Foto: No privātā arhīva

Skābenes pāraug! Pavasarī sētajām ir pats, pats pēdējais brīdis, lai liktu lietā. Ko darīt ar beidzamajām skābenēm?

Vispār ir viedoklis, ka skābenēs un rabarberos pēc Jāņiem skābeņskābe sāk trakot. Bet nu tirgū traki sagribējās tā sulīgi skābā zaļuma – "nopirkās"! Varbūt arī tevi pārņēmusi sajūta, ka ziemai salikts par maz skābeņu burciņās, maisiņos, kastītēs?

Te nu tā ir – skābeņu kaudze uz virtuves galda. Vienu skābeņu zupu gribas uzreiz – siekalas saskrien mutē no domas vien. Ko ar pārējo?

Skābene Latvijā vienmēr bijusi cieņā – no agra pavasara zupām kopā ar pirmajām nātrītēm līdz pat iepīšanai Jāņu vainagā. Lai tad virtuvē izskan kārtīgs skābeņu ieziemošanas akords – līdz jaunai ražai!

Saldētas skābenes zupai

Foto: Shutterstock

Vasaras garšai ziemā – sasaldētas skābenes.

Lasīt vairāk

Kā saglabāt skābenes ziemas krājumiem: trīs vienkārši veidi

Foto: Shutterstock

Ja vēlies sagatavot ziemas krājumiem vērtīgās skābeņu lapas, ir īstais laiks ķerties pie darba. Svaigas zaļās lapiņas vislabāk baudīt veselīgos salātos, bet, pareizi uzglabātas, ziemā varēsi pievienot skābenes dažādām, zupām, sautējumiem un mērcēm kā bagātīgu dzelzs, C vitamīna, karotīna un dažādu minerālvielu, piemēram, kālija avotu.

Lasīt vairāk

Kā saglabāt skābenes ziemai?

Foto: Shutterstock

Šobrīd ir īstais laiks, kad gatavot ziemas krājumiem vērtīgās skābeņu lapas, kas ir gardas ne tikai zupā, bet arī dažādos salātos un sautējumos. Skābenes ir bagātīgs dzelzs, C vitamīna, karotīna un dažādu minerālvielu, piemēram, kālija avots. Tiesa, ar skābenajām lapiņām nevajadzētu aizrauties nieru slimniekiem, bet pārējie tās var ēst kaut visu gadu, iesaka Praktiskais Latvietis.

Lasīt vairāk

Skābenes ziemai: varianti, kā iekonservēt labāko no pavasara

Foto: Shutterstock

Piemājas dobes nu jau vai plīst pušu no skābeņu pārbagātības. Tieši tagad ir īstais laiks veidot krājumus ziemai. Vērtīgus padomus, kā sagatavot skābeņu porcijas ziemai, šoreiz smēlāmies portāla "Cālis" foruma dzīlēs.

Lasīt vairāk

Karsētas skābenes ziemai bez sāls

Foto: Shutterstock

Karsētas skābenes ziemai bez sāls - lai var tapināt gardu zupu, kad vien to iekārosiet.

Lasīt vairāk

Vārītas skābenes ziemai

Foto: Shutterstock

Ātri un vienkārši pagatavojamas vārītas skābenes ziemai.

Lasīt vairāk

Saldētas skābenes

Vēlies baudīt skābenes arī ziemas periodā? Tad recepte, kas paskaidro, kā sasaldēt skābenes ir tas, kas tev ir nepieciešams!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!