Foto: Raimonds Bērziņš
Izskatās, ka lietus sēnes šogad atmodinājis agrāk! Šodien "Facebook" grupā "Sēņu medniekiem" arborista palīgs Raimonds Bērziņš no Olaines pārsteidzis visus sēņu medniekus ar bekas fotogrāfiju: "Šodien, ejot uz dārzu, nomedīju!"

Daži grupas "Sēņu mednieki" biedri, jādomā, no satraukuma, komentāru sadaļā uz līdzenas vietas sastrīdējās, kas ar sēni būtu bijis jādara, daži apšaubīja, vai tā maz ir ēdama, bet kāds pavēstīja, ka arī atradis sešas tādas bekas, tātad Raimonda sēne ir oficiāli atzīstama.

Beigās visi vienojās, ka Raimonda atradums ir parastā bērzubeka (Leccinum scabrum). Saplaisājusī sēnes cepurīte veidojas, ja, sēnei sākot augt, bijis sausāks, bet pēc tam lietus iespaidā sēnes mīkstums sāk strauji augt. Cepurītes miziņa nespēj tik ātri izplesties un tāpēc tā plīst. Tieši tāpat notiekot arī ar tomātiem, saka zinātāji.

Bekas atradējs Raimonds Bērziņš atzīst, ka atrast beku 30. maijā ir viņa personiskais beku rekords. "Nevarētu teikt ka esmu kaislīgs sēņotājs, bet sēnes garšo un uz mežu eju labprāt. Arī pavasara sēnes lasu, visus tos rumpučus," saka Raimonds.

Kā garšoja pirmā šīs sezonas beka? Raimonds atbild: "Uz pannas neliku – sadrupināju un pasviedu zem ogulājiem dārzā. Var gadīties taču, ka ieaugs!"

Pērn par pirmajām atrastajām sēnēm "Tasty" vēstīja jūnija vidū. Vai šogad sēņošanas sezona sākusies ātrāk? Dzīvosim redzēsim! Viens ir skaidrs: nevienam kārtīgam sēņotājam miera vairs nav un nevar būt. Jo sēnes viņas aug!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!