Foto: Publicitātes foto

Karantīnas laikā pasauli un arī Latviju pārņēma īsts maizes cepšanas bums. Lai gan, iemēģinot roku, ne visiem šī nodarbe pārauga ilglaicīgā hobijā, tomēr daudziem jauniegūtā pieredze lika aizdomāties, kur nopirkt svaigu, garšīgi smaržojošu maizes kukulīti, kas atšķiras no tradicionālā veikalu piedāvājuma? Lelde Beņķe blogā "Life in Riga" izveidojusi maizes ceļvedi, rīdziniekiem un Rīgas viesiem iesakot vietas, kur meklēt vissvaigākos, gardākos un kvalitatīvākos klaipiņus.

Tālredzīgi domājoši uzņēmēji ir veikli reaģējuši uz pieprasījumu un ceptuves Rīgā saaugušas kā sēnes pēc lietus, piedāvājot iespēju tikt pie gan veselīgiem bezglutēna klaipiņiem, gan dabīgā ierauga maizes, gan pie maizes ar sēkliņām, bietēm un citām īpaši izmeklētām sastāvdaļām.

"Man vienmēr ir paticis atklāt jaunus, apmeklēšānas vērtus punktus Rīgas kartē, tādēļ "Life in Riga" sekotājiem "Facebook" lūdzu padalīties ar vietām, kur nopērkama svaigi cepta, garšīga un kvalitatīva maize," teic Lelde Beņke, iesakot "Tasty" maiznīcas, ceptuves un beķerejas, kuras par labām atzinuši bloga lasītāji (te atradīsi raksta oriģinālversiju, ko nosūtīt angliski runājošiem draugiem).

Šajā sarakstā ir gan vietas, kas iecienītas jau kopš deviņdesmitajiem gadiem, gan nišas jaunpienācēji, kas rūpalu uzsākuši pavisam nesen, tādēļ kaut ko savai gaumei piemērotu noteikti atradīs kā rudzu maizes, tā saldskābmaizes vai franču bagetes cienītājs.

"Katkevich"

Adrese: Lāčplēša iela 114, Rīga.
"Facebook" lapa: https://www.facebook.com/kakevich/

View this post on Instagram

A post shared by KATKEVICH (@katkevich_riga) on May 14, 2020 at 9:03am PDT

Šis nesen atvērtais brokastu restorāniņš ir iedvesis jaunu dzīvību gleznainajā, bet klusajā Maskačkā. Te visas dienas garumā var nobaudīt ne vien brokastu piedāvājumu un saldējumu, bet arī nopirkt Latvijas garšu zinātāja Renāra Purmaļa dabīgā ierauga skābmaizi (maizes recepti un noderīgus padomus ierauga maizes cepšanā Renārs mums atklāja šajā rakstā), kā arī neparastākus eksperimentus, piemēram, spinātu-parmezāna vai sarkanā kāposta bagetes, kas priecē ne vien ar garšu, bet arī ar dzīvespriecīgi košu krāsu.

"Better Bread"

Adrese: Dzirnavu iela 31, Rīga.
"Instagram" konts: https://www.instagram.com/betterbread_lv/?hl=en

View this post on Instagram

A post shared by Better Bread (@betterbread_lv) on Jul 6, 2020 at 10:29pm PDT


Nišas jaunpienācējs ir arī bezglutēna maiznīca "Better Bread", kas vērusi durvis jūlija sākumā. Tā ir vienīgā maiznīca Latvijā, kurā pilnīgi viss piedāvātais produkcijas klāsts nesatur glutēnu. Maizi var nobaudīt nelielajā, mājīgajā maiznīcā uz vietas, kā arī iegādāties līdzņemšanai.

"Street Pizza"

Adrese: Meža iela 4a, Rīga.
"Facebook" lapa: https://www.facebook.com/artisanstreetpizza/

View this post on Instagram

A post shared by Street Pizza (@artisan_street_pizza) on Dec 18, 2019 at 7:55am PST

Itāļu garšas cienītaji Āgenskalna picērijā var ne tikai mieloties ar gardām, malkas krāsnī ceptām, ilgi raudzētas mīklas picām un dželato – te iespējams iegādāties arī svaigi ceptu maizi. Sazinoties ar picēriju, iespējams pasūtīt arī fermentēto picas mīklu.

