"Pavārgrāmatas ir mirušas, lai dzīvo "TikTok"! Tā īsumā varētu raksturot manu darbošanos virtuvē. Pasaules tendences nekavējoties atspoguļojas arī šajā dinamiskajā sociālajā tīklā, un šķiet, ka "superfūdu" (angļu val. – superfood) kategorijā eksotiskās godži ogas un čia sēklas pamazām nomaina lēcas – sarkanas, zaļas, šķeltas, veselas, raibas un, šķiet, drīz būs arī rūtainas. Šoreiz par to, kā no Latvijā vēl nenovērtētā graudauga var uztapināt maizi," daloties pašas pārbaudītā receptē stāsta "Tasty.lv" lasītāja Jana Saulīte.

Sarkano lēcu maizes priekšrocība ir samērā vienkāršā pagatavošana. Nav jāraudzē, nav jāmeklē sastāvdaļām nāriņu asaras vai vienradža raga pulveris, tā salīdzinoši ilgi uzglabājas nesakalstot un ir pietiekami sātīga. Ļoti noderīga tiem, kas iet uz priekšu ar "bezglutēna" karogu. Ne-vegāniskās sastāvdaļas aizstājot ar vegāniskām, maize kļūs draudzīga arī tiem, kas uzturā nelieto dzīvnieku izcelsmes produktus.

Es ēdu visu, tādēļ maizes sastāvu mainu tikai atkarībā no pieejamajām "papildu ekstrām". Oriģinālajā "TikTok" receptē maizei klāt tiek likts rīvēts siers (struktūrai un garšai) un svaigas dilles. Autore apgalvo, ka dilles "neitralizē" lēcu radīto vēdera pūšanos. Vai tā tiešām ir – neņemos apgalvot. Esmu cepusi gan ar, gan bez dillēm. Garša, protams, atšķiras. Iedarbības nianses uz vēdera darbību nepētīju.

7Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

250 gšķeltās sarkanās lēcas1 gab.ola1 ĒKeļļa (olīveļļa, rapšu, saulespuķu – kas ir pa rokai)1 ĒKkrējums vai bezpiedevu jogurts1 TKsoda vai cepamais pulveris sāls garšaugi, rīvēts siers, sēkliņas

Sagatavošana

1

Pirms ķeramies pie mīklas, lēcas vispirms jāskalo. Tas jādara vairākas reizes – aplejam ar aukstu ūdeni. Maisām. Ūdeni nolejam. Un tā 4-5 reizes, līdz ūdens kļūst dzidrs. Šajā ūdenī lēcas atstājam mērcēties vismaz uz stundām četrām, vislabāk – uz nakti (vai dienu, ja ar skalošanu izklaidējies no rīta). Ūdenim traukā, kurā mirkst lēcas, vajadzētu būt kādu strēķi vairāk, nekā pašām lēcām, jo tās nedaudz piebriest.

2

Labākais draugs – rokas blenderis! Kad lēcas izmērcētas, ūdeni nolej un tai pašā vai citā traukā sāk pasākuma jautrāko daļu – lēcu pārvēršanu mīklā jeb biezenī. Te lielākais palīgs ir rokas blenderis.

3

Lēcu pārvēršana vienotā masā kādu laiku prasīs, jo masa vairākkārt būs jāapmaisa, "meklējot" vēl veselos lēcu graudus. Kad šķiet, ka esat visus "samalis miltos", masai liek klāt vienu olu. Manā versijā tās bija trīs paipalu olas, jo vistu olas nelietoju jau vairāk nekā gadu. Liek klāt arī eļļu, krējumu vai jogurtu un sodu, vai cepamo pulveri, turpina darbošanos ar blenderi vai maisa ar karoti/lāpstiņu, ja tā ērtāk. Sodu un cepamo pulveri noteikti jāliek ar domu, ka masa pati par sevi ir "smagnēja" un cepeškrāsnī "nepacelsies" tik skaisti kā balto miltu izstrādājumi. Bet, ja izmanto sodu, nepārspīlē – tā tomēr piedod jancīgu garšu jebkuram ēdienam. Tātad – jāmāk atrast tā smalkā robeža starp "vēl par maz" un "jau par daudz". Un neaizmirsti sāli!

4

Kad "obligātās" sastāvdaļas apvienojušās kopīgā mīklā, ir laiks pievienot tās papildu lietas, kas nu kuram kārojas – sieru, dilles, jebkādas citas garšvielas. Man šoreiz mājās nebija siera, dilles neliku ar nodomu, toties piebēru krietnu karoti ķiploku pulvera un šķipsnu kaltēta timiāna. Uzreiz atzīšos godīgi – timiāns lēcu maizē nav labākā garšviela. Bet – neizmēģināsi – neuzzināsi.

5

Ceps nu gatavu! Kamēr darbojies ar blenderi un domā papildu sastāvdaļas, neaizmirsti ieslēgt cepeškrāsni!

6

Maizes formā vai jebkurā citā cepšanas traukā ieklāj cepamo papīru, var to vēl papildus iesmērēt ar eļļu. Liek iekšā mīklu un pēc izvēles pārber ar kādām sēklām – sezama, saulespuķu, ķirbju. Var bez tā arī iztikt. Un sākas gaidīšanas svētki.

7

Oriģinālajā "TikTok" receptē teikts – 190 grādos jācep 40 minūtes. Manas gāzes plīts ar cepeškrāsni vecums ir kaut kur "no 1. pasaules kara laikiem", karstuma regulēšana – "uz aci", tādēļ pateikt, cik grādos noteikto laiku gozējās topošā maize – piedodiet, nav ne jausmas!

8

Taču – gods kam gods – pēc receptē minētajām 40 minūtēm maize ir gatava. Tā ir mazliet pacēlusies, bet, kā jau minēju – divreiz vai trīsreiz apjomā noteikti nepalielināsies. Vislabāk cepeškrāsni izslēgt un ļaut maizei atdzist kopā ar krāsni.

Te nu tā ir – smaržo dievīgi, garša – atkarīga no katra individuālajām gaidām un patikām. Es cepu jau vairākkārt, bet ne dēļ "kas var būt labāks par šo!". Man patīk virtuvē eksperimentēt, atrast alternatīvas ikdienas produktiem un reizi pa reizei arī "aplauzties", secinot, ka ir tomēr ēdieni, kuru pagatavošanai laiku un produktus tērēt nevajag. Pašlaik man ir "balto miltu" maizes neēšanas periods, attiecīgi – laba iespēja eksperimentēt.

"TikTok" tādā ziņā ir ideāla platforma – pietiek vienu reizi noskatīties kādu recepti, lai mākslīgais intelekts tuvākās dienas tevi nobērtu ar recepšu piedāvājumiem. Atliek tik atrast laiku, iedvesmu un drosmi kaut daļu no piedāvātā realizēt.

No lēcām vairākkārt esmu cepusi arī pankūkas, tās jau ienākušas manā ikdienas ēdienkartē uz palikšanu.

@hungryhalfitalian Lentil Dahl stuffed Naan #bread #cooking #foodtok #stuffednaan #vegitarian #veggiemeals #lentildahl #fyp #foryou #lgbtchef #chef ♬ Lotus - Pat Van Dyke

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!