavāra un tad nokāš. Vāciņu katlam nenoņem – zirņus atstāj savā karstumā vēl pasutināties un pēc tam atdzist turpat zem vāka. Tā zirņi būs patīkami miltaini – tādi, kā patīk lielai daļai latviešu.

2. variants: "Maigi krēmīgi zirņi"

Kad zirņi krietnu brīdi vārījušies un nu jau teju gatavi, piešauj tiem sāli, vēl mirkli pavāra un tad noņem no uguns, ļaujot tiem palikt savā zirņūdenī. Ja ēšana paredzēta tūlīt, ļauj tiem padzist un tad nokāš.

Šo triku izmantoja arī senās saimnieces tad, kad bija jātaupa laiks. Zirņus izvārīja no rīta, bet, ja ciemiņi nāca tikai vakarā, tā varēja tos atkal zirņūdenī viegli un ātri atkal uzsildīt. Tos nokāsa pirms pašas pasniegšanas. Tā gatavoti zirņi ir vijīgi, mīksti un krēmīgākas garšas.

Bet kādēļ zirņus vajag pirms vārīšanas izmērcēt?

Neatkarīgi no tā, kuru no iepriekš nosauktajiem variantiem būsi izvēlējies, abos gadījumos zirņus jāmērcē vismaz diennakti (gluži tāpat kā citus pākšaugus), lai tie atplauktu garšā un kļūtu vērtīgāki mūsu puncim.

Zemāk atrodami "Zutiņu" saimniecības nosauktie iemesli, kamdēļ tomēr zirņus vajadzētu pirms vārīšanas izmērcēt vismaz diennakti. Ja nesanāk diennakti – iemērcēt no rīta un vārīt vakarā.

  1. Der atcerēties, ka zirnis patiesībā ir sēkla. Ciešā apvalkā snaudoša dzīvība, kuru nepieciešams pamodināt. Iemērcot zirni ūdenī, tā miziņa atslābst, zirnis uzsūc ūdeni, un tajā sāk veidoties daudz vērtīgu vielu, kas būtu nepieciešamas augšanai un arī ir nepieciešamas mūsu organismam. Ja zirņus neizmērcējam, nevaram atklāt to īsto burvīgo garšu, nedz arī uzņemam visas tās vērtīgās barības vielas, kuras zirņi spēj mums dot.
  2. Zirņus allaž pavada joki par vēdera pūšanos. Dzīvību sēklās un arī zirņos aizsargā īpašas vielas. Nonākot kuņģī tās var aizkavēt sagremošanas procesus un radīt smaguma sajūtu. Kā tikt no šiem dzīvības sargiem vaļā? Kad tie saprot, ka sēklai radušies labi apstākļi dīgšanai – mitrums un siltums, tie atkāpjas. Tādēļ pākšaugu mērcēšana ir veids, kā tos apmānīt. Mums nevēlamās vielas atkāpjas un izdalās mērcējamajā ūdenī.
  3. Zirņi ātrāk izvārīsies.

Svarīgs priekšnoteikums par zirņu izmērcēšanu – starplaikā vajadzētu vismaz vienu reizi nomainīt ūdeni, citādāk siltā telpā zirņi var ieskābt. Tomēr ir daudzas saimnieces, kas zirņus nemaz nemērc, bet vāra uzreiz. Ja zirņi ir pēdējās ražas, tad nekas ļauns no šī nenotiks, vien vārīšanās laiks var paildzināties par 10-20 min.

Ja tomēr neesi vienkārši izvārītu pelēko zirņu cienītāju vidū, kā arī nemīli tos ēst ar žāvētu gaļu vai speķi, nebūt nenozīmē, ka nevari baudīt šo vērtīgo produktu citos veidos. Piedāvājam iepazīties ar vairākām receptēm, kas ļaus atsvaidzināt svētku mielastu, pasniedzot tos citādāk, nekā ierasts, kā arī pavērs iespējas dažādot ikdienas ēdienkarti un ēst latviešu tradicionālo pākšaugu daudz biežāk, no tā nenogurstot. Klāt esam pievienojuši arī citas Ziemassvētkiem piestāvošas receptes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!