"Mulberry"

Adrese: Jeruzalemes iela 5, Rīga.
"Facebook" lapa: https://www.facebook.com/mulberry.riga/

View this post on Instagram

A post shared by Mulberry Riga (@mulberry.riga) on May 16, 2020 at 10:57pm PDT

Iegriezties šajā pērnā gada jūlijā atvērtajā vietā iesaka bijusī "Tasty" redaktore un populārā kulinārijas bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Tellgrena. Konditorejā nopērkami nāvīgi gardi eklēri un kruasāni, kā arī ar mīlestību gatavota maize. Visa produkcija ir nelielā ģimenes uzņēmuma čaklo roku darbs.

Franču maiznīcas "Cadets de Gascogne"

Maiznīcu adreses meklē te.
"Facebook" lapa: https://www.facebook.com/CadetsdeGascogne/

View this post on Instagram

A post shared by FRANČU MAIZNĪCA - KAFEJNĪCA (@cadetsdegascogne) on Oct 15, 2019 at 4:47am PDT

"Cadets de Gascogne" bija pirmā franču maiznīca Latvijā, kura varēja nobaudīt izslavētos franču bulanžērijas un konditorejas izstrādājumi. Gadu gaitā darbība ir paplašināta un klientiem durvis vērušas "kadetu" maiznīcas dažādās Rīgas malās. Apmeklētāju populārākā izvēle nemainīgi ir kruasāns vai svaigi cepta bagete ar kafiju vai apelsīnu sulu.

"Bulka"

Adrese: Liepājas iela 76a, Rīga.
"Facebook" lapa: https://www.facebook.com/BULKA-673461486046723/

Pārdaugavas beķereja ir īsta Rīgas pērle un pierādījums tam, ka dzīve var mutuļot ne tikai pilsētas centrā. Uz "Bulku" vērts piekāpt, lai nobaudītu pusdienu piedāvājumu, iedzertu tasīti "Kalves" kafijas vai paķertu klaipiņu svaigi ceptas maizes vakariņām.

"Svētes Maize"

Adrese: Nēģu iela 7, Rīga.
Mājas lapa: http://www.svetesmaize.lv/lv/galvena

"Svētes maizes ceptuves" produkcija Rīgā nopērkama Centrāltirgus Sakņu paviljonā. Šeit iespējams iegādāties ne vien maizi, bet arī cepumus, dažādu graudaugu miltus, kā arī garšvielas. Visi produkti tiek gatavoti no bioloģiski sertificētām izejvielām. Prasīgāku pircēju iecienīts produkts ir bezmiltu maize, kuras pamatā ir sēklu dīgļi un kviešu lipeklis.

Uzbeku maize "Registan"

Adrese: Nēģu iela 7, Rīga.

Foto: Rīgas Centrāltirgus publicitātes foto

Ja posies uz Rīgas Centrāltirgu, "Tasty" noteikti iesaka apmeklēt arī uzbeku maizes ceptuvi "Registan", kas te darbojas jau astoņus gadus un ir iecienīta garšu pieturvieta ne vienam vien tirgus apmeklētājam. Maizīte tiek cepta īpašā krāsnī, kuras izbūvei māls vests no pašas Uzbekistānas. Svarīgi, ka maizi cep tikai paši uzbeki, kam tradīciju ievērošana ir goda lieta. Piedāvājumā ir vairāk nekā desmit dažādi maizes veidi.

"Franču Maize"

Adrese: Matīsa iela 40, Rīga.

"Facebook" lapa: https://www.facebook.com/francumaize/

Rīdzinieku iecienītā konditoreja darbojas jau kopš 2004. gada. Šeit tapušos gardumus atzinīgi novērtējuši ne tikai pastāvīgie klienti, kuri šeit regulāri ienāk pēc svaigām maizītēm un pasūta kliņģerus svētku galdam, bet arī populāri restorāni un viesnīcas. Reaģējot uz pieprasījumu, konditoreja savu produktu klāstu ir papildinājusi arī ar svaigi ceptām franču bagetēm un itāļu čabatām.

