Foto: DELFI

Labs un garšīgs veids, kā vēl pēdējās decembra nedēļās izceptu kādu piparkūku mīklas kukulīti – ar mīlestību ievīstīt tajā kādu ķirsi, izcept un uzkleksēt virsū tumšo šokolādi saldākam priekam. Šādā veidā piparkūkā var paslēpt gan žāvētu ķirsi, gan svaigu (vai atkausētu saldētu, kas aizķēries ziemas krājumiem saldētavā).

30Minūtes
3Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

500 gpiparkūku mīkla3 saujasķirši (žāvēti vai svaigi/saldēti)50 gtumšā šokolāde

Sagatavošana

1

Pildītajām piparkūkām var izvēlēties klasisku mīklu, rudzu miltu mīklu vai jebkuru citu, kas pietiekami cukurota un padodas formēšanai. Šajā receptē izmantota šī recepte, rudzu miltus aizvietojot ar parastajiem kviešu miltiem.

2

Savlaicīgi sagatavo ķiršus – var izmantot žāvētus, bet tikpat labi derēs arī saldēties, kas noglabāti ziemas krājumiem. Tos iepriekš atlaidina, pamatīgi notecina un nosusina, lai ķirši nebūtu mitri.

3

Piparkūku mīklu liek uz virsmas un izrullē aptuveni 5 milimetru biezumā. Ar apaļu cepumu formiņu vai glāzīti (3,5–4 cm diametrā) izspiež aplīšus.

4

Veikli darbojoties ar pirkstiem, ņem izspiesto piparkūkas aplīti, vidū aptuveni ķirša lielumā atstāt biezāku mīklu, bet ārmalsas ar pirkstiem saplacina visapkārt plānākas. Tad rimbuļa vidū liek ķirsi, aizvīsta ciet mīklu, lai piparkūku mīkla būtu apkļāvusies ķirsim, ieveido apaļāku formu.

5

Ar ķirsi pildīto piparkūku liek uz cepamplāts, kas izklāta ar cepampapīru, tā, lai mīklas "locījuma" vieta būtu apakšā. Šādi saformē tik daudz sapildītu piparkūku, cik vien pieejamais mīklas daudzums un paša vēlēšanās ļauj. Uz pannas tās kārto nedaudz atstatus, lai nesaplūst kopā.

6

Krāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Sapildītās piparkūkas liek iekšā cepeškrāsnī un cep aptuveni 8–10 minūtes.

7

Tikmēr ūdens peldē izkausē tumšo šokolādi – to var darīt gan trauciņā, gan saberot salauztu šokolādi vai šokolādes lāsītes "zip-lock" maisiņā vai aizsietā konditorejas tūtā.

8

Gatavās piparkūkas izņem no krāsns un atdzesē.

9

Dekorē ar izkausētu tumšo šokolādi – piparkūku augšiņas var vienkārši izmērcēt izkausētajā šokolādē. Vai arī konditorejas tūtā izkausētu šokolādi ar veiklām kustībām spiež virsū piparkūkām, lai veidotos šokolādes strīpiņas.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!