Foto: DELFI
Jau sākot no vasaras otras puses, līdz pat salnām – mežs ir vieta, kur satiekas sēņošanas cienītāji. Šogad, šķiet, padevies varens sēņu gads – dažādas bekas tā vien vilina nedarīt mājās citus darbus, bet aut kājās gumijas zābakus, nodrošināties ar garo piedurkņu jaku un bikšu galus vēl papildu drošībai – sabāzt zeķēs. Tas tādēļ, lai sēņošanas prieku neaizēno nejaukās ērces. Kad grozi knapi, knapi izstiepti no meža, jādomā, kā sēnes vislabāk uzglabāt ziemai. Cept un likt saldētavā ir viens, sālīt un iekārtot ledusskapja tālākajā kaktiņā vai pagrabā – otra lieta, vēl var kaltēt, pārvērst sēņu pulverī un ko tik ne. Mūsmājās visklasiskākais sēņu uzglabāšanas veids ir marinēšana. Katram jau savas omīšu, krustmāmiņu, draugu ieteiktas receptes, bet mēs gadiem izmantojam savējo – pārbaudīta, klasiska, lai gan neatbilst vairumam citu recepšu. Kur neatbilstība? Uzzināsi tālāk!
5Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

vārītas sēnes etiķis sāls, pipari, lauru lapas sīpoli ķiploki

Sagatavošana

1

No meža atnesto lomu iztīra. Var sašķirot, var arī nē – mūsmājās iecienīti ir asorti. Bet šoreiz – bildēs redzēsi dzīslkāta beku uznācienu. Šīs jaunienācējas Latvijas piejūras mežos aug tādos daudzumos, ka ir simtiem, lasīju pirmo reizi, tāpēc nolēmu šīs ieburkot atsevišķi no citām.

2

Liek vārīties, noputo. Vārot, pielieku nedaudz sāli un etiķa šļuku, – lai tumšas nekļūst. Lai gan dzīslkāta bekas var mainīt krāsu arī pēc tam, bet, atkal nonākot etiķa paspārnē, kas jau būs marinādē, tās maina krāsu no zilgani tumšām uz gaiši dzeltenām.

3

Marināde: uz litru ūdens lieku divas ēdamkarotes sāls un vienu cukuru. Sagriez kādus divus sīpolus ripiņās, kādas 4-5 daiviņas ķiploka (sagrieztus), uz aci – smaržīgos piparus, var arī melnos graudu piparus, kādas 5 lauru lapas. Kad marināde sāk burbuļot, liek tajā novārītās sēnes un pielej etiķi. Daudzumu gan nepateikšu – pēc garšas. Pirms pildīt burkās, garšai jābūt ņiprākai, nekā vēlētos ēst ziemā. Etiķis nedaudz izgaros. Citreiz pat vēl iepriekš tīri, tīri izmazgātā burkā, pirms sēņu pildīšanas, ieleju kādu šļuku tīra etiķa. Te arī slēpjas tā “ne” klasika – vairumā recepšu sēnes iesaka marinēt atdzesētā marinādē. Mēs jau padsmit gadus darām tikai šādi – sēnes ieber marinādē. Vārīt ilgi nevajag – burtiski kādas piecas minūtes, lai burbuļo, – ar to pietiks. Šādi mums šķiet, ka sēnes pirms ziemas vēlreiz tiek sterilizētas. Un marinādi neizkāšam. Lai nemulsina sīpolu klātbūtne! Tie nekādu ļaunumu nenodara, tīri glīti pat izskatās, ka ripiņas gozējas starp bekučiem burkā.

4

Kad sapilda, aizvāko un apgriež otrādi, ietin dvielī, segā vai vecā palagā... un atstāj, es – uz visu nakti. Tad šīs burkas viena pie otras sildās.

Pagraba mums nav, visi krājumi ledusskapjos neievietojas, tāpēc uzglabājam vienā telpā mājā, kura ir nedaudz vēsāka par citām, jo tur nav nekādas apsildes. Uzglabājas lieliski. Draugi, kuriem parasti iedāvinām savus “ražojumus” slavē. Cerams, ka nemelo!

Lai pilni grozi sēņu un ziemā laba ēstgriba baudīt marinējumus kopā ar pamatēdienu!

Foto: DELFI

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!