Foto: Sniedze Kalniņa

"Tasty" jau ar prieku ziņoja, ka 31. maijā atrasta pirmā beka. Nākamajā dienā Vīva Ieviņa "Facebook" grupā "Sēņu medniekiem" publicēja atradumu Salacgrīvas pagastā: vēl vienu beku – skatiet foto augstāk! Vai tiešām laiks vilkt ārā grozus un posties uz mežu?

Vīva Ieviņa sēni komentē šādi: "Sākam nažus asināt! Meklējam grozus!" Sēņu mednieki komentāros piebalso: "Ja jau šitā līst, gan jau uz mežu ar var līst!" "Tas ir sācies!"

Pirmā beka jau apēsta!

Vīva Ieviņa "Tasty" pastāstīja, ka sēni atradusi viņas meita Sniedze Kalniņa: "Sēne auga netālu no lauku mājām, gandrīz uz ceļa, blakus bērziem. Tur reizēm bērzu bekas aug vasaras beigās, bet tik agri redzējām pirmoreiz. Šodien vakariņās beku apēdām. Bija tīra – bez tārpiem un garšīga."

Vai sēņu sezona tiešām sākusies? Protams, mikologi un īstie sēņu pazinēji teiks, ka sēņu sezona nekad nebeidzas. Taisnība jau ir! Bet mēs taču zinām, par ko ir stāsts – par bekām, gailenītēm, baravikām... Par tām "īstajām" sēnēm, kuras ieraugot, straujāk iepukstas katra sēņotāja sirds.

Mikoloģe Diana Meiere: "Nebūtu brīnums, ja viņas sasparotos!"

Par pirmajiem šī gada beku atradumiem komentāru lūdzu Latvijas Dabas muzeja mikoloģei Dianai Meierei. Mikoloģe skaidro: "Tas, ka bērza bekas, sviesta bekas un pat pa kādai baravikai parādās arī maijā, nav nekas neparasts. Lielā vilnī gan nekas vēl nav sācies. Bet, tā kā ir mitrs un kļūst siltāks, nebūtu brīnums, ja viņas sasparotos un būtu kaut kas vairāk par atsevišķiem eksemplāriem."

Diana Meiere smej, ka abas ar kolēģi Initu Dānieli gaida, kad parādīsies ikgadējais virsraksts "Vai šogad sēņu sezona sākas ātrāk?". Kad atzīstos, ka jā, šo jautājumu "Tasty" arī šogad jau uzdeva, rakstot par pirmo beku, Diana Meiere atbild: "Nu tātad sagaidījām, viss kārtībā! Tā ir klasika katru gadu."

Baraviku grozam vēl par agru

Vai tiešām jau vērts doties mežā ar sēņu grozu? Diana Meiere saka: "Tas atkarīgs no tā, ko pazīst un ko meklē. Atmatenes un maija auzenes jau parādījušās, sērapiepes jau izcili eksemplāri saauguši, ko karbonādēs cept. Ja ļoti, ļoti daudz staigā, gan jau vairākas var atrast, kāpēc ne. Viss atkarīgs no tā, cik cilvēkam gribas laiku tērēt un kas viņam galvenais mērķis, ejot mežā. Ja pilns baraviku grozs, tad noteikti vēl par agru."

Par sērapiepēm runājot, te ir receptes, kā gardi tās pagatavot.

Vēl viens klasisks "būt vai nebūt" jautājums

Diana Meiere smej, ka vēl jau ir kāds klasisks jautājums, kas mikoloģēm tiek uzdots katru gadu: vai šogad būs sēņu gads?

Kad jautāju, vai par agru šim jautājumam, mikoloģe pajoko, ka vispār jau šo atbildi varētu ierakstīt automātiskajā atbildētājā un atskaņot katru gadu – melots nebūtu nekad. Un proti: to, kāds būs sēņu gads, nekad nevar paredzēt. Ja būs pietiekami mitruma un siltuma, tad sēņu gads būs labs, ja nebūs – tad nekā. Tāpēc, draugi, – beidzam žēloties par lietavām. Lai līst! Un lai sēnes aug griezdamās! Jo, lai nu kā tur būtu ar to sezonas sākumu, grozu un sēņu nazīti labāk jau sagatavot. Jo latvieša gēni... Nu, jūs jau zināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!