"Troubadour Gourmand"

Adrese: Kr. Barona iela 52, Rīga.
"Facebook" lapa: https://www.facebook.com/francumaize/

Šī iestādes īpašnieks ir tas pats Bernārs Larāns, pateicoties kuram, rīdzinieki jau tālajos deviņdesmitajos gados iepazina "Cadets de Gascogne" un Francijas garšas, uzzinot, kas ir bagetes un kruasāni. Arī "Trubadūrā" ceptās bagetes ir nemainīgi lielisks pamats latviešu tik ļoti iecienītajām lašmaizītēm.

"M'archers"


Adrese: Strēlnieku iela 1a, Rīga.
"Facebook" lapa: https://www.facebook.com/marchersdeli/

View this post on Instagram

A post shared by M’archers (@marchersdeli) on Mar 23, 2020 at 12:07am PDT

Ja kāro iecirst zobus kraukšķīgā bagetē vai sapņo nobaudīt Sanfrancisko stila saldskābmaizi, šis Lindas Tellgrenas ieteiktais restorāns- beķereja, ir īstā vieta, uz kuru doties. "Marcher's" atrodas uz vienas no Rīgas smalkākajām jūgendstila ielām, līdzās šampanieša bāram un kokteiļbāriem.

"Kaža"

"Instagram" konts: https://www.instagram.com/skrunda_kaza/

Rīdziniekiem pieejami Kurzemes lauku labumi ar piegādi līdz durvīm. Skrundā dzīvojošais šefpavārs Žanis Raivo Behmanis (interviju ar viņu lasi te) ar draudzeni, spītējot krīzei, izveidojuši servisu, līdzās gailenēm, mellenēm un cūku pupām piedāvājot arī svaigi ceptu ierauga maizi un no ierauga mīklas ceptas kanēļmaizītes.

"ZeMaize"

Adrese: Vecaines iela 7, Rīga.
"Facebook" lapa: https://www.facebook.com/ZeMaize-450831201668576/

View this post on Instagram

A post shared by ZeMaize.lv (@zemaizelv) on Oct 31, 2015 at 7:37am PDT

Mājražošanas uzņēmuma "ZeMaize" komandas ieskatā maizei ir jābūt ne vien gardai, bet arī veselīgai, tādēļ viņu klaipiņi top arī no griķiem, auzām un sēkliņām. Kukulīšus iespējams iegādāties Kalnciema kvartāla sestdienu tirdziņos vai pasūtīt ar piegādi uz mājām.

Šajā rakstā "ZeMaize" speciālisti skaidroja, kā mājās soli pa solim pagatavot maizes ieraugu.

"Salas Maize"

Adrese: Kojusalas iela 8, Rīga.
"Facebook" lapa: https://www.facebook.com/SALAS-MAIZE-121192879275445/

Rupjmaize, banānmaize un spēka cepumi – tieši tik lakonisks ir šīs beķerejas piedāvājums. Īstā rudzu maize top pēc sentēvu receptēm ar dabīgo ieraugu, trīs veidu sēklām, rupjā maluma rudzu miltiem, brūno cukuru un jūras sāli. Pieejamas arī versijas ar ceptiem sīpoliem vai kaltētiem tomātiem un baziliku.

"Mīkla"

Adrese: Dzirnavu iela 42, Rīga.

Zinātāji mēļo, ka šī supersvaigā vieta, kas vēl nav pat vērusi durvis apmeklētājiem, atradīsies Dzirnavu ielas gardēžu kvartālā – posmā starp K. Valdemāra un Skolas ielu. Runā, ka tai būšot saistība ar kādu pavāru, kurš savulaik esot guvis pieredzi "Michelin" zvaigžņotā restorānā.

Lai tev būtu vieglāk atrast sev tuvāko piedāvājumu, lūk, interaktīva karte, kurā atzīmētas visas iepriekšminētās maiznīcas un beķerejas!

Ja tev padomā ir vēl kāda vieta, kur Rīgā nopērkama garda, svaigi cepta maize, neturi sveci zem pūra, bet padalies komentāros!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!