"Tā ir kā pildīts, maigs un sulīgi drupans cepums. Ļoti, ļoti garšīga un lēni baudāma, lai tās garša vēl ilgi paliek atmiņā, jo katru dienu jau tādu neizcepsim. Šīs kūkas recepte ir atvesta no Toskānas. Itāļi šo kūku cep lielā, lēzenā pannā ar zemām malām. Man tādas nav un arī nevēlējos meklēt pannu vienai kūkai, tādēļ vispirms krēmu atdzesēju līdz istabas temperatūrai, lai tas ir biezāks un tad leju uz mīklas. Kad krēms būs atdzisis, tas tik ļoti netecēs un tam mierīgi varēs uzlikt pāri otru mīklas apli un malas saspiest. Ir noteikti vērts to kādreiz izcept!" pārbaudītu recepti piedāvā kulinārijas bloga "Family Feast" autore Ārija Avota.

"Bildēs zemāk zem mīklas vēl ir folija panniņa, kuru pati meistaroju no folija loksnēm. Tā noturēja mīklas malas uz augšu, kad lēju karstu pildījumu. Tagad krēmu atdzesēju un mīklu lieku plakani tikai uz cepampapīra, jo tā ir ērtāk."

90Minūtes
12Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

200 gmīksts sviests200 gcukurs1 ola380 gmilti2 TKcepamais pulveris (bez kaudzes)1 naža galssāls5 olu dzeltenumi5 ĒKcukurs (ar mazu kaudzīti)2 ĒKmilti (ar mazu kaudzīti)600 mlpiens1 saujaciedru rieksti vai mandeļu skaidņas pūdercukurs

Sagatavošana

1

Lielā, lēzenā bļodā mīksto sviestu ar koka karoti saberž ar cukuru, lai cukurs nedaudz pakūst, pievieno olu, visu vienmērīgi samaisa. Miltos iemaisa cepamo pulveri, sāli un, visu iesijājot, pievieno sviesta maisījumam, nedaudz ar koka karoti apmaisa.

2

Turpina mīcīt ar rokām, kamēr viss vienmērīgi samaisījies. Nevajag mīcīt arī pārāk daudz – tikai, lai ir viendabīga mīkla, kas turas kopā.

3

Mīklu, ar nazi pārgriežot, sadala divās vienādās daļās, ietin pārtikas plēvē un uz 15-20 min ieliek ledusskapī.

4

Pa to laiku gatavo krēmu pildījumam. Atdala olu dzeltenumus no baltumiem, dzeltenumus liek vidēja lieluma bļodā. Ar slotiņu nedaudz sakuļ olu dzeltenumus ar cukuru, iesijā miltus un tos vienmērīgi iemaisa olu maisījumā. Pakāpeniski iemaisa pienu.

5

Ņem katliņu, vislabāk ar dubulto dibenu vai vismaz biezāku, lej tajā pienu, olu maisījumu un uz vidējas liesmas, nepārtraukti, lēni maisot vienā virzienā, gaida, līdz tas sāks biezēt un uzmetīs burbuli. Vislabāk maisīt ar putojamo slotiņu, tad to vieglāk iegūt viendabīgu masu. Ja nav putojamās slotiņas, tad kuļ ar koka karoti. Ļauj kādas 30 sekundes paburbuļot, visu laiku maisot. Noņem katliņu no plīts un ļauj krēmam atdzist līdz istabas temperatūrai.

6

Tad izņem mīklu no ledusskapja, vienu gabalu liek uz sviestpapīra (lielās cepeškrāsns pannas izmērā), ar pirkstiem paspaida plakanāku un nolīdzina malas, lai tās vēlāk nav spurainas un uzmanīgi, saudzīgi izveltnē apļa formā, rullējot no vidus uz malām, apmēram 35 cm diametrā.

7

Mīklu ar visu sviestpapīru liek uz pannas.

8

Tad krēmu apmaisa vai ar slotiņu nedaudz pakuļ, lai ir pilnīgi viendabīgs un lej virsū pannā ieklātajai mīklai tā, lai no maliņām paliek ap 2 cm. Ar plakanu lāpstiņu vai karoti vienmērīgi to izlīdzina.

9

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

10

Ņem otro mīklas pusi un atkal tāpat uz cepampapīra izveltnē tādā pašā lielumā kā iepriekšējo. Uzmanīgi pārliek pildījumam (ar visu sviestpapīru, papīrs uz augšu un tad lēnām papīru noņem), lai mīklas plāksne maksimāli sakrīt ar pirmo plāksni, un ar pirkstiem saspiež kopā maliņas, kā veidojot pīrādziņus. Mīkla var nedaudz drupt, bet vienalga tā labi turēsies kopā un labi izskatīsies.

11

Ar dakšiņu nedaudz sadur kūkas virspusi , pārber ar riekstiem un liek cepties apmēram 25-30 minūtes. Ņem laukā, kad pīrāgs ir zeltaini brūns arī apakša tam ir zeltaini brūna.

12

Mazliet atdzesē un pārber ar pūdercukuru. Griež šķēlēs kā picu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!