Foto: Shutterstock
Tā vien šķiet, ka mūsdienu aizņemtajā un saspringtajā dzīves ritmā nav vietas ēst gatavošanai mājās, jo tā prasa ieguldīt zināmu laiku ik dienas un ne katram šis laiks atrodas. Daudzi apgalvo, ka viņiem nepatīk gatavot, ka viņi to neprot, vai vienkārši tam nav laika. Tomēr arvien vairāk cilvēku labprāt gatavo mājās un uzdrīkstas izmēģināt jaunas receptes, liecina trauku un virtuves piederumu veikalu tīkla "Rito" nesen veiktā aptauja.

Lai arī vairākums atzīst, ka ēst gatavošana joprojām tiek uzticēta sievietēm, tomēr arī vīrieši arvien biežāk rosās pa virtuvi, ko apstiprina 18% aptaujas dalībnieku. Ir arī ģimenes, kur šo pienākumu veic tie, kuriem laika šai nodarbei ir vairāk – vecvecāki un bērni.

Katrs otrais aptaujas dalībnieks atzinis, ka, ieturot maltīti mājās, katru reizi tiek pievērsta uzmanība galda klājumam, to papildinot ar svecēm, ziediem, glītām salvetēm vai glīti noformētiem galda piederumiem. Ir arī liela daļa cilvēku, kas varbūt ikdienā galda klājumam nepievērš tik lielu uzmanību, tomēr pacenšas to kā īpaši izdekorēt par godu svētkiem, "Tasty.lv" stāsta SIA "Arkolat" mārketinga direktore Laura Buharina.

Visbiežāk cilvēki mājās ietur vakariņas un brokastis, kas ir likumsakarīgi, jo tas ir brīdis, kad ja ne visi, tad vismaz lielākā daļa ģimenes locekļu ir mājās. Pusdienas un launags visbiežāk tiek ieturēts ārpus mājām, jo šajā laikā liela daļa cilvēku atrodas darbā. Tomēr galvenais iemesls, kādēļ cilvēki izvēlas ēst ārpus mājas, ir vēlēšanās nogaršot ko jaunu un neparastu. Tāpat ārpus mājas dodas ēst tie, kas vēlas baudīt nesteidzīgu atpūtu, tie, kuri tiekas ar draugiem, paziņām, kā arī tie, kurus interesē kāda noteikta vieta vai vietas radītā atmosfēra.

Gatavojot ēdienu mājās, priekšroka tiek dota gaļas ēdieniem, sautējumiem un zupām. Ēdienu gatavošanai gan ir sezonāls raksturs. Drēgnajos rudens un ziemas mēnešos priekšroka tiek dota siltajiem ēdieniem, piemēram, dažādām spēcinošām un sātīgām zupām, savukārt vasarā iecienītāki ir salāti un grilēti ēdieni. Interesanti, ka arvien vairāk mājās ienāk dažādu eksotisku valstu virtuve, nevis tradicionālā latviešu virtuve. Wok pannā gatavots ēdiens, saldskābās mērces un dažādas eksotiskas garšvielas vairs netiek uzskatītas par kaut ko nezināmu, bet gan ir stabili izcīnījušas savu vietu mūsdienu latvieša virtuvē.

Ēst gatavošanai mājās ir vēl kāds pluss - zinātnieki pierādījuši, ka cilvēki, kuri gatavo mājās, mazāk pieņemas svarā, kā arī zaudē to daudz veiksmīgāk. Gatavojot mājās, ir iespēja izvēlēties, no kādiem produktiem gatavot, tādēļ bieži vien ēdiens ir arī veselīgāks. Bez šaubām, mājās gatavotam ēdienam ir sava pievienotā vērtība. "Ja virtuvē ir labas kvalitātes virtuves piederumi un skaisti trauki, uz kuriem pasniegt pašu gatavoto ēdienu, maltīte noteikti būs izdevusies. Tādēļ aicinām tos, kuriem līdz šim nav sanācis daudz laika atlicināt maltītes gatavošanai mājās, mēģināt izbrīvēt kaut dažas stundas nedēļā un gūt to prieku, ko sniedz ēdiena pagatavošana pašu rokām un tā pasniegšana sev tuvajiem cilvēkiem," teic Laura Buharina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!