Foto: Shutterstock

Rabarberi aug kā sēnes pēc lietus, un svaigā veidā vai kūkās sacepti diez vai ir risinājums, kā tikt galā ar prāvo daudzumu. Gatavo ievārījumu – tas būs īsts atradums laikā, kad no dārza labumiem vairs nebūs ne miņas.

Tie ir tikai nelāgi pieņēmumi, ka rabarberi ir pārlieku skābi, lai tos konservētu ievārījumos. Salikumā ar zemenēm, banāniem, āboliem, aprikozēm, ķiršiem, jebkurām citām ogām vai kādiem augļiem, tie jo īpaši gardi pierādīs savu labumu. ''Tasty'' recepšu krājumos ir dažas klasiskas ievārījumu receptes, taču iesakām pamēģināt arī ko neparastu, piemēram, savārot skābenos kātus ar persikiem, no garšvielām pievienot vaniļu vai kanēļa standziņas, lai ievārījums iegūtu arī kārdinošu smaržu. Starp citu, rabarberi visai labi derēs arī sāļo čatniju gatavošanai.

Kulinārijas lietpretēja Marta Stjuarte (Martha Stewart) norāda, ka mazos, tievos rabarberus var arī nemizot, jo vārot miza kļūs mīksta un viegli sakožama, savukārt brango kātu mizu gan labāk noņemt ar maza nazīša palīdzību. Svarīgi rabarberus pirms griešanas nomazgāt un nogriezt tiem lapas (tās nekādā gadījumā neizmanto) un arī otru kāta galu. Lai arī ievārījuma gatavošanā skābie kāti tāpat kļūs mīksti, ja vēlies iegūt konsistenci ar jūtamiem rabarberu gabaliņiem, izvēlies resnus un stingrus kātus un griez tos īkšķa gala resnumā, savukārt šķidrākam vārījumam derēs arī jau pavītuši un mīksti kāti.

Lūkojot receptes, var šķist, ka cukuru prasīts pievienot pārspīlēti daudz, tomēr atceries, ka rabarberi ir ļoti skābi, tāpēc līdzsvaram cukurs vajadzīgs vairāk, nekā citos ievārījumos.

Ja esi nolēmis apvienot jūnija sezonas labumus – zemenes un rabarberus – atceries, ka ogas vislabāk izmantot nemazgātas, jo tad labāk saglabāsies aromāts un zemenīgā garša. Ja zemenes ir pārāk smilšainas, mazgā tās lēnā ūdens strūklā un pēc tam noteikti apslauki papīra salvetēs. Un zaļās lapiņas noņem vien pirms griešanas – arī tas ietekmē garšu pēc vārīšanas.

Lai arī rabarberi paši par sevi ir gana skābi, patīkamu garšu ievārījumam piedos pierīvēta citrusa miziņa un piespiesta to sula. Vēl garšas uzlabošanai var pievienot baltvīnu, kardamonu, rozmarīna vai timiāna zariņu, svaigu piparmētru, čia sēklas, godži ogas, ingvera sakni vai sāļā versijā čili, selerijas saknes, sarkanos sīpolus, tomātus un citus labumus.

Iedvesmojies un ķeries pie konservēšanas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!