Foto: F64
Finanšu ministra Einara Repšes parādsaistības pērnā gada beigās sasniegušas gandrīz miljonu latu, bet politiķa vērienīgais avioparks sarucis līdz vienam lidaparātam, liecina Repšes amatpersonas deklarācija par 2008. gadu.

Repše deklarējis četrus nekustamos īpašumus - zemi un ēkas Ikšķilē, kā arī zemi un ēkas Barkavas pagastā. Šajā pagastā Repšem pieder vēl viens zemesgabals, un viņa īpašumā ir arī zemesgabals Kaunatas pagastā.

Finanšu ministra īpašumā ir 2004. gadā ražots traktors Kubota, 2005. gadā ražota automašīna Honda CRV, kā arī pašdarinātais lidaparāts Flightstar, kura saskrūvēšana Repšem prasīja divus gadus.

Aktīvākais lidmašīnu iegādes laiks Repšem bija 2004. gads - tajā viņš par 35 tūkstošiem dolāru iegādājās lietotu 1979. gada izlaiduma lidmašīnu Cessna 152 un par 15 tūkstošiem dolāru - 1965. gadā ražotu Cessna 150.

Togad viņš arī nopircis lidaparāta Flightstar IISC būvēšanas komplektu, kas viņam izmaksājis gandrīz 26 tūkstošus dolāru. Tāpat viņš kādai amerikāņu aviācijas konsultantu firmai samaksājis 12 tūkstošus dolāru par lidmašīnas piegādi, liecina Repšes amatpersonas deklarācija par 2004. gadu. Helikoptera uzbūvēšana Repšem prasīja divus gadus, un helikopteru viņš reģistrēja 2006. gadā.

2005. gadā viņš no viena lidaparātā šķīrās - par 31 tūkstoti latu viņš lidaparātu Cessna 152 pārdeva Aeronavigācijas servisam Mārupes pagastā. 2006. gada jūnijā šī lidmašīna avarēja Ikšķilē un gāja bojā divi cilvēki. Otras lidmašīna liktenis nav zināms - tā, kā liecina informācijas trūkums nodokļu deklarācijās, no Repšes īpašumu saraksta vienkārši pazudusi.

Arī pirms tam Repši un viņa lidaparātus vajāja dažādas ķibeles - 2001. gadā pie lielveikala Berģi avarēja Repšes konstruētais helikopters, ko viņš bija pārdevis kādai tūrisma firmai. Arī šajā avārijā bojā gāja divi cilvēki, viens no tiem bija uzņēmējs Matīss Kļaviņš.

1996. gada vasaras sākumā Repše pats cieta avārijā ar pašbūvētu žiroplānu, kurš vairs nebija atjaunojams, bet desmit gadus vēlāk, 2006. gadā, viņam anulēja tiesības pilotēt lidaparātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!