Paldies, decembri, par rasoliem, cepešiem, piparkūku kalniem un siltu sasēšanos ap svētku galdu kopā ar mīļajiem, un atā! Sveiks, janvāri! Lai gan gadumijas atkusnis šķita pavisam aizdzinis ziemu prom, tā būs atpakaļ – no sildošiem sautējumiem un zupām vēl tik ātri neatvadīsimies. Bet kā vēl garšo janvāris?

Jāatzīst, ka pēc Ziemassvētku izēšanās pilnajām dienām, kādu laiku karbonādes un gruntīgus gaļas ēdienus tā īsti negribas redzēt. Labāk, lai tad tās ir zupas un sautējumi, kas bagātināti ar krietnu tiesu dārzeņu un graudaugu balansam. Saldumus šomēnes atstāsim otrajā plānā, taču pavisam bez tiem neiztiksim – kaut kur virtuves augstākajos plauktos vēl paslēpušās piparkūkas, kuras pārvērst kādā vienkāršā desertiņā (nostalģiskām atmiņām par aizgājušo mēnesi).

Vēl janvārim, manuprāt, piestāv maizes zupa – tajā savu slavas brīdi piedzīvo žāvētie augļi un ogas, kas laikā, kad veikalos nav vietējo labumu, ir tīri labs veids, kā tos nobaudīt. Mūsmājās gan janvāris paies popkorna zīmē, jo mazākajiem saimniecības pārstāvjiem salavecis zem eglītes sagādāja "īstu popkorna taisāmo mašīnu" – ar mammas gādību jāizmēģina uzpaukšķinātajiem kukurūzas graudiņiem piešķirt saldās karameļu garšas notis.

Vai esat pamanījuši sociālajos tīklos klejojošo "viltoto suši groziņu" recepti, kas izskatās pēc mafiniem? Šī būs ideālā recepte, kuru pamēģināt tiem, kas dievina karstos suši, bet neprot uztapināt mājās suši rollus.

"Janvārī mēdz uzpeldēt morālās "paģiras" par gada nogales izēšanos un drēbēm, kas kļuvušas par šauru, tādēļ gribas sevi ierobežot. Taču ar to kontrastē laikapstākļi, jo janvāra salos tīri organiski nepieciešams sildīties ar zupām un sautējumiem," bilst "Delfi" žurnālu galvenā redaktore Egita Segliņa. Un nevar nepiekrist – nereti tieši janvārī dzimst apņemšanās sakārtot ēdienkarti, padarīt to vieglāku un veselīgāku.

"Tāpat kā citi, es bieži apņemos šogad ēst veselīgāk, bet attopos pie čipsu pakas, jo man garšo gurķi un tomāti, bet šajā laikā šie dārzeņi veikalos ir dārgi un diezgan negaršīgi. Tad nu, ja taisu salātus, vairāk sanāk ēst burkānu, kāpostu un biešu salātus. Kā arī janvārī, svētku iedvesmota, mēdzu gatavot pupiņu salātus. Tur gatavoju savu veģetāro ātro versiju – pupiņas, marinēti gurķi, svaigi gurķi, puravi, majonēze un krējums, obligāti ar melnajiem pipariem," par savu janvāra garšu stāsta Dita Vinovska, "Delfi" žurnālu satura redaktore.

Dita arī piebilst, ka janvāris saistās ar taupīšanu, jo maciņš krietni patukšots svētkos. Tāpēc jāgatavo lēti ēdieni, kas neskādēs pārtikas budžetam. Un tieši tādi ir gan peltie, gan cildinātie roltoni – lietpratējs tos mācēs pārvērst izcilā garšas baudījumā.

"Manuprāt, janvārim piestāv zupas – sātīgs, aromātisks siltums. Tās ir piemērojamas dažādām gaumēm un vajadzībām, gan tievētājiem, gan pikantu ēdienu mīļotājiem, gan klasiskās virtuves cienītājiem. Un neslēpšu – vienkārši pagatavojamās zupas ir brīnišķīga iespēja saimniecei nedaudz atvilkt elpu pēc svētku galda klāšanas maratona," pastāsta Zane Stroda, foruma "Cālis" komentāru moderatore. Turklāt vecais labais, ilgi vārītais vistas buljons nepelnīti aizmirsts – tas noderēs gan, lai stiprinātu spēkus slimības laikā, gan atveseļošanās laikā.

"Tūrismagids.lv" redaktorei Agnesei Ģērmanei janvāris ir slinkošanas mēnesis: "Ārā vēl auksts, bet mājās gribas siltumu, tādēļ ne reizi vien tiek ieslēgta cepeškrāsns. Mīļākais ēdiens, ko iemest cepeškrāsnī, ir pica – obligāti ar pašas gatavotu mīklu un mērci, ko saucu par "bigmaka" mērci (majonēze plus kečups) un dažādu sieru un nedaudz citu piedevu – mazliet salami, citreiz bekons, vienmēr tomāti un halapenjo."

Neatkarīgi no tā, vai janvārī esi apņēmies ēst veselīgi, taupīt, tukšot ledusskapja un pieliekamā krājumus, pa kādai receptei sev atradīs ikviens. Tāpēc šomēnes ļaujies dažādībai, uzņem vitamīnu devu no kāpostiem un burkāniem, nesmādē taupītāju iecienītos kartupeļus un roltonus, ja ļoti gribas. Un neaizmirsti stiprināt garu ar kādu zupu vai sautējumu – lai garšīgs gada pirmais mēnesis!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!