Foto: Shutterstock
Ne velti mūsu senči izvirzījuši trīs galvenos Jāņu jautājumus. Vai ēduši? Vai dzēruši? Vai Jānīti daudzināja? Pirmos divus jautājumus vēl var pagūt atrisināt, paķerot kādu ideju no citiem jāņabērniem vai smeļoties iedvesmu no kādas ātrās receptes.

Jāņi ir vieni no tiem dažiem svētkiem, kad uz lieliem eksperimentiem prāts nenesas – gribas izbaudīt tradīciju spēku arī pie galda. Un galu galā – kad tad vēl to sieru, pīrāgus un alu saēdīsies, ja ne Jāņu vakarā! Līdz nākamajiem "likumīgajiem" pīrāgiem jāgaida līdz nākamajiem Saulgriežiem!

Tomēr dažreiz interesanti zināt, ko tad citi ēd un kā tad citiem iet. Ne velti radies latviešu slavenais jautājums: ko pa Jāņiem? Tieši šīs ziņkārības dēļ, iespējams, radusies burvīgā aplīgošanas ideja, kad ļaudis staigā no mājas uz māju, pieprasot sieru, sieru un alu, alu.

Nelielu virtuāli apli iziesim arī mēs, jo "Tasty" apjautājās dažiem saviem draugiem, kas būs Jāņu galdā. Varbūt vēl var kādu ideju pagūt aizlienēt!

Iveta: Mums šogad zivju Jāņi. Priekšjāņu vakariņās bija cepeškrāsnī cepts breksis siera mētelītī, šovakar būs vēl kūpināts līnis un breksis. Arī līņa, līdakas aukstā gaļa. Un grilēts kazas siers, ietīts bekonā.

Egita: Siers sasiets jau brīvdienās uz īstajiem saulgriežiem. Pīrādziņus rīt cepšu, mamma prasa arī ķiplokgrauzdiņus. Pārējais nav noteikts.

Būs tas, kas trāpīs acīs: "o, šo varētu uztaisīt, mājās tak viss ir!"
Egita

Marta: Paši iespringstam tikai uz rasolu un marinējam šašliku, tā ir mūsu ģimenes obligātā programma, par pārējo lai rūpējas viesi!

Maima: Mandomāt, ēdīsim grilētu sieru un rabarberaizi.

Marta: Uz oglēm cepsim Vidzemē augušu foreli. Patiesībā divas.

Zane: Atkal mēģinās pīrāgus savām rociņām. Visu citu ies pie kaimiņiem ēdīs.
Zane

Dace: Makšķerniekiem "must have" ir līņi. Mans vīrs ir makšķernieks. Protams, būs pīrāgi, kā nu bez tiem! Bet rasols ne bļodu bļodām, jo neviens jau badu necieš, tik daudz, lai sanāk groziņu pildījumam, Vēl būs siera salāti lavašā.

Pēc kā tad bērni, pasaulē aizejot, mammas mājas atcerēsies, ja ne pēc pīrāgu smaržas..
Dace

Gunta: Rabarberu plātsmaize un briestam uz mazajiem "cūkkarpelīšiem", ar visu miziņu novārītiem un dāsni aprasinātiem ar dobes dillītēm. Pats ir Jānis-aldaris, tad nu šis būs augstākajā līmenī.

Maads: Standarts: kāda grilēta gaļa, kāds dārzenis simboliski un pārsvarā "stikla desa".

Armands: Spiedīs uz gaļu! Maizi var mājās ēst!
Armands

Eduards: Man Jāņi būs bez gaļas un piena izstrādājumiem. Alus, grilēti dārzeņi, salāti. Varbūt, ka arī pīrāgi. Iespējams, kādu ceptu zivtiņu.

Ieva: Siers un alus bus noteikti, pārējais atkarībā no mirkļa iegribām!

Foto: Shutterstock

Lūk, kādas idejas Jāņu galdam. Zemāk atradīsi arī receptes, kā iespējams uztaisīt ko līdzīgu. Un, ja nu galīgi nav laika, tepat atradīsi arī dažas idejas, kā pavisam ātri pagatavot gardas lietiņas Jāņu vakaram.

Kad būsim ēduši un dzēruši, tad jau arī Jānīti būs spēks daudzināt. Un Līgas – Līgas arī nedrīkst aizmirst! Priecīgus un garšīgus Jāņus! Līgo, līgo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!