Foto: Publicitātes foto

Jautājums: Man ir 62 gadi, bet tikai tagad man ir partneris, kurš rūpējas, lai seksā es sasniegtu orgasmu. Ir tikai problēma, ka reizēm (ne vienmēr) man orgasma sasniegšanas mirklī vienlaicīgi sākas neciešamas galvassāpes.

Tādas sāpes kādreiz izjutu, kad lietoju nitroglicerīnu. Medikamentus ikdienā nelietoju. Citkārt galvassāpes nekad nav bijušas. Asinsspiediens man ir normāls. Arī pēc seksa 140/80. Partneris saka, ka nelielas pāris minūtes ilgas galvassāpes varot būt. Bet tik briesmīgas sāpes, kādas man pāris reizes ir bijušas, kas ilgušas 3-4 minūtes, negribas vairs sajust. Atteikties no forša seksa negribētos. Bet šis trakās sāpes mani baida.

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205): 

Atbilde: Visbiežāk galvassāpes dzimumakta laikā nav bīstamas, taču nelielā daļā gadījumu tās tomēr var būt pirmais signāls tādām nopietnām saslimšanām kā asinsrites traucējumi galvas smadzenēs vai pat asiņošana smadzenēs jeb hemorāģisks insults. Tādēļ jebkurā gadījumā ieteiktu jums pārbaudīt savu vispārējo veselības stāvokli pie vispārējās prakses ārsta vai neirologa.

Galvassāpēs dzimumakta laikā, kas parādās pirms vai orgasma laikā, var turpināties no dažām minūtēm līdz vairākām stundām. Tās novēro gan vīriešiem, gan sievietēm. Kaut arī šīs sāpes ir ļoti traucējošas un ievērojami ietekmē labsajūtu intīmo attiecību laikā, būtiskus draudus veselībai tās nerada.

Visbiežāk sāpju iemesls ir muskuļu kontrakcijas vai asinsvadu paplašināšanās galvā un kaklā. Ja ārsts ir izslēdzis jebkādu citu saslimšanu, tad iespējami 2 padomi, kā no sāpēm izvairīties - uz laiku atturēties no intīmām attiecībām, vai arī 1-2 stundas pirms dzimumakta iedzert kādu pretsāpju līdzekli, kas novērsīs sāpju veidošanos. Taču par piemērotāko medikamentu izvēli vajadzētu konsultēties ar savu ārstu. Tiesa, daļai pacientu ar laiku šīs sāpes izzūd arī bez jebkādas ārstēšanas.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!