Foto: DELFI
Šis ir garšu salikums, kas ar vienu karoti nostalģiski atgriež bērnudārza solā pie launaga galda. Lillā melleņu zupa jeb ķīselis, kurā peld saldeni mākonīši – biezpiena klimpiņas.

Un kad jūs pēdējo reizi ēdāt biezpiena klimpas? Joprojām atceros tās burvīgās launaga reizes bērnudārzā, kad mums, bērniem, auklīte filigrāni šķīvjos servēja lielās biezpiena bumbas. Citu reizi no kausiņa ielija melleņu zupa ar mazākām klimpiņām. Kad manās rokās nonāca "Biezpiena grāmata" (2008, Edīte Sēja, izdevniecība "Jumava"), zināju, ka nostalģiski meklēšu tieši biezpiena klimpu recepti, kuru pagatavot savam un bērnu priekam.

Kā ierasts seriāla "Recepte no grāmatas" gaitā, mazliet jāpastāsta par pašu pavārgrāmatu ar'! Lai gan izdota jau pirms krietna brīža, tajā bez receptēm var pasmelties gudrības par piensaimniecības vēsturi Latvijā un biezpiena izcelsmi. Vai zinājāt, ka Latvijas teritorijā pirmo reizi biezpiens pieminēts 16. gadsimta beigās? Tātad – vērtīgs produkts ar senu vēsturi. Un cik te daudz recepšu gatavošanai – sākot no paša biezpiena pagatavošanai mājās līdz pat ar biezpienu pildītiem kāļiem.

Foto: DELFI

Starp zupām grāmatā parādījās pat tomātu biezeņzupa ar biezpiena klimpām. Intriģējoši, tomēr šoreiz laikam nebūs. Bet nu pie lietas – biezpiena klimpas melleņu zupā var uztapināt arī sniegotā februārī. Atliek tik pakašņāt saldētavu, atrast kaut pāris saujas saldētu melleņu, un pamats zupai tā kā būtu. Biezpienam mājās jābūt regulāri, jo tas ir izcils olbaltumvielu avots. Rokas kustējās pašas no sevis un mazliet vairāk nekā pusstundas laikā zupa pusdienām gatava!

35Minūtes
11Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
MELLEŅU ZUPAI:200 gmellenes1.5 lūdens50 gcukurs20 gkartupeļu ciete KLIMPĀM:250 gbiezpiens2 gab.olas50 gmilti60 gcukurs10 gkartupeļu milti

Sagatavošana

1

Katliņā ieber mellenes (svaigas vai saldētas, nav būtiski) un saspaida. Pārlej ar ūdeni, uzvāra, apmaisa katla saturu, ļauj paburbuļot un tad nokāš saspaidītās ogas, šķidrumu atlejot drošā traukā nevis izlietnē (kam gan negadās!).

2

Mazā trauciņā sajauc kartupeļu cieti ar aukstu ūdeni. Melleņūdeni ielej atpakaļ katliņā, liek uz plīts un sāk vārīt vēlreiz. Šķidrumā iemaisa kartupeļu cietes masu un cukuru, ļauj sākt burbuļot un ņem nost no plīts.

3

Tālāk gatavo klimpas. Ja biezpiens graudaināks, to izberž caur sietu, bet pieredze rāda – veikala biezpieni šobrīd pietiekami viendabīgi, lai to nevajadzētu darīt.

4

Biezpiena masai pievieno olas, cukuru, miltus, kartupeļu cieti un samaisa.

5

Kādā citā katlā uzvāra ūdeni. No biezpiena masas ar karotēm veido bumbiņas vai piciņas, samet verdošajā ūdenī un vāra, līdz uzpeld. Ar putu karoti izņem no verdošā ūdens un atliek kādā lēzenā šķīvī, lai klimpām ir rūme.

6

Dziļos šķīvīšos vai bļodās lej melleņu zupu, vidū izkārto klimpas un ēd gardu muti!

Foto: DELFI

Ja bērnībā kaut ko tādu uzmeistarot likās sarežģīti un ilgi, tad šobrīd rokas pašas raiti kustas un pagatavot saldo zupu ir gluži vienkārši. Un gardi! Jāsaka gan, ka oriģinālajā receptē norādīts, ka nepieciešami 30 grami miltu, es atļāvos pielikt nedaudz vairāk, lai biezpiena masa sausāka un klimpas nejūk ārā. Pamēģiniet arī jūs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!