Foto: Bulduru Izstāžu nams

Šis ir laiks, kad rudens labumus marinādē liek visa Latvija. Taču ir vietas, kur marinēšana notiek ar īpašu vērienu un māksliniecisku piesitienu – Bulduru Izstāžu namā jau trešo gadu notiek krāšņa marinēšanās un gurķošanās ar nosaukumu "Marināde". Varētu teikt, ka Bulduri izrāda spēcīgu potenciālu kļūt par Latvijas gurķošanās galvaspilsētu!

Līdz 11. septembrim Bulduru Izstāžu nama brīvdabas teritorijā un Bulduru Izstāžu nama izstāžu zālē apskatāma mākslas izstāde "MĀKSLA 3-litru BURKĀ. ES un JŪRA". Izstādē piedalās vairāk nekā 70 autori ar vairāk nekā 100 mākslas darbiem, no kuriem daudzi ir ēdami un peld marinādē.

Izstāde tika atklāta ar tradicionālo marinēto gurķu vannu – skatiet galerijā, tā ir varena gurķu vanna! Izstādes atklāšanā notika ugunīgā šefpavāra Havjera Garsijas marinēšanas meistarklase, kurā viņš demonstrēja, kā izveidot ātro dārzeņu marinādi tūlītējai lietošanai un atklāja vairākus kulinārijas knifus.

11. septembrī Bulduru izstāžu namā no pulksten 12 līdz 18 notiks "Marinas tantes Ražas diena", kurā visi interesenti varēs pierakstīties Marinas tantes sevišķo gurķu sēklu rindā.

Bez atraktīvās marinēšanas speciālistes Marinas tantes izstādes norise Bulduros nav iedomājama. Kā stāsta Bulduru izstāžu nama vadītāja Agnese Bule, "Marinādes" nosaukums un "Marinas tantes" tēls radies 2017. gadā, pirmajā Starptautiskajā jūras tematikai veltītajā biennālē "Marina". Pa šo laiku biennāle ir tikusi pie garumzīmes un kļuvusi par "Marīnu", bet "Marināde" un "Marinas tante" ir palikušas uzticīgas savam sākotnējam nosaukumam, radošajam tēlam, entuziastiskajam un zaļajam dzīvesveidam. Šogad Marinas tante aicināja autorus iemarinēt ne tikai ko garšīgu, bet arī mākslu. Un tas viņai visnotaļ labi izdevās.

Leģenda par Marinas tanti ir aizraujoša: "Jau izsenis Marinas tante grozījās Baltijas jūras tuvumā un domāja, ko vēl labu varētu pasākt ar jūru. Jūras sāļo ūdeni taču varētu izmantot arī marinēšanai, viņa nevilšus iedomājās. Un ko vasaras vidū varētu iemarinēt? Protams, ka gurķus, jo Jūrmala ir izslavēta gurķošanās un citu atpūtas veidu centrs. Iesākumā Marinas tante meklēja jūras gurķus, bet viņai nekā neveicās, tāpēc nācās samierināties ar parastajiem dārza gurķīšiem. Priekšautu mugurā un uz priekšu – Marinas tante saberzēja darbīgās rokas 2017. gada vasarā un marinēja tos uz nebēdu! 2019. gadā vasarā Jūrmala vairākkārtīgi piedzīvoja lielu vētru un Marinas tante patiesi iedvesmota tekalēja gar jūras malu Jūras gurķu meklējumos. Bet 2021. gada vasarā Marinas tante iemarinēja mākslu, jo tas esot labākais veids, kā saglabāt to pāri laikiem."

Bulduru Izstāžu nama brīvdabas teritoriju šovasar izdaiļo plaši un daudzveidīgi gurķu, gurķīšu un gurķveidīgo augu stādījumi, kuri uz rudens pusi gan ir zaudējuši savu lapu zaļumu, bet ieguvuši bagātīgus un neredzētus augļus.

Bulduru Izstāžu nams kopā ar biedrību "RAD-DAR" ir izstrādājuši slēpņošanas spēli "Gurķu paslēpes", kura spēj ieinteresēt un aizraut gan lielus, gan mazus. Pie Bulduru izstāžu nama skaitļu rata var noteikt savu "Gurķošanās koeficientu". Vārdu sakot – vērts doties uz Bulduriem gurķoties!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!