Foto: Shutterstock

Tūlīt, tūlīt būs klāt Mātes diena! Domāju, ka atvieglot mammām soli virtuvē šajā dienā, ir viena no lielākajām dāvanām, ko varam viņām uzdāvināt. Vēl lielāks prieks būs mammām, ja tēvi kopā ar bērniem izceps kādu īpašu pārsteigumu. Ļoti piemērots ēdienu veids šādai kopīgai saimniekošanai būs mazās, jaukās uzkodiņas, kas ceptas mazajās kēksiņu formiņās. Tajās var cept gan saldus našķus, gan siltas, pikantas "kūciņas".

Piedāvājam 10 viegli pagatavojamas un gardas idejas dažādām gaumēm:

Brūnā sviesta cepumi ar šokolādes gabaliņiem kēksiņu formiņās

Foto: Shutterstock
Mīklai tiek izmantots cepts, viegli apbrūnināts sviests. Cepumu garša kļūst īpaši bagāta un riekstaina. Tā kā sviests tiek kausēts, tradicionālā veidā cepti cepumiņi sanāktu plakani un mīkla plūstoša. Tomēr, izmantojot kēksiņu formiņas, mīklai nav iespējas plūst un tecēt, un izmainīt iecerēto cepumu formu. Ar šo mīklas daudzumu iznāks 12 cepumi.

Lasīt vairāk

Cepta ola kartupeļu groziņā

Foto: DELFI
Kēksiņu
formiņas var izmantot, lai no rīvētiem kartupeļiem izveidotu groziņus, kuros var izcept smalki sagrieztu bekona šķēli un vēršaci. Cept būtu ieteicams individuālās keramiskās formiņās, lai tās varētu ērti pasniegt.

Lasīt vairāk

Aveņu kēksiņi

Foto: Shutterstock
No iebiezinātā piena var izcept gardos aveņu kēksiņus. Var izmantot gan svaigas avenes, gan saldētas. Ja lieto svaigās avenes, tad dažas noglabā kēksiņu rotāšanai. Kēksiņus var arī izrotāt, pirms pasniegšanas viegli pārkaisot ar pūdercukuru. No dotā produktu daudzuma iznāks 12 kēksiņi.

Lasīt vairāk

Mazās ķiršu kūciņas

Foto: Shutterstock
Kēksiņu formiņās var pagatavot ne tikai kēksiņus. Ļoti pievilcīgi izskatīsies mazas ķiršu kūciņas, groziņi ar ķiršu pildījumu. Šai kūciņai vari izmantot gan svaigas, gan saldētas, gan kompota ogas. Ja izmanto kompota ogas, samazini cukura daudzumu.

Lasīt vairāk

Vistas filejas uzkodas, ceptas kēksiņu formiņās

Foto: Shutterstock
Izmantojot kēksiņu formiņas, var izcept nelielus vistas filejas groziņus, kas pildīti ar dārzeņiem zem kūstošās siera cepurītes. Pasniedzot rotā ar piciņu skāba krējuma un maurlociņiem. Šādi groziņi lieliski iederēsies omulīgās viesībās, tie neradīs smaguma sajūtu un patīkami visus pārsteigs. Ar šo produktu daudzumu sanāks 12 groziņi.

Lasīt vairāk

Bezglutēna kēksiņi ar mellenēm - Džeimija Olivera recepte

Foto: Shutterstock
Rūpējoties par miljoniem cilvēku, kas cieš no dažādām pārtikas alerģijām, pasaulslavenais šefpavārs Džeimijs Olivers ir radījis jaunu recepšu krājumu, kurā vari uzzināt, kā pagatavot izcili gardas maltītes bez glutēna un piena laktozes.

Lasīt vairāk

Citronu kapkeiki - kēksiņi ar siera krēmu

Vasarīgi un citrusīgi – tādi ir šie kapkeiki jeb kēksiņi ar citronu krēmsiera "cepuri". Ja vēlies, vari tos dekorēt ar citrona miziņām, avenēm vai mellenēm.
Receptes
autore - Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un rozmarīna tornīši

Svētku reizei kēksiņu formiņās var izcept glītos un gardos kartupeļu, rozmarīna tornīšus. Tie iepriecinās ikvienu ēdāju un to garša neliks vilties nevienam. Ar doto produktu daudzumu iznāks 12 kartupeļu tornīši. Neatsverams palīgs tornīšu cepšanā būs kēksiņu panna, līdz ar to būtu jāizvēlas tādi kartupeļi, kuru šķēles piemērotas kēksiņu formai.

Lasīt vairāk

Spageti ligzdiņas ar sieru un ķirštomātiem

Foto: Shutterstock
Kēksiņu formiņās var izcept atraktīvas spageti ligzdiņas, katru rotājot ar ķiršu tomātiņu un baziliku. Šādu spageti ligzdiņu var pasniegt gan kā silto pamatēdienu kopā ar salātiem, gan kā auksto uzkodu izbraukumā. No šī produktu daudzuma varēs izcept 12 ligzdiņas.

Lasīt vairāk

Šokolādes lavas kūka ar karameļu mērces pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Pēc šīs receptes nobaudīšanas, šokolādes lavas kūka noteikti kļūs par tavu iecienītāko grēcīgo desertu. Tās vidū paslēptā karameļu lava būs gaidīts un patīkams pārsteigums.

Lasīt vairāk

Kartupeļu 'kūciņas' ar sēnēm

Foto: Shutterstock
Kēksiņu formiņās var izcept kartupeļu sāļās "kūciņas", kas pildītas ar ceptām sēnēm. Ja izmanto silikona formiņas, iesaku tās lietot vai nu sāļajiem, vai saldajiem kēksiņiem, jo silikona formiņai ir tendence uzsūkt ēdiena smaržu.

Lasīt vairāk

Biezpiena kēksiņi ar mandarīniem

Foto: mosfood

Daudzi piekritīs, ka nav nekā labāka par dažādiem biezpiena sacepumiem un kūkām. Izmēģini ziemīgu recepti - biezpiena kēksiņus ar mandarīniem! Pateicoties mandarīnu sulai, kēksiņiem ir neparasti skaista krāsa - pēc izskata medaini riekstaini, bet pēc garšas - ļoti mandarīnīgi!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!