Foto: Shutterstock

Maizes valstībā tostermaize ieņem karaļa vai karalienes lomu. Neatkarīgi no tā, vai tā ir ātri pagatavojama, vien papildinot ar pēdējo atlikušo ledusskapja saturu, vai gatavota kā smalka uzkoda, varētu pat teikt meistardarbs, kas piemērota smalkākajiem branču galdiem. Bet pati parastākā sviestmaize un arī "Instagram" populārās brušetas, čabatas (un visas citas skaisti izrotātās maizītes) – neatpaliek! Piedāvājam recepšu kolekciju brīvdienām, lai iegūtu fantastisku iedvesmas devu tostermaižu, sviestmaižu, grauzdētu maižu, sāļo un saldo maizīšu pagatavošanai.

Tiesa, rodas sajūta, ka pēdējo desmit gadu laikā ir noticis pavērsiens arī brokastu maizīšu sakarā. Dažādu blogu autori, arī kulinārijas žurnāli izceļ "saules gaismā" dažādas maizes, ko papildina garšīgas piedevas, piemēram, prošuto, burratas vai mocarellas siers, ķiršu tomātiņi, avokado, pesto...

Bez šaubām, šīs brokastu maizītes uz glītajiem šķīvjiem lieliski izskatās fotogrāfijās un mierīgi var kļūt par sociālo tīklu zvaigznēm. Vairums tās patiesi dievina, neatkarīgi no tā, ka grauzdiņa cietā mala skrāpē aukslējas, bet glītie ķirštomāti birst klēpī... Bet, ak, tā vien sirds sāp par aizmirstajām desmaizītēm, tomātmaizītēm, ķilavmaizītēm un, protams, bērnības mīļajām tostermaizītēm.

Foto: Shutterstock

Mūsmājās tiek dievinātas trīs brokastu maizītes. Pastāstīšu par mūsmāju "top 1" tostermaizēm, kuru pagatavošanai izmantojam kausēto sieru, salami desu, tomātu mērci un sieru. Abas tostermaižu puses noklāj ar paplānu kausētā siera kārtu, liek salami desas šķēlītes, nedaudz kečupa un visu noslēdz ar sieru. Nekā oriģināla! Mana mamma tostermaizēs liek arī avokado, bet kolēģes Ketijas vīrs tostermaizes papildina ar pesto.

Kas vēl ir mūsu brokastu maizīšu topā? Otro vietu ieņem avokado, olas, prošuto un tomāta kopdarbs. Dažkārt vienkārši ola tiek izvārīta "pamīksta", citreiz uzcepta. Uz maizītes liek saspaidītu avokado (kas papildināts ar citronpipariem un citrona sulu), paplānu tomāta šķēlīti, cepto vai vārīto olu un visu noslēdz ar apceptu prošuto. Mmm! Bet, ja nav laika, tad noder un uz urrā aiziet arī vienkāršas siermaizītes, desmaizītes, tomātmaizītes, biezpienmaizītes (kad uz apgrauzdētas maizes pa virsu uzliek pagatavotu biezpienu ar lociņiem), olmaizītes...Nu tā vien varētu turpināt!

Foto: DELFI

Trešo vietu neieņem tostermaize vai sviestmaize, bet gan picmaizīte. Ja kādā brokastu rītā alksti pēc picas, bet tev nav laika pagatavot picas mīklu un kur nu vēl ļaut tai uzrūgt, tad šis ir labākais risinājums. Šajā receptē izmantojam mājās esošās sastāvdaļas (parasti desu, sieru, marinētu gurķi, olu), taču var izveidot arī citas variācijas atbilstoši savai gaumei. Vari pievienot dažādus dārzeņus, piemēram, papriku, šampinjonus, sīpolus, olīvas vai gaļu, piemēram, šķiņķi, prošuto, arī tunci vai nomainīt uz cita veida sieru. Ar šo ēdienu nebūs garlaicīgi! Recepti atradīsi šeit!

Patiesība ir tāda, ka dažādas lietas, kas uzliktas uz maizes šķēlēm vai starp tām, var radīt izcilu ēdienu ne tikai brokastīm, bet var būt brīnišķīga izvēle ātrām pusdienām vai vakariņām. Dienās, kad ienīsti visu pasauli (tā mēdz notikt!), skaidrs, ka gatavošana ir pēdējais, par ko vēlies domāt. Lai nenotiktu tā, ka pusdienas vai vakariņas vispār netiktu ēstas, šeit ir improvizēts saraksts ar dažām gardām lietām, kuras vari ātri uzlikt uz maizes vai grauzdiņiem, sviestmaizes formā vai tostermaižu veidā.

  • Piemēram, uz apgrauzdētas graudu maizītes uzklāj humosu, pa virsu sagrieztu gurķi vai citus dārzeņus, garšas bagātībai pievieno šķiņķi, kā arī sieru. Veikalā iegādāts humoss ir pilnīgi pieņemams, jo brokastu maizīšu moto ir: ātra un vienkārša pagatavošana;
  • Grauzdiņš ar avokado, kas papildināts ar plānās šķēlēs sagrieztiem tomātiem, visu pārkaisot ar citronpipariem vai sāli;
  • Maizītes ar kūpināta laša pildījumu. Izmanto pesto, kūpinātu lasi, brī sieru, sarkano sīpolu un nedaudz citrona miziņas;
  • Tunča salātus (kas nopērkami jau gatavā veidā veikalos) var likt uz pilngraudu maizes šķēles;
  • Klasiskie olu salāti (arī nopērkami veikalā) uz ciabattas;
  • Tomāts, svaiga mocarella un plāni izsmērēts bazilika pesto (ja vēlies vari pievienot arī vistu) uz bagetes;
  • Zemesriekstu sviests uz pilngraudu maizes ar banāna šķēlītēm un lāsumiņu medus;
  • Varbūt vēlies iedvesmoties no havajiešu picas? Sviestmaizē liec dažus ananasa gabaliņus, šķiņķi, sieru un nedaudz tomātu pastas.
  • Savukārt saldās versijās vari izmantot: ievārījuma, banānu ar medu, nutellu, nutellu ar zemenēm, nutellu ar bumbieri...
Foto: Shutterstock


Atceries – nav kauns vakariņās ieturēties ar sviestmaizi vai tostermaizi, vai jebkādu citu brokastu maizīti! Galu galā lielākā daļa no tām nodrošina sabalansētāku uzturu nekā saldētās vakariņas. Lūk, piedāvājam dažādas receptes no "Tasty" krājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!