Foto: PantherMedia/Scanpix
Nedaudz pārspīlējot, var teikt, ka cietais siers ir ilga mūža un veselības ambrozijs. Dažādi pētījumi un mediķu novērojumi atklāj neskaitāmas siera labās īpašības – tas stiprina veselību, uzlabo garastāvokli un palīdz palikt slaidam. Sena leģenda vēsta, ka Asīrijas valdniece Semiramīda bērnībā ēdusi tikai sieru, tāpēc izauga skaista, gudra un stipra.

Tieši cietie sieri ir ļoti labs un garšīgs līdzeklis veselības stiprināšanai.

Kalorijām visbagātākie ir labi nogatavinātie Austrijas sieri, tomēr kalorijas nav iemesls atteikties no šī produkta, kas satur vērtīgās aminoskābes un olbaltumvielas. Jo mazāk nobriedināts ir siers, jo mazāk tajā arī barojošo kaloriju.

"Gouda", "Edam" un "Emmentāls" satur K2 vitamīnu, kas uzlabo asins sastāvu un ir dabīgs vēža šūnu iznīcinātājs. Divas siera šķēles dienā ievērojami samazina risku saslimt ar audzēju.

Gribi skaistus zobus? Mūsdienu cilvēka mutē savairojušās baktērijas, kas veicina kariesu. Indiešu zinātnieki iesaka ikdienas ēdienkartē ieviest cietos sierus, sevišķi labs zobiem ir "Čeders", kas samazina skābes līmeni mutes dobumā un attiecīgi novērš zobu bojāšanos.

Dažādos laika periodu nogatavināts cietais siers var palīdzēt gan pret nogurumu, gan celt noskaņojumu, gan uzlabot fizisko pašsajūtu.

12 mēnešus gatavināts cietais siers satur dabisko glutamīnskābi. Glutamīnskābe ir īpaši svarīga sportistiem un visiem, kas ikdienā pakļauti lielai fiziskai slodzei. Jo ilgāk nogatavināts siers, jo vairāk tajā ir aminoskābju.

Siers, kas gatavināts ne mazāk kā 12 mēnešus, satur arī vērtīgo aminoskābi valīnu. To organisms pats neražo. Valīnu uzņemt var tikai ar ēdienu. Valīns ir muskuļu enerģijas avots, kas īpaši daudz tiek patērēts stresa un lielas slodzes laikā. Valīns uztur emocionālo stabilitāti un stimulē prāta darbību.

Ilgās nogatavināšanas sieri satur aminoskābi - triptofānu, kas iesaistās seratonīna ražošanā, Triptofāns ir "laba noskaņojuma hormons". Tas palīdz labāk un dziļāk gulēt, pamosties možam un enerģiskam. Īpaši vērtīgs triptofāns ir rudenī un ziemā, jo uzlabo psihisko stāvokli un palīdz izvairīties no depresijas. Tātad īstais laiks siera baudīšanai!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!