Foto: Publicitātes foto
Franču virtuvē iecienīts olu gatavošanas veids ir "en Cocotte" – nelielos cepamtraukos lēni gatavotas olas – nereti ūdens peldē. Ja pa rokai nav īpašo cepamtrauku, lieti noder tomāti. Ēdiens, ko var pasniegt gan kā uzkodu vai starteri, gan kā pamatēdienu, ja tam pievieno nedaudz rīsu.
30Minūtes
6Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
4 gab.olas4 gab.vidēja izmēra tomāti3 šķēleskūpināts šķiņķis100 grīvēts, kūstošs siers pēc garšassāls, svaigi malti melnie pipari svaigi pētersīļi

Sagatavošana

1

Tomātus nomazgā, nosusina un nogriež tiem "cepurīti". Ar nelielu karoti izgrebj sēklas un daļu mīkstuma. Izgrebtajos tomātos ieber šķipsniņu sāls un apgriež otrādi, ļaujot izdalīties liekajai sulai. Izgrebto tomātu mīkstumu var smalki sakapāt kopā ar zaļumiem, sarkano sīpolu, pievienot pēc garšas sāli un piparus un baudīt atsevišķi kā salsu.

2

Šķiņķi sagriež nelielos salmiņos un liek sagatavotajos tomātos. Pāri kaisa sieru.

3

Olu iesit bļodiņā vai tasē, noņem daļu baltuma – tas nepieciešams, lai cepot baltums "neizkāptu" no tomāta. Uzmanīgi, lai nepārplēstu dzeltenumu, olu pārlej tomātā.

4

Pārkaisa ar sāli un pipariem pēc garšas un liek sagatavotos tomātus cepamtraukā.

5

Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 25 minūtes. Ja sirdij tuvāks ir plūstošs olas dzeltenums, tad var izvēlēties īsāku gatavošanas ilgumu – vienīgi jāuzmana, kad sarecējis olas baltums.

6

Ja gatavo karstā gaisa katlā, tad gatavošanas ilgums ir apmēram 15 minūtes – atkarībā no tā, cik mīkstu olas dzeltenumu vēlas.

7

Gatavos tomātus pārkaisa ar svaigiem smalki sagrieztiem pētersīļiem un pasniedz. Uzmanīgi, ļoti karsts!

20. martā pasaulē svin Starptautisko franču valodas dienu, kas vienlaikus ir arī Frankofonijas diena. Tā ir vairāk nekā 80 valstu kopiena, kurās franču valoda ir valsts valoda vai tajā runā nozīmīga daļa valsts iedzīvotāju, vai franču valoda un kultūra ir ietekmējusi vietējo kultūru. Šīs dienas mērķis ir veicināt interesi par frankofonajām kultūrām un franču valodas apguvi.

Pēc portāla "Landgeist" datiem viens Francijas iedzīvotājs vidēji gadā apēd 191 olu, tas ir mazāk nekā Latvijā. Mūsu valstī, pēc Centrālās statistikas pārvaldes 2019. gada datiem, šis rādītājs ir 210 olas gadā.

Atzīmējot šo dienu, Latvijas Apvienotas putnkopības asociācijas kustība "Olas ir spēks!" piedāvā pagatavot kādu no Francijas virtuves ēdieniem, kuru galvenā sastāvdaļa ir olas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!