Foto: Shutterstock

Vīns un ēdiens – tās ir neizsmeļamas improvizācijas iespējas, turklāt – brīvas improvizācijas. Cik pasaulē ir ēdienu, tik arī vīnu, ko tiem pieskaņot, ja ir vēlēšanās.

Vienkāršākais likums laikam būs – pie sarkanās gaļas der sarkanvīns, pie baltās gaļas un zivīm – baltvīns. Taču arī te ir simtiem dažādu nianšu, turklāt nav aizliegts nekas – ja kārojas pie steika vai kotletēm baltvīnu, droši var arī to. Ir gan jāievēro daži pamatlikumi, lai nesanāk, ka "pāris" sakašķējas jau pie pirmā kumosa, bet kopumā viss ir diezgan vienkārši.

Vīna un ēdiena "precināšanā" vērts ievērot dažus elementārus ieteikumus:

  • Vīnam jābūt skābākam par ēdienu.
  • Vīnam jābūt saldākam par ēdienu (attiecas uz vīnu pie deserta).
  • Vīnam jābūt garšā tikpat intensīvam kā ēdienam.
  • Sarkanvīni vislabāk saderēs ar spēcīgu, aromātisku (sarkano) gaļu.
  • Baltvīni labāk saderēs ar vieglākiem, mazāk intensīvas garšas ēdieniem (putnu gaļa, zivis un dārzeņu ēdieni).
  • Pie trekniem ēdieniem labāk derēs sarkanvīns.
  • Vīnu labāk pieskaņot mērcei, nevis gaļai.


Vienkāršākais būtu domāt par vīnu kā mērci – jūs taču neliesiet pār maigu zandartiņu treknu, gruntīgu gaļas mērci, jo tā momentā iznīcinās zivs maigo garšu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!