Foto: DELFI

Pagājušajā otrdienā aizvadītajā veikalu tīkla "Rito" un žurnāla "Dienas Ēdieni" meistarklasē valdīja spāņu garšas un aromāti - restorāna "Mohne Negro" šefpavārs Havjērs Garsija rādīja un mācīja, kā gatavot klasiskus spāņu ēdienus - paelju, gaspačo, debešķīgo desertu Crema catalana un spāņu virtuves neatņemamo sastāvdaļu - allioli mērci.

Lai gan Havjērs ir dzimis un audzis Meksikā, viņa vectēvs bija spānis, tādēļ ģimenē gatavoti spāņu ēdieni, kurus šefpavārs mācīja gatavot arī meistarklases dalībniekiem. "Spānijā tos prot gatavot katra vecmāmiņa," skaidro Havjērs.

Allioli jeb ķiploku un olīveļļas mērce

Foto: DELFI
Allioli
mērce ir ķiploku un olīveļļas mērce, aizgūta no arābiem, bet nu jau kļuvusi par spāņu virtuves klasiku.
Allioli
iek izmantota teju visiem sāļajiem ēdieniem. "Vieglāk pateikt, kur neizmanto," meistarklases laikā ar smaidu sacīja šefpavārs Havjērs Garsija.

Lasīt vairāk

Paelja 'Valenciana'

Foto: DELFI
Kā pagatavot klasisko Valensijas ēdienu - paelju ar jūras veltēm.

Lasīt vairāk

Klasiskais spāņu deserts - crema catalana

Foto: DELFI
Klasiskais spāņu deserts
crema catalana
bieži vien tiek jaukts ar franču
creme brulee
. Izrādās, par desertu strīdās arī paši spāņi un franči - pēdējie uzskata, ka spāņi viņiem "nozaguši"
creme brulee
, sākot to gatavot pa savam, savukārt spāņi apgalvo pretējo, proti, ka ideju "nozaguši" tieši franči.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!