Foto: DELFI
Maltīte, kas prasīs zināmu laika ieguldījumu, jo meža sēnes pašiem vien jāvāc! Bet labā ziņa, ka šobrīd šo dabas velšu ir ļoti daudz!
8Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
800 ggrūbas800 gcepamās meža sēnes1 gab.saldais sīpols garšaugi pēc izvēles1 ldārzeņu buljons200 mlsaldais krējums (var nelikt) sviests, eļļa cepšanai cietais siers, svaigi pētersīļi pasniegšanai

Sagatavošana

1

Vispirms iemērc grūbas, kas pirms tam pāris reizes noskalotas tekošā ūdenī. Izmērcētas grūbas pēc tam būs ātrāk gatavas.

2

Bruņojas ar nazi un grozu, un dodas uz mežu, izbaudot svaigu gaisu un dabas skaistumu, pie reizes meklējot ēdamās sēnes.

3

Kad mežs izstaigāts un kurvītis pilns, dodas mājup un sēnes notīra. Vārāmās sēnes liek vārīties, bet cepamās, ko izmanto gruboto gatavošanai, sagriež nelielos gabaliņos un apcep sviestā.

4

Atsevišķā pannā izkausē sviestu un pielej nedaudz eļļas, apcep smalki sakapātu sīpolu, līdz tas kļuvis caurspīdīgi zeltains. Karsējoties var pievienot arī, piemēram, Vidusjūras garšaugu maisījumu vai svaigas salvijas lapas.

5

Kad sīpoli apcepušies, tiem pievieno izmērcētās grūbas un viegli izkarsē, laiku pa laikam apmaisot.

6

Grūbu un sīpolu maisījumu liek multikatla traukā, pievieno apceptās sēnes un pārlej ar buljonu – tā, lai šķidruma līmenis būtu virs grūbām apmēram 2 centimetrus. Daļu buljona var aizstāt ar saldo krējumu, tā padarot gruboto krēmīgāku.

7

Ieslēdz multikatlu putras vārīšanas režīmā un atstāj gatavoties, tikmēr bauda ģimenes sabiedrību. Ik pa laikam pārbauda, vai viss šķidrums nav iztvaikojis, ja nepieciešams, papildina ar buljonu.

8

Ja multikatla nav, to pašu var darīt parastā katlā uz plīts, karsējot uz pavisam lēnas uguns un pieraugot, lai grūbas nepiedeg.

Pirms pasniegšanas gruboto iemaisa smalki rīvētu cieto sieru. Ja vēlas, papildina ar kapātiem pētersīļiem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!