Foto: Solveiga Kaļva
Lai iepazītu kakao pasaules maģiskos noslēpumus, nebūt nav jādodas uz tālām zemēm, kur šokolādi kopš senām dienām brūvējuši olmeki, maiji vai acteki. Izrādās, ka to var izdarīt arī Latvijā – skaistā Kurzemes mežu ielokā mājo ģimenes uzņēmums, kurā kakao pupiņas pārtop gardā šokolādē ar latviskām garšas niansēm, bet saimnieki laipni sagaida viesus un iepazīstina ar brīnumaino kakao pupiņu pārvērtību procesu.

Kad ierodamies "DZIIVA šokolāde" saimniecībā, mums aiz muguras ir pamatīgs piedzīvojums Šķērveļa krastos, neskaitāmi glītās upītes līkumi, slīpo nogāžu pievarēšana un spraukšanās cauri biezi aizaugušiem krūmiem. Pēc mežonīga pārgājiena vairāku stundu garumā, viesošanās pie vietējiem uzņēmējiem un iegrimšana kakao pasaules uzmundrinošajās skavās šķiet tieši laikā.

Kolīdz iesoļojam "Dūdvalku" pagalmā, pretī iznāk saimnieks Andris Vaitekūns un aicina iekšā. Istabā mūs apņem patīkams siltums, kas krasi kontrastē ar auksto laiku aiz loga. Krāsnī sparīgi sprakšķ malka, bet uz plīts omulīgus garaiņus dveš neliels katliņš. Andris tajā ieber pamatīgu kaudzi kakao pulvera un, lēni maisīdams kārdinošo dziru, ķeras klāt stāstījumam par to, kā viņi ar sievu, būdami rūdīti pilsētnieki, nonāca pie dzīves laukos un šokolādes ražošanas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!