Kosovā trešdien darboties sāka jaunie drošības spēki (FSK), kurus veido 2500 vīru un 800 rezervistu, paziņoja to komandieris ģenerālis Siljemans Selimi.
NATO veidotie FSK ir bruņoti ar vieglajiem ieročiem, un tajos ietilpst visu etnisko grupu pārstāvji, lielākoties albāņi un serbi. Spēkus kontrolēs parlaments.

"Mēs esam jauna posma sākumā, šie spēki ir kļuvuši par realitāti," preses konferencē paziņoja Selimi.

FSK aizstāj Kosovas aizsardzības spēkus, kurus lielākoties veidoja bijušie partizāni no Kosovas atbrīvošanās armijas (UCK), kas cīnījās ar Serbiju 1998.-1999.gada konfliktā.

Serbijas ārlietu ministrs Vuks Jeremičs paziņoja, ka FSK ir "nelikumīgs pusmilitārs grupējums", kura izveide ir "pilnībā nepieņemama".

Pēc viņa teiktā, "šie spēki ir tiešs drauds nacionālajai drošībai, mieram un stabilitātei visā reģionā".

Viņš paziņoja, ka arī Serbijas prezidents Boriss Tadičs izteiks protestu pret lēmumu veidot FSK vēstulē ANO ģenerālsekretāram Banam Gimunam un NATO ģenerālsekretāram Jāpam de Hopam Shēferam.

"Serbija izmantos visus diplomātiskos līdzekļus, lai panāktu šī lēmuma atcelšanu," paziņoja Jeremičs.

FSK izveidi paredzēja ANO sūtņa Marti Ahtisāri izstrādātais plāns par Kosovas neatkarību, kuru tā arī neapstiprināja ANO Drošības padome.

Saskaņā ar plānu FSK sākotnēji būs tikai civilas aizsardzības funkcijas, un tie arī varēs palīdzēt ārkārtas situācijās, taču tie nebūs pilntiesīgs policijas spēks. Ārvalstu civilajām un militārajām amatpersonām vēlāk būs jālemj, kad spēki varēs uzņemties plašākas funkcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!