Foto: DELFI
Siltie salāti, kas labi iederas vasaras sezonā, kad karstā laika dēļ apetīte nav tik liela, lai gatavotu ēdienu, kas pēcāk spiež punci. Salātus, protams, var gatavot jebkurā gadalaikā, īpaši labi tie garšos, kad, piemēram, iepriekšējā dienā par daudz apēsts pie kāda svētku galda un negribas neko "smagu". Turklāt šo salātu pagatavošana aizņem vien aptuveni pusstundu laika. Šņik, šņak un gatavs! Tos gan ieteicams ēst uzreiz pēc pagatavošanas un bļodu iztīrīt tukšu, jo pēcāk salāti vairs nebūs tik gardi.
30Minūtes
10Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
lapu salāti500 gvistas fileja vai atkauloti šķiņķīši1 gab.konservētu turku zirņu kārba1 gab.avokado2 gab.vidēja izmēra sarkanie sīpoli pēc garšaszaļumi (dilles, rukola, lociņi u.c.)1 gab.citrons Olīveļļa etiķis pēc garšassāls, pipari

Sagatavošana

1

Palūko, vai esi sarūpējis visas nepieciešamās sastāvdaļas. Sāc ar sarkano sīpolu iemarinēšanu. Sagriez tos ripiņās, ieliec dziļākā bļodiņā un aplej ar etiķi. Kamēr gatavosi likšanai bļodā visu pārējo, sīpoliņi smuki marinēsies.

2

Nākamais solis ir gaļa. Te nu kas labāk garšo – fileja vai šķiņķīši. Sagriez strēmelītēs, liec uzkarsētā un ietaukotā pannā, pārkaisi ar sāli un pipariem, un cep. Kamēr gaļa savā nodabā cepas, paņem lielu bļodu un tajā jau vari saplūkāt vai sagriezt zaļumus. To izvēle ir tavās rokās, bet ieteikums ir noteikti izmantot salātlapas, papildus var pielikt, kas pieejams vai kas vairāk garšo, – rukolu, dilles, spinātus. Nomizo un sagriez kubiņos avokado. Arī tos saber bļodā. Ja nav avokado jeb ir taču nomizojot saproti, ka tas tomēr vēl nav gatavs vai otrādi – pārgatavojies, vari salātos izmantot ķiršu tomātiņus, pārgriežot tos uz pusēm.

3

Kad gaļa jau izskatās, ka drīzumā varētu būt gatava, uz otras pannas liec turku zirņus. Ietauko to ar pavisam nelielu olīveļļas daudzumu. Es izmantoju veikalā kārbās iepildītos zirņus, kurus nokāš un noskalo aukstā ūdenī, pirms došanās uz pannas. Zirņus apcep, līdz to sāniņi iegūst nedaudz brūnganu nokrāsu. Tikmēr arī gaļa būs gatava.

4

Un faktiski tūliņ arī gatavošanas process nonāks finiša taisnē. Marinētos sīpolus, zirņus un gaļu pieber visam pārējam salātu bļodā. Pārkaisi ar sāli un nedaudz pipariem un mērcītei izmanto, kas pašam garšo. Es “uz aci”, ik pa laikam pagaršojot, piešauju nedaudz olīveļļas, balzamiko etiķi un no citrona izspiestu sulu. Visu samaisa un ceļ lielo bļodu galdā. Bet salātiem var izmantot arī jau gatavās salātu mērces, iztikt bez eļļas vai citrona sulas. Viss pašu gaumē. Tikai atceries, ka salātos jau būs marinēti sīpoli, – lai asumiņa nav par daudz. Blakus bļodai noliec šķīvīti ar sagrieztām citrona šķēlēm, – ja nu kādam ēdājam prasās uzspiest salātiem vēl kādu pili skābenās suliņas.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!