Foto: DELFI
Lai nebūtu pārpratumu: ugunīgā zapte – nevis ugunīgo vīriešu zapte. Lai gan dažs vīrietis, to nobaudot, kļuvis tīri ugunīgs, tas arī fakts. Tomēr man jāteic, ka šī zapte garšo arī ugunīgām sievietēm, pie kurām es dziļi sirdī sevi noteikti pieskaitu.

Šīs zaptes recepte man ir galvā gadiem, produkti ir vieni un tie paši gadiem, arī aptuveno gramāžu un proporcijas mēģinu ievērot. Un tomēr varu apgalvot, ka ne reizi nav izdevies uzvārīt divas vienādas zaptes. Ne reizi.

Ir bijuši gadi, kad zapte bijusi par maigu un par saldu, un nav skaidrs, kas noticis ar čilli un ķiplokiem, tie ir kaut kādā mistiskā veidā izgarojuši, neatstājot par sevi ne mazāko nojausmu. Ir bijušas reizes, kad zapti ēduši tikai ugunsrijēji un ugunsdzēsēji. Bet ir arī reizes, kad tā izdodas tieši tāda, kā man patīk, vienlaikus maiga un stipra, garšām kaislīgi atveroties, vienā vārdā – ugunīga.

Kāpēc katrreiz sanāk mazliet citādāk, es nezinu. Domāju, ka tas atkarīgs ne tik daudz no dārzeņiem, cik no personiskās ellīguma pakāpes, iemīlēšanās statusa, sajūsmas par dzīvi vai tieši otrādi un citām lietām. Katrā ziņā skaidrs, ka šādu viru vārīšana ir diezgan raganīga padarīšana, tāpēc labāk, lai ragana ir labā omā un visā Visumā viss ir kārtībā, kad top šī zapte.

180Minūtes
10Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

2 kgtomāti1 kgpaprika (sarkana un dzeltena)0.5 kgsīpoli0.5 gab.selerija ar visu sakni1 gab.pētersīlis ar visu sakni2 gab.čili pipars (sarkanais vai zaļais)3 gab.ķiploka daiviņas3 gab.bazilika lapiņas pēc garšassāls1.5 TKetiķis

Sagatavošana

1

Sagriež papriku mazos gabaliņos.

2

Sakapā sīpolus, bez raudāšanas.

3

Kad jau, tad jau, sīki sakapā arī ķiploka daiviņas.

4

Sarīvē selerijas sakni, zaļo daļu sagriež.

5

Sarīvē pētersīļa sakni, zaļo daļu sakapā, noliek atsevišķi. Kad jau tad jau, sakapā bazilika lapiņas, lai stāv kopā ar pētrsīļa zaļumiem.

6

Noblanšē tomātus, novelk tiem ādu pār acīm un sagriež nelielos gabalos.

7

Iztīra čili no sēklām, sīki sagriež. (Uzreiz pēc tam atceras nomazgāt rokas!)

8

Visu liek lielā katlā vai bļodā (izņemot pētrsīļa un bazilika sakapātās lapiņas), samaisa un pusstundu ļauj tomātiem mazliet sasuloties un garšām sakosties.

9

Sāk vārīt nelielā karstumā, pa laikam apmaisot, vāra apmēram 30-40 minūtes.

Foto: DELFI
10

Pieliek sāli, samaisa. Pielej etiķi, pieber sagrieztos zaļumus, pāris minūtes pavāra, gatavs!

11

Karstu lej tīri izmazgātās un ar karstu ūdeni izplaucētās burkās, aizvāko. No receptē minētā daudzuma sanāk tieši tik, cik bildē redzams.

Lai sanāk ellīgi garšīgi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!